Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAVAT ĆEMO SAT KRAĆE

Ove godine kazaljke na satu pomičemo nešto kasnije nego inače, evo kada stiže ljetno računanje vremena

Ilustracija: Ljetno ra?unanje vremena
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
1/2
21.03.2024.
u 18:00

Ovo ljetno računanje vremena će biti jedno od kraćih koje smo imali do sada

Proljeće nam je iza ugla iako su stigli nešto hladniji dani. Uskoro ćemo prijeći na ljetno računanje vremena, a ove godine, pomaknut ćemo kazaljke na satu nešto kasnije nego obično, 31. ožujka. Dani će nam biti duži, a tu noć ćemo spavati sat vremena kraće.

"Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao 3 sata", stoji u Vladinom priopćenju o ljetnom računanju vremena.

Uredbom Vlade RH je određeno da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada te će tako ovo ljetno računanje biti jedno od kraćih koje smo imali do sada. Prošle godine smo kazaljku na satu pomicali 26. ožujka, a ove godine to činimo tek 31. ožujka. Naime, 2025. godine će ljetno računanje vremena započeti 30. ožujka a trajat će do 26. listopada.

POVEZANI ČLANCI:

Kao i svake godine, mnogi će se namučiti s ovom promjenom koja ima velike utjecaje na ljudski organizam. Najčešća nuspojava su problemi sa spavanjem, stoga se preporučuje da se ide spavati u isto vrijeme kao što smo išli prije promjene vremena. Ako smo, na primjer, išli spavati u 23 sata, onda trebam ići spavati u isto vrijeme bez obzira na to što su se kazaljke pomaknule sat kasnije. 

Inicijativa za ukidanjem promjene računanja vremena pokrenuta od Europske komisije nije zaživjela unatoč tome što se mnogo građana izjasnilo kako su suglasni s inicijativom. Razlog neuspjeha je nesuglasje zemalja oko toga hoće li se zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. 

FOTOGALERIJA Ovo je 10 najzahtjevnijih pasmina pasa, otkriva nova studija

Ilustracija: Ljetno ra?unanje vremena
1/11

Komentara 9

MI
mikimouse12
23:15 21.03.2024.

Ja cu spavati uvijek isto. Nista krace necu spavati nego inace. Uglavnom je to oko 5-6 sati u komadu. Jedino bi se mogao ranije probuditi

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
02:56 22.03.2024.

Kod mene nema promjene, jer ću ustajati sat kasnije.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
21:09 21.03.2024.

Mene više brine činjenica da je Formula 1 ove nedjelje u 5 ujutro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije