Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrhtavanja tla

Što se događa na Balkanu? Zabilježen niz slabih potresa... Seizmolog objasnio o čemu je riječ

Zagreb: Seizmolog Krešimir Kuk
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
02.06.2023.
u 08:37

"Cijeli ovi naši širi prostori seizmički su aktivni, odnosno trusni. Potresi se događaju na njima. Kad stalno pratimo seizmičnost, vidimo da su to uobičajene pojave i to je nešto što se može nazvati normalnom seizmičkom aktivnošću", rekao je seizmolog.

Jutros je EMSC javio da se u Albaniji, 18 kilometara jugozapadno od Tirane, osjetio potres magnitude 2,1 po Richteru. Bio je na dubini od 15 kilometara. Potres je zabilježen u 4,37 sati. Slab potres u 5,08 sati zabilježen je u Sloveniji, 27 kilometara od Ljubljane, magnitude 1,4 po Richteru. Bio je na dubini od 15 kilometara. 

VEZANI ČLANCI:

Prema informacijama EMSC-a, jučer navečer zabilježeno je podrhtavanje tla u Jadranskom moru, na udaljenosti od 10 kilometara od Bara, odnosno 45 kilometara od Podgorice. Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara, a magnituda je bila 2.6 po Richteru.

 

Što se događa s potresima u našoj regiji, pitali smo hrvatskog seizmologa Krešimira Kuka. "To je normalna seizmička aktivnost koja se odvija u svim državama i prostorima gdje se potresi događaju. I kod nas i u BiH i u Crnoj Gori seizmički su aktivna područja i potresi se događaju stalno, češće, nekad rjeđe i to je normalno. Ovakvi potresi ovih magnituda smatraju se normalnom seizmičnošću, ne čak ni pojačanom", kazao je Kuk.

"Cijeli ovi naši širi prostori seizmički su aktivni, odnosno trusni. Potresi se događaju na njima. Kad stalno pratimo seizmičnost, vidimo da su to uobičajene pojave i to je nešto što se može nazvati normalnom seizmičkom aktivnošću", rekao je seizmolog.

Cijeli prostor, pogotovo prema Balkanskom poluotoku, seizmički je aktivan. "U Turskoj i Grčkoj seizmičnost je još izraženija", kazao je Kuk. 

Video: Policija intervenirala u kafiću na Kalelargi gdje je uklonjena terasa

Komentara 2

ZA
zagabria5
10:28 02.06.2023.

Seizmolog je objasnio, znate to su potresi

Avatar utunelu
utunelu
10:19 02.06.2023.

samo nemoj ti o potresima ..u japanu znaju da će biti potres u određeno vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije