Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija protiv korupcije

Stižu promjene? Policajci više neće naplaćivati prekršaje u "kešu", a postoji plan za pravosuđe i zdravstvo

Zagreb: Sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
29.06.2021.
u 09:45

Nitko s presudom na više od šest mjeseci zatvora neće moći u Sabor

Ministarstvo pravosuđa u javno je savjetovanje uputilo nacrt nove strategije borbe protiv korupcije, nakon što je staroj istekao "rok trajanja" s krajem prošle godine. Nova se strategija donosi za razdoblje do 2030., a uz opća mjesta o korupciji kao o fenomenu pogubnom za vladavinu prava i razvoj demokracije, donosi i prilično iscrpnu analizu zatečenog stanja, potkrijepljenu podacima iz već objavljenih istraživanja, ali i onoga što ga je samo Ministarstvo provelo online krajem prošle godine, a u kojem je sudjelovalo nešto manje od 4000 građana.

Za razliku od poznatih međunarodnih istraživanja, tipa Eurobarometra koji općenito pokazuje da je Hrvatska među zemljama s najvišom percepcijom korupcije u EU, u čemu prednjači pravosuđe, Ministarstvo je u svojoj anketi građane pitalo na kojem su konkretno području primorani sudjelovati u korupciji, a najčešći odgovor, bio je - zdravstvo. Da su primorani sudjelovati u korupciji u sustavu zdravstva, odgovorilo je 33,5 sudionika online ankete. Na drugom mjestu je lokalna samouprava s 15,5, a na trećem poduzetništvo, s 13,4 posto onih koji tvrde da ih se na tom području primoravalo na korupciju. Pravosuđe je tek četvrto, a kao mjesto na kojem su prisiljeni sudjelovati u korupciji označilo ga je 9,4 posto anketiranih.

Lokalnoj samoupravi i zdravstvu posvećen je i velik broj antikorupcijskih mjera koje Ministarstvo predlaže poduzeti u sljedećim godinama.

"Maksimizacija" faktura

Kad je riječ o zdravstvu, dokument se poziva na Specifične preporuke Vijeća EU za Hrvatsku za 2020., u kojima se upozorava da dospjele nepodmirene obveze uglavnom nastaju u bolnicama, pogotovo onima u vlasništvu županija. Zbog nedovoljno naprednog sustava kontrole postoji opravdana sumnja da fakturiranje medicinskih postupaka nije uvijek utemeljeno na stvarno provedenim medicinskim postupcima, već postoji mogućnost „maksimizacije" iznosa faktura bolnica prema HZZO-u, što samo dodatno i neopravdano financijski iscrpljuje zdravstveni sustav, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Zbog toga se u strategiji zaključuje kako je nužno unapređenje sustava plaćanja kroz digitalizaciju i povezivanje tijela uključenih u proces, odnosno kroz transparentno uparivanje računa bolnica s provedenim terapijskim postupcima. Uz to, ističe se i kako je "potrebno dodatno adresirati mogućnosti pojave sukoba" kad je riječ o istodobnom radu liječnika u javnim i privatnim bolnicama. Što se tiče lokalne samouprave, nova strategija prepoznaje neujednačenost etičkih i korporativnih pravila na razini županija, gradova i općina. Uočeno je da lokalna razina kaska za državnom po pitanju transparentnosti i uključivanja građana, kako vrlo mali broj jedinica provodi e-savjetovanja, a građanima nisu dostupni ni etički kodeksi lokalnih službi. Informacije o prigovorima građana dostupne su javnosti samo u četiri jedinice, a tek oko 30 posto građana upoznato je s pravom na pristup informacijama lokalnih tijela.

Kao posebno osjetljivo područje kada je riječ o sukobu interesa općenito se navode trgovačka društva, kako u državnom tako i u vlasništvu županija, gradova i općina. U strategiji se kao jedan od važnijih aspekata borbe protiv korupcije navode sustavi i politika usklađenosti, odnosno compliance. Riječ je o odjelima ili službenicima koji u državnim tvrtkama već neko vrijeme postoje kako bi unaprijed spriječili potencijalni sukob interesa ili proklizavanje u područje nezakonitosti. Uz to, državnim je tvrtkama već neko vrijeme obveza periodične objave financijskih i poslovnih planova, a ista obveza u sljedećem bi se razdoblju uvela i tvrtkama u vlasništvu županija, gradova i općina.

Stroža pravila na lokalnoj razini uvest će se i kad je riječ o financiranju političkih aktivnosti, posebno referendumskih inicijativa, ali i evidentiranju troškova lokalnih vijećnika i stranaka zastupljenih u gradskim i općinskim vijećima. Ovu bi evidenciju vodilo Državno izborno povjerenstvo. S druge strane, onima koji se natječu na lokalnim izborima u travnju su uvedena stroža pravila, po kojima se za dužnosti na lokalnoj razini ne može kandidirati nitko s pravomoćnom presudom na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na vrstu kaznenog djela koje je počinio. Isto pravilo će se, najavljuje Ministarstvo pravosuđa, uvesti i za parlamentarne izbore pa takvi ubuduće neće moći ni u Sabor. Ujedno se najavljuju i zakonske izmjene kojima će se ukinuti imunitet članova Vlade kada je riječ o kaznenom progonu za koruptivna djela.

Kad je riječ o pravosuđu, području koje prednjači kada je riječ o percepciji korupcije, istraživanje koje je provelo Ministarstvo pokazalo je kako povjerenju građana najviše štete dugotrajni sudski postupci, posebno kad je riječ o progonu korupcije među dužnosnicima. Zbog toga se u strategiji najavljuju izmjene Zakona o USKOK-u, i to "u smislu omogućavanja fokusiranja na kaznene postupke za kaznena djela korupcije visokog profila", što bi značilo da se USKOK više ne bi trebao iscrpljivati na očito bagatelnim koruptivnim djelima. Uz to se najavljuju i izmjene Zakona o kaznenom postupku koji bi sudovima trebao dati odgovarajuće procesne alate za postupke vezane uz korupciju visokog profila.

U ovom području zanimljiva je i najava izmjena pravila za ulazak u službu stečajnog upravitelja. Tu službu, po važećim propisima, osoba koja ispunjava zakonske uvjete može obavljati uz svoj redoviti posao, no sada se razmišlja o profesionalizaciji. Ministarstvo navodi kako je "potrebno razmotriti profesionalizaciju obavljanja ove službe kao jedinog zanimanja", odnosno uvođenje stečajnih ureda, posebno kad je riječ o stečajevima velikih i srednjih tvrtki, u kojima sudjeluje više stečajnih upravitelja različitih struka. Uz to se naglašava i potreba specijalizacije pojedinih stečajnoupraviteljskih ureda.

Transparentnija imenovanja

Nova pravila protiv sukoba interesa, čini se, čekaju i policiju.

U strategiji se, naime, navodi kako je "kao jedan od mogućih načina upravljanja korupcijskim rizicima u radu policije prepoznata potreba moderniziranja načina plaćanja novčanih kazni, odnosno napuštanja prakse plaćanja novčanih kazni izravno u gotovini policijskim službenicima". Kada će i kako biti ukinuto plaćanje kazni na ruke policajca, nije precizirano, no iza strateških dokumenata obično slijede i akcijski planovi u kojima će se vjerojatno moći vidjeti i preciznija razrada ove ideje. Strategija, uz to, ističe i potrebu da se poboljšaju propisi vezani uz imenovanja i napredovanja u policiji, kako bi se osigurala objektivnost i transparentnost tih postupaka.

U ovoj se strategiji, kao i u prethodnoj, naglašava važnost prevencije korupcije i za to nadležnih tijela, no nema jasnih naznaka što će se konkretno poduzeti kad je riječ o, primjerice, ovlastima Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa dužnosnika, koje se proteklih godina nalazi pod snažnim udarom s najviših razina vlasti.

VIDEO Dva automobila sletjela u provaliju nedaleko Dubrovnika

Komentara 28

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:55 29.06.2021.

3 g. bez izbora. Sad ili nikad. Krenuti odlučno i na kresanje broja gradova i općina. Barem za 1/3.

PO
Potepuh
09:58 29.06.2021.

Nitko sa bilo kakvom presudom ne bi smio u Sabor, a ne sa presudom do 6 mjeseci kazne.

KN
Knez
10:23 29.06.2021.

Stvarno?! To je borba protiv korupcije? Policajci ionako vrlo malo uzimaju, povisite im plaće i smanjit će se korupcija na cesti što se policajaca tiče. u politici je najveća korupcija, objavljujte sve državne poslove javno, financije, troškove, tko je dobio na natječajima i pod kojim uvjetima, izbjegavajte poduzeća s jednim zaposlenim koja se javljaju na natječaje te tako zaradi njih tucet dok radnik jedva preživljava. Političari trguju i pogoduju svojim igračima kako bi imali s druge strane niz benefita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije