Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Zabrinjavajuća situacija u bolnici u Zaboku: Nema slobodnog respiratora. Očekujemo pogoršanje

Šibenik: Testiranje građana na koronavirus
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/9
26.12.2020.
u 13:08

U Hrvatsku su stigle prve doze Pfizerovog cjepiva, cijepljenje počinje sutra

Uposljednja 24 sata zabilježeno je 350 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11644. Među njima su 2664 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 271 pacijent. Preminulo je 65 osoba.

13:06 - U Zagrebu je u subotu zabilježen 31 slučaj zaraze koronavirusom, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U protekla 24 sata od covida-19 oporavile su se 37.742 osobe, što je 411 više nego jučer. U Zagrebu su trenutno 1.572 aktivna slučaja, navode u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 77 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 123 osobe.

Od 77 obrađenih pozitivnih osoba: 14 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 28 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba. 18 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za sedam osoba obrada je još u tijeku. 

Kod dvije osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, a troje djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine. Obrada za pet osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine/HZJZ-a. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 27 korisnika i pet djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod dva učenika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola pa je mjera samoizolacije određena za 57 učenika i dva nastavnika. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

13:00 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana su 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, a šest je osoba umrlo, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

12:58 - U Općoj bolnici Zabok stalno je hospitalizirano više od 80 bolesnika, 15 je osoba na respiratoru, a oko 60 prima terapiju kisikom. Liječnike zabrinjava što su pacijenti sve mlađi - prevladavaju 50-togodišnjaci s teškom kliničkom slikom.  - Nemamo slobodnih respiratora, bili smo već u situaciji da jedno duže vrijeme ručno ventiliramo bolesnike. Očekujemo pogoršanje situacije, ovo je izgleda još samo vrh vala, izjavila je u Dnevniku HRT-a, Ljiljana Družinec Hršak, zamjenica ravnatelja OB-a Zabok.

12:04 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 67 obrađenih testova danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 7, Kaštela 1, Omiša 2, Sinja 2, Vrgorca 1, Dicma 1, Otoka 1 i Šestanovca 1 osoba.  Od ukupnog broja novooboljelih osoba 9 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3285 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 147 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 10 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; dvije muške osobe stare 79 i 75 godina i jedna ženska osoba stara 78 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:54 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 3 osobe su oboljele su od COVID-19 infekcije. Trenutno je 279 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 38 osoba, od kojih je četiri osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1074 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 13 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

11:52 7 je novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a preminule su 3 osobe. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova  Zadar (5) i  Biograd (1) te općine Posedarje(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 22 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 2013 osoba. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su dvije muške osobe u dobi od 86 i 88 godina te jedna 86-godišnja žena.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 58 pacijenata od kojih je 9 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 21 pacijent, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan koronavirusom zaraženo je 27 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.Stožer civilne zaštite Zadarske županije zaprimio je 5808 zahtjeva za izdavanje propusnica, a odobreno ih je 3816. Prve doze cjepiva protiv koronavirusa sutra stižu i u Zadarsku županiju kada i započinje cijepljenje najugroženijih skupina stanovnika. Prvih 210 doza bit će raspoređeno  tijekom sutrašnjeg dana u naša  4 najveća  doma za stare i nemoćne, a određena količina i za djelatnike hitne medicinske pomoći. Druga doza cjepiva očekuje se iza Nove godine.

11:47 - Na jučerašnji blagdan brisevi su se uzimali samo za potrebe bolničkog sustava, dok se preko COVID-ambulante i komercijalno brisevi u Varaždinskoj županiji nisu uzimali. S obzirom da nema ni zaostataka iz prethodnih dana, jer se uzorci obrađuju isti dan po primitku, mikrobiološki laboratorij je tijekom jučerašnjeg dana obradio 24 uzoraka od kojih je jedan bio pozitivan. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 592 novih slučajeva. Ovime se broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika smanjio na 360, a 14-dnevna incidencija je pala ispod 1000, odnosno na razinu koja je posljednji puat evidentirana 3. studenog. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 246 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 112 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, a 12 je osoba na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 659. Preminulo je pet osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije zabilježeno je 13295 osoba pozitivnih na COVID-19.

11:45 - U Međimurju je u 24 sata evidentirano devet pozitivnih slučajeva na virus COVID-19. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 853. Hospitalizirana su 123 pacijenata pozitivna na koronavirus, a na respiratoru ih je 12. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 78 i 76 godina s pridruženim dodatnim bolestima. 

Prve doze cjepiva, njih 410, dolaze u Međimursku županiju sutra, kad će i početi cijepljenje. Prve doze cjepiva primit će prioritetne skupine, a to su korisnici domova za starije i nemoćne osobe i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. U poslijepodnevnim satima počet će cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u Županijskoj bolnici Čakovec i u Domu za starije i nemoćne u Čakovcu, a u ponedjeljak 28. 12. cijepljenje će se nastaviti u drugim većim domovima prema odabiru i rasporedu koji je odredio Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

11:11 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, umrla su dvojica muškaraca u dobi od 57 i 77 godina, a oporavilo se 49 ljudi, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite. Umrla su dvojica muškaraca, iz Kule Norinske rođen 1943. godine te iz Dubrovnika rođen 1963. godine.  Oporavilo se 49 osoba, od kojih 18 iz Dubrovnika, po sedam iz Korčule i Metkovića, šest iz Opuzena, po dvije iz Blata, Konavala, Kule Norinske i Župe dubrovačke te po jedna s Lastova, iz Ploča i Vele Luke. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 40 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji se nalaze 664 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, i to oba na granici, što je ukupno 127 od početka pandemije. Od jučer obrađeno je 36 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 32.191. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:20 - U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata od koronavirusa oboljela je 61 osoba, pa su trenutno aktivna 3224 slučaja, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo te županije. Najviše novooboljelih imala je Velika Gorica, njih 14, a iza tooga je Zaprešić sa 7 novooboljelih. Od početka pandemije do danas u Zagrebačkoj županiji evidentirano je ukupno 16.366 covid pozitivnih osoba, izliječeno je njih 13.097 osoba, a 45 osoba je umrlo.  Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. 

10:15 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite. S područja grada Bjelovara šest je novozaraženih osoba, četiri novoooboljele osobe s područja su grada Čazme, a jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općine Nova Rača. Jučer se na Božić u Covid ambulantama nisu provodila testiranja na novi koronavirus.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 63 pacijenta oboljela od covida-19, od kojih je njih osam na respiratoru. Također, 28 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji je 2059 osoba. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je od početka epidemije koronavirusa umrlo 68 ljudi. 

10:06 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 29 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 24 pozitivnih na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenom testu (7 osoba iz Vukovara, 6 iz Vinkovaca, po 2 osobe iz Iloka, Ivankova, Markušice i Štitara, te po 1 osoba iz Bobote, Drenovaca, Jarmine, Rajevog Sela, Račinovaca, Tovarnika, Vođinaca i Županje). Preminule su dvije osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7558, od kojih je 7038 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 149 osoba. Trenutno su u županiji 63 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 26 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 32939. U samoizolaciji na području županije je 1706 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 43 radnika iz sustava zdravstva (7 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 9 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 10 radnika (2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

10:05 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su tri novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvije osobe s područja grada Novske te jednoj osobi s područja grada Kutine.

9:37 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 181 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 23 novozaražene osobe s područja županije. Za 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 2 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (1), Slovenija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 4 osoba. Izliječeno je 40 osoba. Trenutno je 546 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1451 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 72 osobe, od toga su 3 osobe u respiracijskom centru.

9:35 - U Primorsko-goranskoj županiji je od 215 osoba testiranih kao hitni slučajevi na Božić, utvrđeno 18 novooboljelih od covida-19, a jedna osoba je umrla, javio je županijski Stožer civilne zaštite u subotu. Ozdravilo je tijekom proteklog dana 67 osoba i aktivnih slučajeva je 2772. U Kliničkom bolničkom centru je hospitalizirano 145 pacijenata s covidom-19, a od njih je 17 na respiratoru.

9:19 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 128 uzoraka od kojih je 29 bilo pozitivno.  Devet novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, sedam u Našicama, tri u Antunovcu, po dvije u Belišću i Donjem Miholjcu te po jedna u Belom Manastiru, Valpovu, Čepinu, Dardi, Kneževim Vinogradima i Semeljcima.

Šibenik: Testiranje građana na koronavirus
1/15

Na bolničkom liječenju nalazi se 199 osoba oboljelih od COVID-19, i to 160 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 44 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 39 pacijenata s tim oboljenjem.  U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je devet COVID pozitivnih osoba u dobi od 67 do 90 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 3.206 osoba.

Policijski službenici provjerili su poštivanje mjere samoizolacije za 20 osoba,  i utvrdili su jedno kršenje na području Osijeka. Obavili su i 100 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom prvog dana kontrole propusnica za kretanje građana izvan županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 1.101 vozila, odnosno 1.657 osoba i sve su osobe imale valjane propusnice te im je dopušten prolazak.

8:18 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 523 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 487 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 36 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1455 osoba, a ukupno su testirane 22572 osobe. Pristigli su pozitivni nalazi za 15 osoba, a koje su testirane 24. prosinca. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:10 - Prve doze cjepiva stigle su u Hrvatsku. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo. Prema posljednjim informacijama bit će to jedan od štićenika Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu.

8:00 - Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig dr. Luka Čičin-Šain rekao je u petak za HTV-a kako je cjepivo najbolja vijest koju smo mogli očekivati na kraju ove teške godine. "U duhu Božića vidimo svjetlost na kraju ovog tamnog tunela. Sigurno je da će još potrajati da svi koji trebaju dobiti cjepivo dođu na red, ali sada smo na pravom putu", izjavio je u Dnevniku HTV-a hrvatski virusni imunolog Čičin-Šain. Upitan koliko se ljudi treba procijepiti da budemo zaštićeni, rekao je kako će 70 posto, pa čak i 50 posto procijepljenosti usporiti širenje virusa, ali, istaknuo je, ako želimo imunost „krda” te brojke moraju biti veće zato što je corona vrlo infektivan virus. Prva doza cjepiva, dodao je, ne štiti nas efikasno.

"Važno je naglasiti kako postoje dvije doze. Prva doza, i onda druga nakon 3 tjedna. Tek nakon 7 do 8 dana nakon druge doze, imuni sustav djeluje protiv virusa", rekao je Čičin-Šain.

Video: Plenković, Beroš i Capak o nacionalnom planu cijepljenja

Nakon prve doze treba biti još uvije oprezan i čuvati se od mogućnosti infekcija. Osvrnuo se i na činjenicu da se već cijepilo više od milijun Amerikanaca i pola milijuna Britanaca, te da znanstvena zajednica pomno prati odjeke cijepljenja.

Na pitanje jesu li dosad primijećene neke znatnije nuspojave, Čičin-Šain je rekao kako u osnovi nema značajnijih nuspojava.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:36 26.12.2020.

I tako se Andrej, Vili, Njonjo i ostala odnarođena elita ipak neće cijepiti. Razlog je čista humanost i čovjekoljublje na djelu. Oni su odlučili svoje cjepivo propustiti nekome drugome. Predivna gesta. Topla božićna priča.

PI
Pipiripi4
13:14 26.12.2020.

Idite na google u tražilicu stavite raspon od 2010-2019. i napišite "nedostaje respiratora" ili nešto slično, pa čete vidjeti da to nije ništa novo.

TO
tor
15:42 26.12.2020.

Od 48 naslova na početnoj stranici ovog portala, 18 je vijest o coroni! Pa dokle više? Zar se u našoj državi i ostatku svijeta ne događa ništa osim corone?. Gasim tv vijesti i dosta ćitanja ovakvih portala! Od sada gledam samo crtiće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije