Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Strah od drugog vala epidemije, pozivi na normalnost sve glasniji, policija zabranila korona prosvjed

Ministar zdravlja Rudolf Anschober
Foto: BKA - Andy Wenzel
24.04.2020.
u 14:54

Odakle odjednom bunt, među inače discipliniranim Austrijancima, pitaju se mnogi koji su ponosni na svoju Vladu i Krizni stožer koji ih je do sada uspješno vodio kroz krizu

„Sve one koji sada zagovaraju još brže otvaranje, moram zamoliti da ostanemo zajedno na sigurnoj strani i ne dopustimo da nas zavaraju dobre brojke“, apelirao je u petak austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober na austrijske građane. Važno upozorenje, pogotovo jer su posljednjih dana u Austriji pozivi na normalnost sve glasniji.

Između ostalih i od strane nekih staro-novih buntovnika koji napadaju austrijsku Vladu na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom da krši ljudska prava i slobode nametnutim ograničenjima kretanja i okupljanja, jer da to nema veze s zaustavljanjem koronavirusa nego s demonstracijom moći, te traže od nje da povuče zabranu. Kako javljaju austrijski mediji, u Beču se je u petak poslijepodne trebao održati prosvjed nezadovoljnih Vladinim mjerama, no bečka ga je policija prvotno odobrila, a danas ujutro zabranila. Uz obrazloženje kako je ustanovljeno da organizator namjerava okupiti znatno veći broj prosvjednika nego što je to prethodno prijavio, što povećava opasnost od širenja zaraze.

>> VIDEO Čega se i dalje treba strogo pridržavati nakon popuštanja mjera

Odakle odjednom bunt, među inače discipliniranim Austrijancima, pitaju se mnogi koji su ponosni na svoju Vladu i Krizni stožer koji ih je do sada uspješno vodio kroz krizu. Neki od medija navode kako je oporba, uvidjevši da Kurzova vlada uživa povijesno povjerenje Austrijanaca, počela u svojim javnim istupima prethodnih dana „uzbunjivati duhove“ u zemlji, tražeći od Vlade da povuče zabrane i ograničenja, ona ista koja je zajedno s njom donijela u parlamentu kada je počelo korona ludilo. Upravo suprotno od raznih stručnjaka, koji stalno pozivaju Austrijance na oprez i protiv su prebrzog opuštanja i popuštanja. Ističu kako je trend povlačenja zaraze zadovoljavajući, ali da je koronavirus još uvijek prisutan, a time i mogućnost drugog vala epidemije.

„Naredni dani su odlučujući. Tek dana će biti poznat efekt kako se je otvaranje malih trgovina 14. travnja odrazilo na stopu novozaraženih“, poručio je ministar Anschober dodavši: „ Ostane li reprodukcijski broj, jedan od najvažnijih parametara kojim se prati širenje epidemije Covida-19 ispod jedan, što znači da u prosjeku jedna osoba zarazi manje od jedne osobe, tek tada se može reći da li će se ići u daljnje najavljeno otvaranje ostalih trgovina i frizera od 1. svibnja“.

Ono što je za sada poznato iz vladinih krugova je da će kancelar Kurz i ministar zdravlja Anschober do sredine slijedećeg tjedna, izvijestiti javnost o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji i vezano uz to dati ili uskratiti „zeleno svjetlo“ za najavljeni nastavak popuštanja mjera. Mediji u petak navode kako je u Austriji optimizam „više nego prisutan“, ali nažalost i sve izraženiji strah od drugog vala epidemije.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Austriji iznosio je u petak 14.987. Trenutačno je još bolesno 2.669 osoba od čega je 651 oboljeli na bolesničkom liječenju, uključujući 156 na intenzivnoj skrbi. Broj umrlih je 530, a ozdravljenih 11.872. Do sada je u 8,8 milijunskoj Austriji, prema podacima MInistarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege na Covid-19 testirano 212.686 osoba. Ono što budi optimizam, inače izuzetno discipliniranih Austrijanaca je podatak da stopa novooboljelih bilježi u petak porast od „samo“ 0,5 posto.

Stopa smrtnih slučajeva lagano raste, ali mnogo sporije nego u danima vrhunca krize. Od 530 dosad preminulih najviše žrtava koronavirusa ima Štajerska (119) i Beč (106), a slijede ih Tirol (101) i Donja Austrija (89), te ostale pokrajine. Među preminulima u posljednja 24 sata je u Beču i jedan prethodno bolesni 47-godišnjak, ističu mediji i navode mišljenje više austrijskih medicinskih stručnjaka koji tvrde da koronavirus „ne poznaje dobne granice“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije