Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjivanje siromaštva

Stiže nacionalna mirovina, evo za koliko je veća od siječnja

Poskupljenja energenata: Umirovljenici kao najugroženija skupina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.03.2022.
u 09:11

Ova pomoć, kojoj je cilj smanjiti siromaštvo u starosti, pri čemu su najugroženije žene koje čine dvije trećine korisnika, uvedena je početkom prošle godine

Nacionalna naknada za starije osobe korisnicima će na račune biti isplaćena u četvrtak 17. ožujka, piše Mirovina.hr.

Nacionalnu naknadu za starije osobe u Hrvatskoj trenutno prima 5808 građana, a riječ je o ljudima starijima od 65 godina koji ne dobivaju mirovinu, jer za nju nisu ispunili uvjet od minimalno 15 godina radnog staža. S minimalnim stažom mirovina bi im iznosila najmanje 1.072 kune.

Umjesto toga država im svakog mjeseca isplaćuje 820,8 kuna, uz uvjet da im ukupni prihodi kućanstva ne prelaze jednak iznos po članu domaćinstva. Primjerice, ako muž ima mirovinu manju od 1641,6 kuna, supruga će dobiti nacionalnu mirovinu. 

Ova pomoć, kojoj je cilj smanjiti siromaštvo u starosti, pri čemu su najugroženije žene koje čine dvije trećine korisnika, uvedena je početkom prošle godine. Broj korisnika raste, ali jako sporo s obzirom na to da je Vladina projekcija bila da će nacionalna naknada za starije osobe obuhvatiti najmanje oko 20.000 građana Hrvatske.

Pomoć je doživjela i svoje prvo usklađivanje koje se događa jednom godišnje te iznosi 2,6 posto. Na dosadašnji iznos od 800 kuna, riječ je o samo 20,8 kuna povećanja pa od naknade za siječanj već dobivaju 820,8 kuna, koliko po novom sada iznosi i cenzus za ostvarivanje pomoći.

VIDEO Požar u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije