Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem
Povratak na članak

Što će se sve promijeniti u hrvatskim školama u idućih nekoliko godina

Više neće biti općeg uspjeha ni u osnovnoj ni u srednjoj školi, a u prva dva razreda neće biti brojčanih ocjena uopće.

Komentari 7

CH
chemica
00:21 12.11.2015.

Sjećam se onih cvjetića koji su glumili ocjene u prvom osnovne. Trebalo im je dvadeset pet godina?! Mozak baj baj. Iduće očekujemo ukidanje gimnazija i vraćanje Šuvarovog sustava. Da, čak je i to bilo bolje od ovakvog nakaznog školstva. Bar si posao dobio, a s gimnazijom si nitko i ništa, čak ni za bauštelu.

VL
DU
Deleted user
22:30 11.11.2015.

A u kojem razredu osnovne skole ce djete vec biti "odredjeno" da ce biti gimnazijalac ili ici na zanat? I Njemackoj vec u petom razredu osnovne skole vrse pritisak na djecu a mnogi nisu ni zreli da znaju sto zele poslije kad odrastu. Hoce li zavrsetak gimnazije biti preduvijet za studij?

VL
TH
than
01:40 12.11.2015.

I sto ce se promjeniti ? Prvo treba raditi promjenu od gore, dakle od fakulteta, pa na nize, a ne od prvog razreda, jer na kraju opet dodjemo do istog problema, a to su zastarjeli programi na fakultetima. Tko lii je smisljao ovo da mi je samo znati, jer taj nema pojma da je ocigledni problem na fakultetima. To je kada podobni rade reforme, a ne sposobni i onda od tih reformi nema nista, jer reformiraju prvo tamo gdje uopce ne lezi problem.

VL
JU
juma
00:55 12.11.2015.

Hrvati još spavaju zimski san. Tako si za reforme u školama ostavljaju cijelih 6 godina. Polako drugovi, da se ne bi oznojili od silnoga rada i planiranja! Što to znači? Djeca koja su tek sada krenula u prvi razred uu biti će cijelo školovanje provesti u sustavu koji je već otpisan i zastario. Sve ovo o čemu se ovdje piše u Europi postoji i u stručnim krugovima je poznato već preko 20 godina. Kakav opći uspjeh, kakvo ponavljanje razreda? Kakva fizika, kemija, biologija, zemljopis i povijest? To su predmeti koji se uopće ne ocjenjuju i nastava se odvija u formi radnih grupa i prezentacija. Hrvatski jezik, strani jezik i matematika s geometrijom čine temelj nastave. Tu je i puno više projekata, rada u grupama, zatim smanjivanje beskonačnog ljetnog odmora od skoro 3 mjeseca za koja se djeca potpuno odviknu od škole i školskih obaveza, potom zahtijevanje i poticanje socijalnih i društvenih kompetencija nauštrb suludog bubanja nepotrebnih podataka. Mogao bi nabrajati do jutra i sve se gledajući iskustva drugih zemalja može provesti za godinu ili dvije. No nama je dobro i ne moramo žuriti. Strukovno srednjoškolsko obrazovanje je pak posebna priča, jer školuje kadrove koji gotovo bez izuzetaka završavaju na zavodu za zapošljavanje, a radu u struci se uče tek kada nekim čudom ili vezom dobiju posao.

VL
CH
chupakabra
08:51 12.11.2015.

Nema tu problema sa prenošenjem znanja ili učenjem, problem je interes koji ova naša bezperspektivna država uništava na svim razinama i ne otvara mogućnosti znanju da se razvija osim usmjeravanjem tog znanja na Macelj

VL
Avatar d-ano
d-ano
22:36 11.11.2015.

zanam sigurno da ce skolovat novu radnu snagu za njemacku,,,

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.