Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Što slijedi nakon odluke britanskog suda

09.11.2017.
u 00:03

Ionako bi se vjerojatno branio šutnjom, i da hoće, istragu u kojoj su dokazi uglavnom na papiru, iz Londona će teško moći ometati.

Sudeći po medijskim i političkim komentarima, pa i po euforičnom istupurazdraganog Ivice Todorića, odgodu odluke u Londonu za više od pet mjeseci u nas se doživjelo kao poraz pravde. Tomu su doprinijeli i dužnosnici iz čijih se istupa može iščitati, inače posve suvišno, razočaranje.

To je posljedica stava, izrazito prisutnog u našoj javnosti, da je svaki proces propao ako glavni akteri nisu smješteni iza rešetaka. Većina u tomu vidi negaciju pravde i teško prihvaća da je pritvor krajnje sredstvo koje se koristi radi proceduralnih probitaka, a ni najmanje kao kazna.

I europski je standard – ako postoji neka blaža mjera kojom se može postići isti proceduralni cilj, primijenit će se ta blaža mjera. To je obveza, a ne mogućnost! Očito nam je potrebna “dekomunizacija” i shvaćanja kaznenoprocesnih instrumenata. Britanci drže Todorića pod nadzorom i svrha je ispunjena. Za istragu je nekoristan. Ionako bi se vjerojatno branio šutnjom, i da hoće, istragu u kojoj su dokazi uglavnom na papiru, iz Londona će teško moći ometati.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Vrh HDZ-a: Predsjednica provodi taktiku odvajanja od HDZ-a

>>Todorić se 3 puta tjedno mora javiti policiji i ne smije napuštati London

>>Svjetski guru za investicije M. Mobius: Treba ulagati u Hrvatsku, Agrokor je šansa

>>Posljednja šansa Lukine generacije. Utakmica od 20 milijuna eura

>>Kamo su nestale domoljubne pjesme kao što je 'To je tvoja zemlja' Vice Vukova

>>Potražite paket Večernji list plus četka za odijelo 15 kuna

Ključne riječi

Komentara 7

NE
neboiznadzagreba
02:28 09.11.2017.

Nakon odluke britanskog suda, slijedi nova odluka britanskog suda, pravno daleko utemeljenija negoli odluka ijednog suda, uključujući i ustavni, Republike Hrvatske.

GE
geez
22:37 08.11.2017.

"istupurazdraganog" ???

SV
svojaja
09:51 09.11.2017.

Britanija nece izruciti Todorica zato sto je drzava upetljana u njegov slucaj i to u teskom organiziranom kriminalu, a ta ista drzava ga i proganja. Nema sanse da ce Zapad to dozvoliti, oni ce braniti sebe i svoje kompaniije sto posluju u Hrvatskoj da se i njima ne desi isto. To je opasan presedan, osim tesko razbojnistvo i to nikada nece proci u zapadnome civiliziranom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije