Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele raditi pritisak

Stožer Ustavnom sudu uputio molbu za promjenu Zakona o manjinama

vlado iljkić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
31.07.2014.
u 15:35

Vlado Iljkić, član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja, kaže kako članovi Stožera imaju želju da prezentiraju činjenice tijekom rasprave, a sve kako bi odluka Ustavnog suda bila pravična.

Vlado Iljkić, član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja, izvijestio je danas na konferenciji za novinare da je Stožer uputio podnesak Ustavnom sudu RH u kojem pobijaju ustavnopravnu, zakonsku i činjeničnu utemeljenost prijedloga odluke saborskog Odbora za Ustav. Uz podnesak Stožer Ustavnom sudu uputio i prijedlog za sazivanje savjetodavne javne rasprave radi ocjene ustavnosti i zakonitosti postupanja Vlade u svezi uvođenja dvojezičnosti u službenu uporabu u gradu Vukovaru.

Iljkić je istakao kako članovi Stožera imaju želju prezentirati činjenice tijekom rasprave, a sve kako bi odluka Ustavnog suda bila pravična.

- Ustavni sud našu zamolbu može i ne mora uvažiti. Ovim ne vršimo pritisak na Ustavni sud jer bismo se time izjednačili s onima koje kritiziramo. Isto tako, predložili smo i gradskim vlastima Vukovara da se i Grad obrati Ustavnom sudu i na taj način podrži Stožer jer se radi o provedbi nečega što se događa na području upravo toga grada - rekao je Iljkić.

Govoreći o do sada učinjenome i zahtjevima Stožera, Iljkić je rekao da se usvajanjem njihovih prijedloga niti jednoj nacionalnoj manjini ne uskraćuju bilo kakva prava koja su zajamčena Ustavom. Pojasnio je i da bi bila  promijenjena samo stavka Ustavnog zakona prema kojoj bi se dvojezičnost primjenjivala u mjestima u kojima živi 50 posto stanovništva druge nacionalnosti, a ne jedna trećina kao što sada stoji u Ustavnom zakonu, te da to nije ništa novo u zemljama EU.

- Ustav Estonije i Latvije propisuje da  manjine mogu pod određenim uvjetima tek kada prijeđu 50 posto stanovništva koristiti svoj manjinski jezik u lokalnoj samoupravi, dok je u Litvi taj udjel čak 70 posto. Hrvatski narod je jednako suveren kao i svaki drugi narod EU i ne vidimo razloga da mu se ne dopusti da na referendumu odluči o jednom takvom pitanju kao što je izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - zaključio je Iljkić.

>>Referendumsko pitanje o dvojezičnosti poslano na Ustavni sud

>>'Samo 6,7 % građana podržava bezuvjetno postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru'

Komentara 15

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:56 31.07.2014.

Hoće Ameri na Twinse staviti ploče na arapskom ?

Avatar comparator
comparator
15:54 31.07.2014.

Onoliko prava koliko Hrvati imaju u EU toliko prava trebaju imati i manjine u HR. Izgleda da se u Hrvatskoj stalno nameće pravo jedne manjine i znamo koje dok to pravo ta manjina koristi za sijanje mržnje prema Hrvatskoj. Uvjeren sam da iza zahtjeva postoje pretenzije i kad bi se ta dotična manjina odrekla takvog ponašanja svi bi zaboravili na čirilicu i sl. gluposti.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
17:20 31.07.2014.

Žalosno je da mi Hrvati moramo moliti nekrste kako da nam vode državu a ne možemo sami odlučivati o nekim sudbonosnim odlukama već to rade drugi i to onako kako "oni misle" da bi trebalo biti, bez obzira na vibracijeje i znakove koje im šaje Narod. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije