Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJEPLJENJE ĆE BITI MOGUĆE VEĆ U PETAK

Stiglo 140.000 doza cjepiva protiv svinjske gripe; cijepljenje već u petak

Darko Milinović
Sanjin Strukić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
24.11.2009.
u 13:49

Početak cijepljenja, koji je bio planiran krajem prosinca, započet će već u petak 27. studenoga.

Prvih 140.000 doza cjepiva za pandemijski virus gripe A H1N1 ipak je stiglo u Hrvatsku! Kao što je uostalom danas jedini objavio Večernji list jer je za to imao potvrdu iz više izvora u Stožeru za praćenje pandemijske gripe. Ministar zdravstva Darko Milinović našu je vijest pokušao demantirati preko drugih medija, ali pokazalo se – neuvjerljivo!

Prvi najosjetljiviji

Danas je, naime, poslao priopćenje da je cjepivo stiglo u 12.45 sati pa iz toga zaključujemo da je ministar osobno želio objaviti ekskluzivnu vijest o dolasku cjepiva za svinjsku gripu.

Budući da je cjepivo sad napokon i službeno stiglo, u hitnu će distribuciju u županijske zavode za javno zdravstvo. “Početak cijepljenja, koji je bio planiran za kraj prosinca, započet će u petak, 27. studenoga, što je znatno ranije od predviđenoga roka”, navodi se u ministrovu priopćenju.

U petak počinje cijepljenje za zaštitu od svinjske gripe u zavodima za javno zdravstvo, a od ponedjeljka kod obiteljskih liječnika. Međutim, kako je u prvom kontingentu u Hrvatsku stiglo samo 140.000 doza, cijepljenje će, prema odluci Stožera, biti restriktivnije.

Prednost će imati najosjetljivije i najugroženije skupine. To su kronični plućni bolesnici s dijagnozom astme i kroničnom opstruktivnom bolesti, odnosno s kroničnim bronhitisom, zatim trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretili, djeca od šest mjeseci do tri godine koji pate od nekih kroničnih bolesti te zdravstveni djelatnici.

Odobreno u ponedjeljak

Agencija za lijekove Novartisovo cjepivo focetria odobrila je 23. studenoga. Kakvoća cjepiva je potvrđena tijekom postupka registracije, dodatno se provjerava i potvrđuje neposredno prije samog dolaska na tržište. Kakvoća cjepiva provjerena je i u ovlaštenom laboratoriju EU.

Milinović očekuje da će nova količina cjepiva za pandemijsku gripu stići tijekom prosinca. A one koji se žele cijepiti od sezonske gripe mogu to učiniti također od ponedjeljka jer ovog petka počinje distribucija dodatnih 120.000 doza cjepiva za sezonsku gripu.

Komentara 35

OB
-obrisani-
15:05 24.11.2009.

Broj pregleda: 811....... .forum je otvoren ..mozete komentirati.....molim...

OB
-obrisani-
18:31 24.11.2009.

mali cvrcak..... ..pitaj WHO.....ili googlaj..samo ne seri ovdje kvake...o cemu pojma nemas... ..ti , pametnjakovic, protiv ostalih znanstvenika, svijeta..

MO
momak23
08:45 25.11.2009.

milinović je svoje ispunio..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije