Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sjeveru kosova

Strahuju od intervencije kosovske vojske i američkih specijalaca

kosovo
Reuters/PIXSELL
07.04.2013.
u 10:17

Oko 600 pripadnika 525. borbeno-izviđačke brigade još nisu stigli na Kosovo i njihova specijalnost nisu borbene zadaće već prikupljanje obavještajnih saznanja što još više zabrinjava tamošnje Srbe jer misle kako je to uvod u intervenciju.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, na sjeveru Kosova Srbi strahuju od upada Kosovskih sigurnosnih snaga kako se naziva vojska Kosova koja će, kako najavljuje Priština, biti ustrojena do ljeta, ali i postrojbe američkih specijalaca koji su dijelom, navodno, već raspoređeni u Zubin Potok, a kao najave intervencije spominju kako je na cijelom sjeveru Kosova već tri dana isključena voda (struju ne spominju, valjda je ima) i vježbe KSS-a u blizini Kosovske Mitrovice.

 - Oko 1000 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga pod punom borbenom opremom prošlo je kroz južnu Mitrovicu. Američke odore, naoružanje i način kretanja u skupinama s karakterističnim naredbama gestikulacijom ukazuju tko ih je obučavao. Izveli su \"taktičku obuku\" na smjeru južna Mitrovica - Bair - Vaganica. Taj teren prema karakteristikama jako nalikuje na smjer Sivi Do - Brđani - Zvečan, gdje u posljednje tri godine traje intenzivno naseljavanje Albanaca. Prema svim procjenama, to bi bio najpovoljniji smjer eventualnog napada na sjever - otkriva za Novosti \"obaviješten izvor blizak međunarodnim snagama\".

Kako doznaje beogradski dnevnik na terenu, ovo je dosad najozbiljnija \"demonstracija sile\", ali i podsjeća kako Albanci neće sami krenuti u akciju dok to ne odobri SAD, ali su zabrinuti jer je Thaci najavio moguću intervenciju kada je rekao bi \"nepostizanje dogovora moglo dovesti do pogoršanja situacije i Priština će u tom slučaju morati uspostaviti vlast i na sjeveru Kosova\".

 Prema saznanjima izvora Novosti, oko 600 pripadnika 525. borbeno-izviđačke brigade još nisu stigli na Kosovo i njihova specijalnost nisu borbene zadaće već prikupljanje obavještajnih saznanja što još više zabrinjava tamošnje Srbe jer misle kako je to uvod u intervenciju.

Neka vrsta obavještajne prethodnice, smatraju izvori Novosti, već je boravila na sjeveru Kosova \"i vrlo je indikativno da su pucnjave, paljevine i bombaški napadi u Mitrovici, za koje su bili optuženi \'ekstremni Srbi\', zbog kojih je značajno povećan broj pripadnika Eulexa i Kfora, prestale nakon tajanstvenog nestanka četvorice prevoditelja međunarodnih institucija\". Isti izvor tvrdi kako su se trojica \"predstavljali kao Srbi iz BiH, a jedan kao Hrvat\" i daje naslutiti da su ih tamošnji Srbi priveli i \"ekspresno\" pustili kada se pokazalo da su američki državljani \"i poslije ih nitko nije vidio\".

Prema neslužbenim informacijama koje objavljuju  Vesti online, u Zubin Potok stigao je jedan ojačani vod od oko 50-60 vojnika za koji se nagađa da je prethodnica 525. borbeno-izviđačke brigade Vojske SAD.

- Bez obzira što su mnogo brojniji, s Thacijem i njegovom OVK lako bismo izašli na kraj, zna on to dobro. Pokušat će nas napasti samo ako bude dobio logistiku od NATO-a i nalog iz Bruxellesa i Washingtona, možda čak i pomoć iz Albanije. Ni to mu neće pomoći da nas stavi pod nadzor, nema te sile koja će nas natjerati pod čizmu Prištine - kaže Srbin iz Zubinog Potoka koji je 1999., kako se hvali, ratovao protiv Thacija i dodaje kako je \"važno da izdržimo prvi udar i prva dva-tri dana, kasnije će biti lakše\".

>>Dveri: Tko ne sluša pjesmu, slušat će oluju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije