Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKI UVJETI

Stižu snijeg i minusi, vozači pripremite se: Moguće kazne i do 2000 eura za ignoriranje ovih pravila

Na današnji dan prije dvije godine Hrvatsku je zabijelio snijeg
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
06.01.2024.
u 19:17

Posebno upozorenje stiže za vozače, naglašavajući obaveznu uporabu zimske opreme na cestama tijekom zimskih uvjeta

Nakon što smo većinu jeseni i zime proveli u natprosječnim temperaturama, čini se da nam konačno stiže i prava zima. Već danima meteorolozi najavljuju veliku promjenu vremena i prave zimske uvjete. Prema izvještajima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), očekuje se dolazak hladnog zraka praćenog snijegom i značajnim padom temperature. Posebno upozorenje stiže za vozače, naglašavajući obaveznu uporabu zimske opreme na cestama tijekom zimskih uvjeta.

Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem te jačanjem sjeveroistočnog vjetra mokrog snijega, zatim i onog koji će se zadržavati na tlu bit će u nedjelju potkraj dana, u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak u nizinama središnje i istočne Hrvatske. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji, a uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu te poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja i na obali, uglavnom samo pod Velebitom'', najavili su iz DHMZ-a.

U razgovoru za RTL Direkt, meteorolog Dorian Ribarić naglasio je značajnu promjenu u vremenskim prilikama.  - Dio tog hladnog zraka će napokon, rekli bi mnogi, stići do naših krajeva. Naime, imali smo iznimno toplo razdoblje za početak godine. Temperature preko deset stupnjeva iznad prosjeka za početak siječnja. A sada ustvari dolazi tek jedan ugriz zime, tj. najnormalnija zima. Zimski period za nas. Bit će hladno, ali ne ovako ekstremno, kao što je to na samom sjeveru kontinenta, izjavio je Ribarić, predviđajući snijeg u većini zemlje, ponešto se snježnog pokrivača očekuje i u unutrašnjost. Poneka pahulja bi mogla dosegnuti i obalu. Meteorolog je istaknuo da će uz snijeg doći i pojačan sjeverni vjetar te jaka bura, što može rezultirati lokalnim nanosima snijega u gorskim krajevima.

GALERIJA FOTO Vozači, oprez! Upali li vam se ova lampica u automobilu trk kod mehaničara

Na današnji dan prije dvije godine Hrvatsku je zabijelio snijeg
1/10

U skladu s najavama meteorologa, Hrvatski autoklub (HAK) podsjeća vozače na obvezu korištenja zimske opreme na određenim dionicama javnih cesta. Naime, još je od 15. studenoga na snagu stupila odluka o obveznoj zimskoj opremi. Obveza je na snazi sve do 15. travnja na autocestama i državnim cestama koje zahvate zimski uvjeti. 

POVEZANI ČLANCI:

Vozači se upozoravaju na važnost zamjene ljetnih guma zimskima čim temperature padnu ispod +7 °C. Ljetne gume gube elastičnost i prianjanje na hladnoći, dok zimske gume poboljšavaju zaustavni put u zimskim uvjetima. Nepoštivanje obaveze uporabe zimske opreme može rezultirati novčanim kaznama od strane prometne policije, a vozačima se savjetuje oprez i prilagodba uvjetima na cestama.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe Za isti prekršaj kaznit će se od 190 do 660 eura odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 130 eura. 

Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu.

VIDEO Ne zaboravite na ova pravila za vozače. Na snazi su sve do sredine travnja

Komentara 1

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
19:52 06.01.2024.

kako je moguc takav snijeg ako je zatopljenje i temperature rastu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije