Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU PRAVO ŽALBE

Stigli prvi rezultati mature: Doznajemo na kojim predmetima je prolaznost bila najgora

Zagreb: Državna matura u X. gimnaziji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
12.07.2023.
u 18:58

Ispod praga prolaznosti na nekom od ispita je 421 gimnazijalac i 5191 učenik strukovne škole. U cijeloj generaciji je 137 pristupnika koji su na maturi dobili jedinicu iz čak četiri predmeta koja su prijavili

Fizika, kemija te politika i gospodarstvo najlošije su riješeni predmeti na ovogodišnjoj državnoj maturi, ako se u obzir uzmu rezultati prošle generacije, ali i generacije maturanata posljednjih pet godina. Tako je, primjerice, na fizici ovogodišnji prag prolaznosti iznosio 25 posto, a od 7110 učenika koji su pristupili tome ispitu jedinicu je dobilo čak njih 46,4 posto. Za usporedbu, lani je na tome ispitu s istim pragom prolaznosti palo 38,1 posto. Uz fiziku najlošiji rezultati su u politici i gospodarstvu – na tome ispitu jedinicu je upisalo 31,3 posto učenika. Riječ je o dva vrlo popularna izborna predmeta koje prijavljuju maturanti.

Prva godina s pragom na eseju

Od 28.917 pristupnika ovogodišnjoj državnoj maturi većina ih je prijavila po četiri predmeta, dakle uz tri obvezna tek jedan izborni predmet, a ispod praga prolaznosti na nekom od ispita je 421 gimnazijalac i 5191 učenik strukovne škole. Dva gimnazijalca u cijeloj generaciji imaju iz tri prijavljena predmeta tri negativne ocjene, a tri negativne ocjene na maturi zaradilo je 422 strukovnjaka. Po jednu negativnu ocjenu od ukupnog broja pristupnika na nekom od prijavljenih ispita državne mature ima 387 gimnazijalac i 3356 učenika strukovnih škola. U cijeloj generaciji je 137 pristupnika koji su na maturi dobili jedinicu iz čak četiri predmeta koja su prijavili na državnoj maturi.

VEZANI ČLANCI:

Najzanimljiviji su ove godine rezultati ispita hrvatskog jezika koji je sada prvi put bio isti za sve učenike bez mogućnosti odabira razina ispita, a ove godine uveo se i prag prolaznosti na esejskom dijelu ispita kao uvjet za prolaznost na hrvatskom jeziku. Tako je od 27.194 učenika koji su pisali hrvatski jezik 3562 učenika upisalo jedinicu i nije položilo taj obvezni predmet. Među njima je 788 učenika koji su ispod razine prolaznosti i na eseju i na testu, dok su ostali jedinicu upisali na jednom od ta dva dijela ispita. Među gimnazijalcima hrvatski jezik za odličan je riješilo 21,9 posto učenika, a njih 1,51 posto hrvatski jezik riješilo je za jedinicu. Na esejskom dijelu ovog ispita 1963 učenika dobilo je nula bodova, dok je lani takvih bilo 2685, a preklani 3825 učenika.

– Upravo ovakav podatak jasan je pokazatelj da je bila dobra odluka uvesti prag na esejskom dijelu ispita. Uostalom, kada esejski dio nije bio obvezujući za prolaznost cijelog ispita, pokazuju to i ovi podaci, palo je više učenika nego sada – kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Kako je naglasio, učenici su za prolaz na hrvatskom jeziku iz ispita morali riješiti 38,8 posto, dok je prag prolaznosti na esejskom dijelu ispita iznosio 26,7 posto. Uostalom, podsjetio je Filipović, ovogodišnja generacija maturanata bila je generacija koja je tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja imala tek jednu, i to ovu posljednju školsku godinu kao godinu školovanja bez ikakvih smetnji – štrajkova, online nastave…

Od 11.684 ovogodišnjih učenika koji su pristupili višoj razini ispita iz matematike njih devet posto dobilo je jedinicu, a od 15.834 pristupnika osnovnoj razini matematike jedinicu na tome ispitu dobilo je 18,8 posto. Ova generacija maturanata je generacija koja je u tome ispitu u odnosu na prošle generacije malo promijenila trendove i počela matematiku prijavljivati na višoj razini. Na ovogodišnjem ispitu iz matematike, potvrdili su to iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, uočena je pogreška u postavljanju jednog zadatka, pa je zbog toga svim pristupnicima priznat bod. A zbog priznatog boda i pogreške u krivo sastavljenom zadatku 276 pristupnika dobilo je prolaznu ocjenu na ispitu državne mature iz matematike.

VEZANI ČLANCI:

Na cijeloj državnoj maturi za pet je učenika poništena cjelokupna matura zbog korištenja mobitela i nedopuštenih uređaja, a za dvoje učenika poništen je ispit zbog ispisivanja vulgarnog sadržaja. Čak i da nisu ispisali taj sadržaj, ti učenici ne bi položili ispit. U odnosu na prošlu godinu ovogodišnja generacija maturanata bilježi bolje rezultate u biologiji i informatici. Naime, u biologiji je najmanje padova u odnosu na posljednjih pet godina – u ovoj godini od 4573 pristupnika taj je predmet palo 16,9 posto njih, a 2021. godine pad na tome predmetu bilježilo je 22,5 posto maturanata.

Ispiti s prilagodbom

Ispit iz engleskog jezika i ove godine bilježi kontinuitet u rezultatima – od 18.111 pristupnika više razine ove godine palo je njih 0,9 posto, što je gotovo identičan postotak jedinica na tome ispitu u posljednjih pet generacija. Slika je drugačija na ispitu engleskog jezika osnovne razine. Tome je ispitu pristupilo 8536 pristupnika, a 18,6 posto njih ispit je riješilo ispod praga prolaznosti. Tako je postotak negativnih ocjena na tom ispitu najveći u posljednjih pet godina. Naime, samo lani ispod praga prolaznosti bilo je 12,9 posto pristupnika.

– Ove godine 1353 pristupnika pisalo je ispite s prilagodbom. Naime, ukupno 4717 ispita je pripremljeno, provedeno i ocijenjeno uz prilagodbu ispitne tehnologije. U ovoj generaciji bilo je i 202 pristupnika pripadnika nacionalnih manjina pa su za njih ispiti prevedeni na talijanski, srpski i mađarski jezik – poručio je danas na predstavljanju rezultata Vinko Filipović.

Riječ je o prvim rezultatima državne mature i učenici su danas saznali svoje ocjene pa je pred njima i rok u kojem mogu uložiti žalbu i prigovore. Podsjećamo, rezultati državne mature za učenike gimnazija važni su ne samo za upis na fakultete već znače i završnost srednjoškolskog obrazovanja, dok učenici strukovnih škola maturom ne završavaju svoju srednju školu, već im je matura način na koji upisuju fakultete. Tek naknadno bit će poznato koliko je učenika u ovoj generaciji i na kojim ispitima ostvarilo sto postotni rezultat, zbog čega će već tradicionalno biti i nagrađeni kao najbolji u generaciji.

>> VIDEO Maturantica iz Splita stigla je na maturalnu večer na konju!

Komentara 4

PO
poluvodič
12:46 12.07.2023.

Hrvatski jezik je objektivno loše koncipiran predmet općenito.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
13:03 12.07.2023.

Šta će ti ispit mature kad za upis na fakultet opet trebaš polagati prijemni ispit?!

ML
Mladena
17:16 12.07.2023.

Pisanje i ocjenjivanje eseja iz Hrvatskoga je najveća glupost koja je izmišljena. Ako dijete položi književnost i gramatiku znači da je usvojio potrebna znanja iz materinjeg jezika, čemu uopće onda esej.....osim toga gimnazije i strukovne škole i njihova prolaznost se mogu uspoređivati tek kad obje budu imale isti program kroz sve 4 godine školovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije