Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija suzbijanja voćne muhe

Sterilni kukci 'brane' mandarine, šteta manja

U dolini rijeke Neretve uskoro krece berba mandarina
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
13.08.2021.
u 23:35

S metodom se počelo prije desetak godina, a danas je jedinstvena u Europi po učinkovitosti

Neretvanske mandarine ove sezone “brani” čak 16 milijuna steriliziranih mužjaka sredozemne voćne muhe tjedno! Riječ je, naime, o biološkoj metodi “tehnike sterilnih kukaca” koju će, s ciljem sprečavanja širenja jednog od najštetnijih kukaca svjetske poljoprivrede i očuvanja uzgoja agruma u dolini Neretve, djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), ovisno o klimatskim uvjetima i situaciji na terenu, provoditi do polovice studenog. U okoliš se puštaju milijuni sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe. Oni traže “divlje” ženke, koje nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove, odnosno ne dolazi do razvoja potomstva.

Uspješno i kod drugog voća

Iz Ministarstva poljoprivrede objašnjavaju kako se s tom metodom pionirski započelo prije desetak godina, a danas se o njoj govori kao o nacionalnom akcijskom planu gotovo jedinstvenom u Europi, a uspješan je i u svjetskim razmjerima. – U Hrvatskoj se tehnika sterilnih kukaca izvrsno upotpunjuje s drugim mjerama, a dokaz o njezinoj učinkovitosti je činjenica da u posljednjih desetak godina šteta od sredozemne voćne muhe gotovo da i nije bilo – tvrde iz resornog ministarstva. To potvrđuju i neretvanski voćari. Neven Mataga, ujedno i predstavnik Hrvatske voćarske zajednice na tom području, kaže kako sredozemna voćna muha ne napada samo mandarine nego i breskve, smokve i drugo “meko” voće pa koristi nemaju samo oni koji proizvode agrume.

– Na mandarini se voćna muha najviše vidi u vrijeme kad plodovi mijenjaju boju. No otkako se krenulo sa sterilnim mužjacima, puno manje je i muha i šteta – kaže Mataga. Iz ministarstva kažu kako se akcija provodi svake godine – sustavno, znanstveno i stručno utemeljeno te planski na čitavom području doline rijeke Neretve, a uključuje praćenje razvoja muhe, skupljanje i analizu tisuća plodova, označavanje lokaliteta, masovni ulov, ranu detekciju žarišta, komunikaciju s drugim službama i samim proizvođačima. Prijem, razvoj i ispuštanje sterilnih jedinki ove je godine započeto u travnju i svibnju, a nastavljeno ovih dana. – Bez efikasnih mjera kontrole sredozemna voćna muha pričinjavala je višemilijunske štete neretvanskim poljoprivrednicima koji su najbolji svjedoci učinkovitosti ove tehnike. Uz to, prisutnost tog štetnika povećala bi troškove proizvodnje agruma i drugog voća za svakog poljoprivrednika koji bi bio prinuđen svoje nasade tretirati insekticidima, ako bi želio uspješno proizvoditi. Uz velike ekonomske štete, šteta za okoliš bila bi nemjerljiva – ističu.

Osjetljiv okoliš

Naime, poznato je kako je dolina Neretve ekološki osjetljivo područje, bogato vodenim površinama i rezervatima te kao takvo vrlo ranjivo na onečišćenja stranim tvarima. U takvom jedinstvenom okolišu masovna primjena insekticida svakako nije poželjna. No očekivani rezultati suzbijanja štetnika, koje se s oko 2,5 mil. kuna godišnje financira iz proračuna RH, mogu se ostvariti samo objedinjenim djelovanjem i suradnjom svih dionika provedbe, od operativne do upravljačke razine, napominju iz Ministarstva.

Video: Ove biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije