Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćirilica u Vukovaru

Stožer: Peticija za referendum počinje 17. 11.

vukovar,stožer za obranu hrvatskog vukovara
Foto: Branimir Bradarić
1/2
05.11.2013.
u 13:05

Želimo vratiti taj cenzus na 50 posto plus jedan glas kao što je i bilo prije. Tada to nije bilo diskriminirajuće i neće biti ni opet ako referendum prođe, poručili su iz Stožera

Prema najavama iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara 17. studenoga počinje akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim se želi riješiti pitanje uvođenja dvojezičnosti u Vukovar. Prikupljanje potpisa trajat će do 1. prosinca, a iz Stožera su uputili otvoreno pismo hrvatskoj javnosti da se uključi u tu akciju. Referendumsko pitanje još nije definirano, ono će biti poznato u zakonskom roku. Predstavnik Stožera za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić rekao je da se referendumom ne zadire u prava manjina temeljena na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, nego samo promjena uvjeta kada bi neka manjina mogla ostvarivati to pravo.

– Želimo vratiti taj cenzus na 50 posto plus jedan glas kako je i bilo prije. Tada to nije bilo diskriminirajuće i neće biti ni opet ako referendum prođe. Uostalom, takav je cenzus standard u 19 zemalja EU od njih 28 – rekao je Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare dodajući da najave Vlade o promjeni uvjeta za raspisivanje referenduma nisu demokratske i kako one pokazuju da se vlast plaši mišljenja naroda. – Referendum je oblik direktne demokracije i on se uvodi kada o nekom pitanju vladaju veliki prijepori ili pak kada vlast, zbog istog razloga, želi dobiti od svojih građana savjet. Najavljenim izmjenama oni to žele izbjeći i postati tutor – tvrdi Iljkić. Predsjednik Stožera Tomislav Josić još je jednom najavio da će članovi Stožera i njegovi simpatizeri na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koja se obilježava 18. studenoga, biti negostoljubivi prema vlasti.

– Za sada nikakve pojedinosti o tome ne možemo reći, ali budite sigurni da će se jasno vidjeti podjela na vukovarsku i nevukovarsku Hrvatsku. Nećemo mi nositi nikakve letve niti bilo koga tući, udarati ili slično, ali će se naša negostoljubivost vidjeti. Isto tako, mi nećemo sigurno praviti nikakve nerede ni pozivati bilo koga da ih pravi. Mi smo zadnji koji ovdje želimo nerede – rekao je Josić. Članovima Stožera neprihvatljivo je i da im bilo tko određuje s kim će koračati u koloni, gdje stajati, kako i kome se moliti i dr. – Nitko nikome ne savjetuje niti uvjetuje bilo što po pitanju protokola. Svatko neka na svoj način i vođen svojim osjećajima izrazi svoj pijetet prema žrtvama Vukovara. Degutantno je određivati bilo kome kako da se ponaša i kome da se pokloni. To je osobna stvar. Vjerujem da će sve proći dostojanstveno, ali ipak nitko nikome ne može jamčiti bilo što, pogotovo kada je u gradu 100.000 ljudi i kada je tome prethodilo mnogo toga – rekao je Iljkić. Poslije proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta novinare je zanimala i budućnost već postavljenih dvojezičnih ploča.

– Rekli smo Vladi kako očekujemo da tih ploča 18. studenoga ne bude. Međutim, čini se da ih oni neće skidati pa ćemo vidjeti što će se dogoditi – rekao je Josić. Upitan da komentira intervju ministra Predraga Matića, rekao da ne vjeruje kako se njemu ikada okrenuo želudac aludirajući na ministrovu izjavu kako bi se osjećao kada bi na ulazima u Vukovar vidio ćirilične natpise. – Da Matić ima pijeteta, on bi sjedio za ovim stolom sa svojim suborcima, a ne tamo gdje sada jest – rekla je na to članica Stožera Snježana Patko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije