Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Što je doista biskup Vlado Košić rekao o Turcima i Srbima?

Oni koji su napali sisačkog biskupa zaboravili su da je on prije svoje biskupske službe bio “župnik na prvoj crti” kao župnik Hrastovice, a kasnije zajedno i Petrinje, opslužujući obje župe iz kontejnera na samoj crti razgraničenja s pobunjenim Srbima, koji su tada okupirali Banovinu

Komentari 34

HU
Humbleandhonest
09:36 14.01.2021.

Ako vam već ne trebaju tumači, što je točno biskup krivo rekao? Tko je napao Hrvatsku u Domovinskom ratu? Zašto se to ne bi smjelo izgovoriti? Zašto bi se pripadnici te nacionalne manjine osjećali prozvanima ako nisu sudjelovali u tome?? Pa to je čista povijesna istina. Koga ono istina boli?

VL
Avatar Zzzz
Zzzz
13:00 14.01.2021.

Srbi su 500 godina bili pod Turcima, to je ogromno vrijeme, prema tome nisu Turci samo utjecali na njihovu kulturu nego su potpuno preobrazili njihovu kulturu, uostalom srpske cajke i narodnjaci su ništa drugo nego turska muzika nastala tijekom vladavine Turaka. Hrvati i Srbi se dakle drastično razlikuju, naše kulture su potpuno nespojive kao Oliver Dragojević i Lepa Brena.

VL
HU
Humbleandhonest
09:36 14.01.2021.

Ako vam već ne trebaju tumači, što je točno biskup krivo rekao? Tko je napao Hrvatsku u Domovinskom ratu? Zašto se to ne bi smjelo izgovoriti? Zašto bi se pripadnici te nacionalne manjine osjećali prozvanima ako nisu sudjelovali u tome?? Pa to je čista povijesna istina. Koga ono istina boli?

VL
PU
Pulchrum
14:50 14.01.2021.

Kao i uvijek, izvrstan Pavičićev tekst, ima glavu i rep-početak, razradu i završetak, mnogi novinari mogu puno naučiti od ovog genijalca. Što reći za biskupa Košića, osim da je svoj, bez dlake na jeziku, iskren, bez trunka licemjerstva i laskanja. Ovakvih biskupa treba Hrvatska. Koji znaju reći istinu: da je bijelo bijelo, a crno crno.

VL
ST
StariSokol
11:17 14.01.2021.

U Jugoslaviji su K i U. pred crkvom stajali i popisivali tko ulazi unutra na misu. Ništa se nije promijenilo. I danas je U... aktivna. Slušaju misnu propovijed izvana pa ne čuju dobro i zato krivo prenesu u CK a ovi svojim biranim glasilima.

VL
SP
Spezzi
12:20 14.01.2021.

Kome se pada na pamet ispričavati ?! Košić je milijun % u pravu i točka, nema rasprave. Ono što je dio Srba napravio je isto što su radili prije njih Turci i komunisti, htjeli zbrisati Hrvate s lica zemlje. Sada bi uime anemične koalicije to trebali precrtati i prekrojiti povijest. Malo morgen...

VL
DE
Demigodessnixie
18:06 14.01.2021.

Nebom lete shishmishi i vrane al' je soko za njih previsoko...biskup je zakon

VL
DU
Deleted user
09:17 14.01.2021.

što je rekao vladika?

VL
RO
romobil
07:26 15.01.2021.

"Ljubi bližnjega svoga i moli za svoje neprijatelje...."....prva pomisao Košić....

VL
JW
Jim West
08:31 15.01.2021.

Brojati krvna zrnca u ovakvim je trenucima bolesno. Nisu nas napali Srbi, nego ljudi!

VL
ML
mljet22
16:25 14.01.2021.

Ako po glavi stanovnika Ako po glavi stanovnika padaju čet'ri lijepa vidika onda iz ovog mračnog stana nazireš dio Mediterana Ako po glavi stanovnika dolazi pola jelovnika i ako se sve to pažljivo dijeli onda su jučer i gladni jelili Ako je takva prosječna plaća onda se tebi milion vraća i ako je moral prosječno pao znači, i ti si svoj prilog dao Ako po svakoj glavi troše znači, ni tebi nije loše i sve u svemu (a tko ti što može) tvoje se brige dijele i množe Ako toliki žive bez muke prosječno imaš skrštene ruke i kada prosjek toliko krade spadaš u one koji ne rade Ti nemaš kola, on ima dvoja jedna su, znači, prosječno tvoja pusti nek' zato još više ima poslije po glavi i tako padne svima

VL
ML
mljet22
16:22 14.01.2021.

Aristotel je svjesno zeznuo - nismo mi zoon politikon - mi smo samo zoon. Mi nismo - oni nama kažu da bismo mogli biti Bog i Hrvati. Dijalektička podjela dana i noći, životinje i čovjeka u divljini-divljači-divljacima i društvenim barbarima, vandalima, Hunima i Avarima Fromm Erich dobro govori - biti ćete kao Bog u anatomiji vlasničke-vladarske te poduzetničko-poslodavčeve poslovodne destruktivnosti I zato neka se ZNA traje cijelo vrijeme Vrijeme ironije Mislim na Pandorinu kutiju i varljivu Nadu, opsjenu, privid, zabludu, magiju, laž, prevaru i Sizifa koji gura kamen uz brdo-planinu Ajmo pjesma drugovi: Nitko neće zapjevati kao što smo prije, Jer odriče se svoga srca vrijeme ironije, Vrijeme ironije. Glazba hoće druge riječi, a ljubavno slovo Poljubac nam biti neće, bit će nešto novo, Bit će nešto novo. Jer vrijeme je ironije, ironije, Oh, yeah ! Jedino od starih rana pjesnici još ginu, Odmetnuto srce nose, paklenu mašinu, Paklenu mašinu. Čujem satni mehanizam spreman u dubini, Provodimo svoje noći na nagaznoj mini, Na nagaznoj mini. A vrijeme je ironije, ironije, Oh, yeah ! Nitko neće zapjevati kao što smo prije, Nema svoj ljubavni rječnik vrijeme ironije, Vrijeme ironije. Dođi, mala, starim putem dalje ćemo stići, Srce će nas kao lagum u visine dići, U visine dići. A vrijeme je ironije, ironije, huuu, Oh, yeah ! Vrijeme je ironije, ironije, Oh, yeah !

VL
ML
mljet22
16:20 14.01.2021.

Tumačenje i ovako i onako- kako kome odgovara. Marin Perković VEĆ predugo je vrijeme skandala, senzacija, afera, dilema, trilema, humora, satire, sarkazma, crnog humora pametnih "ljudi", ironije. Sve je skandalozno, totalno, apsolutno, dominantno, definitivno,...! A sve je u temelju-bazi – u se, na se, poda se, utrat, dotrat, protrat, satrat,..., jer tko će koga ako ne svoj svoga. I ništa nova, na Zapadu stare priče a na Istoku ništa nova. Predugo već pre-pametni psiholozi i sociolozi, posebno socijalni psiholozi kure vatru, a što gregis – pastva-stado, usamljena gomila i gola masa, narod-nacija, kmetovi, koloni, radnici i seljaci i poštena inteligencija - po svojoj prirodi-naravi-ćudi, karakteru može shvaćati i znati - ĆUD je problem. Tko ima ćud a to nema ćud, i tko je vođa stada, pastir, predvodnik, zapovjednik, vođa puta, vladar, vlasnik, poduzetnik, poslodavac, stanodavac, zakupac, koncesionar,...! Vidi RJEČNIK, Gramatiku, Pravopis i Povijest pisane riječi. Povijest brojki i slova, a Riječ bijaše na početku, riječ za bića a svjetlost za Bogove. Vidi Talmud, Biblija, Kuran, Vede,itd. Harry Potter je nešto drugo od BEZJAKA - tko zna zna - mislim na one sa rančerskog i farmerskog okruga. Kakva je to životinjska farma - ona na kojoj svjetlo umjetno i dnevno traje što duže - da se stoka, živina, životinje iznajedaju, iznapijaju, da vlasnik i vladar te poduzetnik i poslodavac više zarade. Mislim, dakle, kopito sam - Cogito ergo sum.

VL
BR
branko7000
13:40 14.01.2021.

Tko je taj Pavičić da on tumači biskupove riječi, Nisko, fuj.

VL
PE
PetaGora
12:33 14.01.2021.

Superpriest Košić spašava Baniju! Njemu neprijatelji nisu oni koji su "a je to " gradili nakon rata a Turci jesu. Ne znaj junak da su mu ti isti poslali kontejnere a iz Kaptola samo molitve.

VL
Avatar Веселин Кубурић - Канџија
Веселин Кубурић - Канџија
20:32 14.01.2021.

Živeli protestanti i pravoslavci!

VL
DU
Deleted user
11:53 14.01.2021.

Ok, ostavimo sad Srbe na stranu, no samo čovjek totalno odvojen od realnosti priziva bojeve s Turcima u danima kad mu ti isti Turci šalju citiram s Dnevnik.hr "Građanima su na raspolaganju 500 deka, 272 elektirčne grijalice, hrana, higijenske potrepštine pa sve do 480 šatora. Kamionima je dovezeno 18 kontejnera za smještaj stanovnika koji su ostali bez svojih domova, a do kraja dana očekuje ih se još 16. Dio kontejnera stigao je prije dva dana i isporučen u Glinu (12), Sisak (6), Lekenik (6) i Hrvatsku Kostajnicu (6). Turska je nakon razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio Banovinu odlučila u Hrvatsku poslati 100 kontejnera. Do kraja subote trebalo bi ih stići ukupno 64, a ostalih 36 stići idućih dana."

VL
MP
Mali Pero
15:43 14.01.2021.

Izuzetno CIJENIM Autora i volim kad uletim u emisije gdje nastupa čuti njegovo razmišljanje. Ne slažem se uvijek ali to je NJEGOV stav kojeg svojim argumentima brani. Osim toga ne pripada skupini "nastupajućih" koji "komunicira" i ubacuje se u prvi plan upadanjima u diskusiju drugih ili povisivanjem tona. No čemu Cijenjeni braniti NEOBRANJIVO !!! Pa lik, "dijelo" i izrečeno "#BRANJENIKA" ga je toliko odredilo da Vi branite; izvođenje penala a vratnice su od jedne do druge "korner" zastavice. Izvrtanjem poruka teksta i Vaše tumaćenje je ko kad staneš pred nadrealističku sliku a autor kaže da je na njoj ono što pojedinac vidi. Ne razočarali ste me, tim više što mislim da Vam po načitanosti i naobrazbi ni do koljena nisam. A to je još gore.

VL
Avatar Gordan NJONJO
Gordan NJONJO
13:42 14.01.2021.

Ti ces nam reci sto je rekao bleso.

VL
ZV
Zvjerko1
09:18 14.01.2021.

Meni nije jasno da razno razni kolumnisti imaju potrebu objašnjavati što je netko drugi rekao dok istovremeno sam biskup Košić nema pottebu opravdavati svoje riječi. Svi znamo kakav je stav biskupa Košića prema Srbima i ne znam zašto ga netko ima potrebu opravdavati. I da, ovi današnji Srbi, na Baniji (ili Banovini, meni je svejedno) su najvećim dijelom živjeli na istom području i prije okupacije i za vrijeme okupacije i danas tako da zaista mislim da je Košić govorio i o ovim Srbima naročito u kontekstu da s Banije nestaju isključivo Hrvati.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.