Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE ZAKONA IH ŠOKIRALE

Strani studenti u Sloveniji: Na računu moramo imati 5000 eura, žele nas izbaciti

SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-CASES
Zeljko Stevanic/XINHUA/PIXSELL
31.07.2021.
u 14:40

Kako da se fokusiram na ispite ako ne znam hoću li moći ostati ovdje, pita se student iz Sj. Makedonije

Strani studenti u Sloveniji morat će zbog nedavne izmjene Zakona o strancima ubuduće dokazati da imaju dovoljno sredstava za studiranje, odnosno da posjeduju gotovo 5000 eura na računu, a u protivnom neće dobiti dozvolu boravka u Sloveniji.

Dosad je stranim studentima u Sloveniji bila dovoljna pismena izjava roditelja da imaju dovoljno sredstava za život i studiranje, ali nakon zakonskih izmjena strani studenti moraju i dokazati da posjeduju sredstva za izdržavanje, a mjesečno moraju imati najmanje iznos osnovnog minimalnog dohotka u Sloveniji, koji iznosi 402 eura, što znači nešto više od 4800 eura godišnje. Strani studenti u Sloveniji plaše se da će zato morati napustiti studij u toj zemlji.

Student Stefan Stojkoski iz Sjeverne Makedonije, koji na Filozofskom fakultetu u Ljubljani studira engleski i španjolski, kazao je za mariborski dnevnik Večer kako su njegova motivacija i samopouzdanje ugroženi.

– Kako da se koncentriram na polaganje ispita ako ne znam hoću li moći ostati ovdje. Imam osjećaj da ova država traži način kako bi nas sve istjerala iz Slovenije – kazao je Stojkoski.

U Sloveniji trenutačno studira 8125 stranih studenata, što je deset posto svih studenata u toj zemlji, a većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije. Na štetne posljedice primjene novih pravila već danima upozoravaju studentske organizacije, ali i čelnici slovenskih fakulteta i sveučilišta. Rektor Sveučilišta u Mariboru Zdravko Kačić nedavno je poručio da je svaki strani student dodana vrijednost za sveučilište i okolinu u kojoj studira.

Senat Filozofskog fakulteta u Ljubljani u otvorenom pismu slovenskoj ministrici obrazovanja, znanosti i sporta Simoni Kustec upozorava da se izmjenama Zakona o strancima stranim studentima, koji su u pravilu odlični studenti, postavljaju nerazumne birokratske prepreke te postavlja pitanje zbog čega strane studente, koji u Sloveniju donose intelektualni potencijal, vladajuće strukture doživljavaju kao prijetnju.

VIDEO: Apokaliptični prizori iz Turske: Požari gutaju kuće, ljudi se guše u dimu!

Komentara 15

Avatar EtTore
EtTore
15:00 31.07.2021.

Zeznuti su ti Polu/Bosanci!

Avatar drug Joža
drug Joža
15:27 31.07.2021.

U pravu si frendu, engleski možeš studirati i u Sjevernoj Makedoniji, zašto uopće poticati te likove sa Balkana da dolaze studirati engleski j. kad to mogu i doma. Problem nastaje kad nakon 5-6 godina studija "zaborave" se vratiti na Balkan ili traže bilo kakvu rupu pa da ostanu u EU.

Avatar Tombstone
Tombstone
15:43 31.07.2021.

Razumljivo da strance sveucilista podrzavaju posto kao takvi moraju studij u potpunosti i platiti. No s druge strane problem je kao i u USA, a to je da se strani studenti nakon studija (zavrsenog ili ne) i istjecanja studentskih viza " zaborave" vratiti odakle su dosli. I pogotovo u Sloveniji onaj mali postotak pravih Slovenaca koji je ostao zabrinut je za opstojnost svog naroda. Pogledate li samo imena u slovenskim sportskim reprezentacijama sve ce biti puno razumljivije. Osobno mislim da bi se i Hrvatska trebala ugledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije