Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU mijenja Direktivu

Stižu nova pravila za iznajmljivanje: More i dalje hit, no turiste sve više zanima nešto posve drugo

Čeminac: OPG Stjepan Dumančić bavi se seoskim turizmom i preradom voća
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
04.07.2023.
u 09:10

Europska komisija navodi da 70% privatnih iznajmljivača nije registrirano za plaćanje PDV-a. Stoga su pokrenuli promjenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji rentaju stanove ili kuće turistima, a nisu u sustavu PDV-a, također morati plaćati PDV na smještaj.

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smještaj, što će dići cijenu privatnog najma. PDV na smještaj u Hrvatskoj iznosi 13 posto, a Europska komisija nada se da će promjene stupiti na snagu u siječnju 2025. godine, nakon što se o prijedlogu izjasne sve države članice.

Lani je u privatnom smještaju EU ostvareno 550 milijuna noćenja, a Hrvatska se nalazi u grupi zemalja koje su premašile pretpandemijske brojke. Od deset regija s najvećim rastom, devet su bile ruralne regije u Francuskoj, dok su druga popularna područja bila u Poljskoj, Njemačkoj i Švedskoj. S druge strane, gradovi s najvećim gubicima u odnosu na 2019. su Prag (-52%), Berlin (-39%), Budimpešta (-34%) i Beč (-25%).

Od 20 najpopularnijih regija u Europi šest ih je u Španjolskoj i Francuskoj, pet u Italiji, dvije u Portugalu i jedna u Hrvatskoj, i to jadranska Hrvatska koja se proteže od sjevera Istre do Crne Gore. Inače, Europska je komisija prije nekoliko godina obvezala spomenute četiri internetske platforme da dostavljaju podatke o broju noćenja, a pojedine države i sada od njih traže podatke za porezne svrhe.

VEZANI ČLANCI 

Sredine uz more i dalje su apsolutni hit, ali male seoske sredine i ruralna područja sve više dobivaju na cijeni, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Eurostata o noćenjima gostiju koji su smještaj rezervirali preko Airbnba, Bookinga, Expendije i TripAdvisora. Hrvatska je lani povećala broj noćenja u privatnom smještaju s 20 na 28 milijuna, dok je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno 530 tisuća noćenja, desetak posto više nego lani. Lani je procvjetao kratkotrajni boravak turista u glavnom gradu Hrvatske te se broj noćenja gotovo udvostručio na 980 tisuća u odnosu na 2021. godinu. Dobro je u raspodjeli turističkog kolača prošla i panonska Hrvatska gdje se broj noćenja povećao oko 50 posto, na 248 tisuća.

U sjevernoj Hrvatskoj lani je ostvareno za trećinu više noćenja u privatnom smještaju, odnosno oko 135 tisuća noćenja. Kuće u mirnom seoskom okruženju, s autentičnom lokalnom ponudom, sve su traženija odredišta zapadnih turista pa bi vlasnici nekretnina u unutrašnjosti mogli razmisliti o tome da se okušaju i u turizmu. Jadran i sredine uz more i dalje su hit s oko 26,6 milijuna noćenja u privatnom smještaju, što predstavlja 95 posto svih noćenja u Hrvatskoj ostvarenih preko četiri popularne internetske platforme. Preostalih 3,5 posto noćenja pokupio je Zagreb, a 1,5 posto svi ostali.

Komentara 3

Avatar Jojo
Jojo
10:00 04.07.2023.

Čini se da je premalo registriranih noćenja obzirom na broj dolazaka. Slabo se kontrolira, pojedinci masno zarađuju, pošteno bi bilo da plaćaju i porez.

MA
Martinvt
12:55 04.07.2023.

Treba platiti obveze pdv kako bi se kroz institucionalni okvir propisa stvorili bolji uvjeti poslovanja i usluga...i minimum zagarantirane kvalitete u cijeni usluge

Avatar Crni labud
Crni labud
09:18 04.07.2023.

Kekina Zimmer Frei postala je himna hadezeovog gospodarskog modela. HDZ i Možemo se vole javno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije