Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredno zasjedanje

Što sada slijedi u Saboru nakon Milanovićeve odluke: Ključan bi mogao biti glas jednog zastupnika

Zagreb: Sabor glasuje o raspravljenim točkama dnevnog reda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.07.2023.
u 10:55

Predsjednik Hrvatskog sabora može iz nekog razloga propustiti u roku od osam dana sazvati izvanrednu sjednicu. Taj rok ističe 27. srpnja, što znači da bi od 28. srpnja bilo koja trojka od petorice potpredsjednika Hrvatskog sabora mogli sazvati sjednicu

Stjecajem okolnosti moglo bi se ponovno dogoditi da ključni glas u Hrvatskom saboru, ovaj put oko toga hoće li se ili ne održati izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, bude glas saborskog zastupnika jedne od nacionalnih manjina, ovaj put Furija Radina.

Odluka Predsjednika Republike Zorana Milanovića da od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zahtijeva izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora odluka je bez presedana. Predsjednik se pozvao na ustavnu ovlast iz odredbe Ustava u kojoj se navodi: "Hrvatski sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika". Predsjednik je predložio dnevni red izvanredne sjednice na kojoj bi se trebala donijeti dva zaključka s obvezama Vladi u vezi s funkcioniranjem sudbene vlasti i u vezi s utvrđivanjem odgovornosti za financijsku štetu nanesenu HEP-u provedbi Vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu. Predsjednik je svoju odluku detaljno obrazložio. Što se dalje može očekivati?

Prema članku 220. Poslovnika Hrvatskog sabora naslovljenom "Izvanredno zasjedanje", u stavku 3. navodi se da se zahtjev podnosi "u pisanom obliku i mora biti obrazložen".

Dakle, formalno je predsjednik zadovoljio oba zahtjeva i nema prepreka da se izvanredna sjednica sazove. "Kada ovlašteni predlagatelj iz stavka 1. ovoga članka podnese zahtjev sukladno stavku 3. ovoga članka, predsjednik Sabora dužan je sazvati izvanrednu sjednicu Sabora u roku od osam dana od dana primitka zahtjeva.". 

POVEZANI ČLANCI:

Ali, naravno, uvijek je moguće famozno tumačenje pa predsjednik Hrvatskog sabora može protumačiti da predsjednikova odluka nije valjano obrazložena ili da ima drugih nedostataka. Sudeći po odredbama Poslovnika Hrvatskog Sabora Jandroković bi sljedećih osam dana mogao imati i pametnijih poslova nego da razmatra zahtjev Predsjednika Republike, te ni tu opciju ne treba odbaciti. Što tada?

"Ako predsjednik Sabora ne sazove izvanrednu sjednicu u roku iz stavka 4. ovoga članka, a na temelju valjano podnesenog zahtjeva, izvanredno zasjedanje, odnosno sjednicu sazvat će najmanje tri potpredsjednika Sabora.".

Predsjednik Hrvatskog sabora može iz nekog razloga propustiti u roku od osam dana sazvati izvanrednu sjednicu. Taj rok ističe 27. srpnja, što znači da bi od 28. srpnja bilo koja trojka od petorice potpredsjednika Hrvatskog sabora mogli sazvati sjednicu. Aktualni potpredsjednici Hrvatskog sabora su Željko Reiner (HDZ), Ante Sanader (HDZ), Furio Radin (zastupnik talijanske nacionalne manjine), Sabina Glasovac (SDP) i Davorko Vidović (Socijaldemokrati). Dogodi li se takav razvoj događaja u tom bi slučaju treći odlučujući glas bio glas Furija Radina.

Dođe li do zasjedanja, prema Poslovniku predsjednik Hrvatskog sabora može postupiti po članku 219. stavku 2. Poslovnika: "Iznimno, predsjednik Sabora može, u slučajevima kada je nužno donijeti pojedini akt po hitnom postupku ili kada to zahtijevaju drugi osobito opravdani razlozi, sazvati sjednicu Sabora u roku kraćem od osam dana, a dnevni red za tu sjednicu može predložiti na samoj sjednici.". Ako Sabor ne odluči drugačije, izvanredna sjednica trajat će dok se ne iscrpi utvrđeni dnevni red.

Komentara 11

Avatar Cro_Puppy
Cro_Puppy
11:26 20.07.2023.

Kolega Furio Radin i ja ćemo sve poduzeti da se očuva stabilnost naše jedine domovine Hrvatske, a ovi koji su protiv Hrvatske će izgubiti još jednu bitku.

JE
jerko528
12:02 20.07.2023.

Šteta da predsjednik nije sačekao još jedan dan s pozivom. Mogao je odmah uvrstiti točku dnevnog reda o odgovornosti Plenkovića i Vlade RH za olujno nevrijeme!

Avatar OPG
OPG
12:14 20.07.2023.

Hrvatsska moze biti sretna sa svojim manjincima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije