Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEKTONSKE PROMJENE

Stigao novi rejting stranaka nakon poteza Milanovića. Večernjakovi analitičari: SDP je bio u krizi vodstva

Slavonski Brod: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na skupu "Borba za dostojanstvo"
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/35
17.03.2024.
u 21:03

Politički analitičari Večernjeg lista komentirali su najnovije istraživanje koje je provela agencija Ipsos mjesec dana prije parlamentarnih izbora, a koja je pokazala kako je potez Milanovića donio ključnu promjenu u izbornoj utrci

Dva dana nakon što je Zoran Milanović kao predsjednik objavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izborima, čak 32 posto građana ga želi vidjeti kao premijera. Odmah ispod njega je aktualni premijer Andrej Plenković koji prema istraživanju agencije Ipsos za Novu TV uživa podršku 30 posto koji ga žele i dalje na istoj funkciji, uzimajući u obzir statističku pogrešku koja iznosi 4%. Sandra Benčić (Možemo!) treća je na ovom popisu, i to s 12 posto podrške, dok Nikola Grmoja (Most) i Damir Vanđelić (Republika) imaju 8, odnosno 3 posto podrške birača. 

Što se tiče poteza Milanovića koji je najavio kako neće odstupiti s mjesta predsjednika do kraja parlamentarnih izbora jer mjesto ne želi prepustiti Gordanu Jandrokoviću, smatrajući kako bi HDZ time dobio ''apsolutnu vlast u državi'', 54 posto ispitanika smatra kako bi to ipak trebao učiniti. Nasuprot tome, jedna trećina ga podržava u tom naumu, dok je onih bez stava 13 posto. 

Istraživanje koje je agencija provela na uzorku od 604 građana pokazalo je i da njih 71 posto smatra kako Milanović tim potezom pomaže ljevici, ali njih 60 posto njih mišljenja je kako je ovo politički mudar potez. Skoro polovica, njih 44 posto, misli da ovo srozava ugled institucija, dok njih 42 posto misli da on to radi iz osobne koristi nasuprot njih 40 posto koji misle da to radi za domovinu. Uz to, njih 39 posto smatra da je taj potez protuustavan. Što se tiče rejtinga stranaka, HDZ trenutno ima 27,3 posto podrške ispitanika, dok je drugi na popisu SDP s 22,6 posto. Most i Možemo! oboje imaju po 8,7 posto, dok je Domovinski pokret na 7,9 posto podrške.

Ovu anketu komentirali su i Večernjakovi politički analitičari.

POVEZANI ČLANCI:

- Rezultati pokazuju da je Milanović donio ključnu promjenu u izbornoj utrci. Ona je postala neizvjesna i više nije tako lako predvidjeti ishod. Pokazuje da je Milanović doista ravnopravan takmac Plenkoviću za poziciju premijera, što on do sada nije imao. Rejtinzi stranaka su za mene iznenađenje, koje se sastoji u tome da nije došlo do promjena kod niti jedne druge stranke osim u slučaju SDP-a, i posljedično neodlučnih birača. Ispada da Milanović ima svoju bazu koja čeka samo njega i koja je, zato što njega nema, bila neodlučna u stranačkim preferencijama. Ako se to potvrdi i u narednim istraživanjima, to će biti jako zanimljiv fenomen. Što se tiče stava građana o ostavci, to je očekivano. Naravno da bi bilo svima "čišće" da je dao ostavku. Ovdje je trebalo postaviti drugo pitanje kojim bi doznali da li Milanoviću zamjeraju nepodnošenje ostavke oni birači kojima on jest prihvatljiva opcija za premijera. Dakle, ključno je pitanje da li on zbog toga gubi na potencijalu - mišljenja je Dragan Bagić. 

- Iz ovog istraživanja jasno je da je SDP bio u krizi vodstva. Najava da će Zoran Milanović voditi SDP-ovu koaliciju digla je rejting SDPa bez da se išta drugo promijenilo. HDZ-ovi birači i dalje vjerno podržavaju stranku. Niti tektonski poremećaji  ne ruše HDZ-ov rejting ispod 26%. Sada ostaje vidjeti kako će se novonastaloj situaciji prilagoditi treće opcije, ponajprije Most koji Milanović zaziva u koaliciju i Možemo koji su danas rekli da mogu biti dijelom samo lijeve vlade - nadovezala se Ankica Mamić. 

>> VIDEO Tadić o Milanoviću: 'Ovo je pretvaranje SDP-a u revolucionarnu komandu koji će iskoristiti izbore za prosvjedne skupove protiv HDZ-a'

Mamić smatra kako bi ključnu promjenu mogla donijeti i odluka Ustavnog suda.

- Mislim da ćemo tek nakon službene odluke Usuda i reakcije Zorana Milanovića znati kako će reagirati ovih 54% koji smatraju da je trebao dati ostavku. Mislim da je ovim istraživanjem Milanovićev efekt u cijelosti prepoznat i da nema više prostora za rast jer će od sutra sve biti načisto - dodala je.

>> GALERIJA Milanovićev život u slikama - od malih nogu do političke karijere

Slavonski Brod: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na skupu "Borba za dostojanstvo"
1/42

- Tzv. Ključna promjena će trajati niti tjedan dana. U međuvremenu Zoki mora opet nešto poduzeti na rubu ustava i zakona. Tih 30% za Zokija govori da 30% građana smatra prihvatljivim revolucionarne metode - mimo ustava i zakona - osvajanju vlasti. Zamislite da je sve ovo predložio izjavio ili izveo predsjednik RH iz redova HDZ. Gorjele bi ulice. Ovo je anketa od jučer prije Općeg Sabora HDZ-A. Inače HDZ nakon Oluje nije išao preko 45%. Najlošiji je bio u doba Karamarka - ispod 30%. SDP nije nikad imao više od 35%. Sad je 30% njihov realni maksimum - mišljenja je Tonči Tadić.  

>> VIDEO Milanović: Pa neću sam sebi dati mandat

Komentara 81

OG
oggi
21:27 17.03.2024.

Manipulacija. Još se nije ni oglasio Ustavni sud o ovome, a već naručena anketa! Pa što je onda ovo nego izravno hibridno ratovanje? Vršite namjerno oktroirano brisanje malih NE-KPJ stranaka. Kako vas nije sram?

SA
Satnik1111
22:14 17.03.2024.

SD(R)P 22.6%. Niste nam samo rekli, da je anketa napravljena na Iblerovom trgu.

XA
xa
22:04 17.03.2024.

Realno, HDZ ima oko 20% glasova, a SDP ispod 15%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije