Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši izaslanik UN-a

Stoltenberg: Morali smo biti protiv Srba da bismo izbjegli kritike

'12.11.2010,Erdut,Obiljezavanje petnaest godina od mirne reintegracije i potpisivanja erdutskog sporazuma,Thorvald Stoltenberg,Peter Woodard Galbraith,Jacques Paul Klein Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
'Davor Javorovic/PIXSELL'
19.04.2012.
u 19:56

Zamjerali su kako je moj akcent previše srpski. Zbog toga sam nastavio koristiti engleski, rekao je bivši izaslanik UN-a

Bivši izaslanik UN tijekom rata u BiH Thorvald Stoltenberg rekao je, 20 godina nakon početka tog rata, kako je za strane diplomate u tim vremenima bilo poželjno da budu protiv Srba, kako bi izbjegli kritike i bili prihvaćeni, prenose mediji u Srbiji.

- Od prvog dana rata znao sam da, ako želite biti u potpunosti prihvaćeni, odnosno izbjeći kritike, trebali ste biti protiv Srba, podržavati Bošnjake i gledate kroz prste Hrvatima - rekao je Stoltenberg dodajući da oni koji su, poput njega, podupirali jednu ili drugu stranu \"temeljem konkretnog razvoja događaja na terenu, bili su izloženi žestokim kritikama\".

Beogradski Blic piše kako Stoltenberg, koji je zbog nastojanja biti nepristran, kritiziran kako je prosrpski usmjeren, kaže da je na kraju bio primoran umjesto srpskim koji je naučio za diplomatske službe u Beogradu, u pregovorima govoriti engleskim te mu je zamjerano što, \"kada govori srpsko-hrvatski jezik, previše koristi srpsku varijantu, a premalo hrvatsku\".

- Točnije, zamjerali su kako je moj akcent previše srpski. Zbog toga sam nastavio koristiti engleski, tako da mi znanje srpsko-hrvatskog jezika nije puno pomoglo u pregovorima - pojasnio je dodajući kako tada nije želio biti sudac već kao izaslanik UN doprinijeti zaustavljanju rat.

Podsjetio je kako je BiH pod pritiskom SAD 1993. odbila mirovni plan koji je bio povoljniji od Daytonskog i pripalo bi joj 33,3 posto teritorija BiH.

- Danas nakon Daytona, u biti kontroliraju između 26 i 28 posto zemlje. Sporazumom iz 1993. bilo je predviđeno stvaranje tri jedinice unutar BiH - bošnjačke, srpske i hrvatske - podsjetio je Stoltenberg.

Komentara 57

ZO
zo311052
14:11 21.04.2012.

kobra11, Nemojte baš tako. Propaganda je čudna nauka. Kada se propagandno deluje u jednom pravcu i plasiraju poluistine ,pritom, potpomognuti moćnicima za ostvarenje sopstvenih interese.Otrežnjenje je veoma bolno. Ni Stoltenbergu ni Karli del Ponte ,te Akašiju i dr. nije lako priznati da su ,nekada,radili protiv prava i sopstvene savesti.Čekam pokajanje i iznošenje sopstvene istine Kofi Anana. On je sakrio izvešće o bombi na pijaci Markale I i time optužio Srbe . Sada je to činjenica,ali niko ne odgovara. Mora doći do promene odnosa snaga u Svetu da bi,konačno, istina izašla na svetlost dana.

TO
Toni50
20:30 19.04.2012.

,Sporazumom iz 1993. bilo je predviđeno stvaranje tri jedinice unutar BiH - bošnjačke, srpske i hrvatske - podsjetio je Stoltenberg. Kako vidimo sranje svi su dobili što su htijeli slobodu i samostalnost, samo Bosna ništa najviše krvarila i dobila nbištaa od slobode samo je ostala mala jugoslavija...

OB
-obrisani-
20:22 19.04.2012.

polako ali sigurno izlazi istina na videlo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije