Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan poslije

Stanu li bageri, Hoto će tražiti 200 milijuna eura?

' 20.05.2010, Zagreb, Hrvatska - Tomo Horvatincic se provlaci izmedju ograda postavljenih u Varsavskoj ulici i pozdravlja zastitare i radnike. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
22.07.2010.
u 07:27

Prijeti bankrot. Gradonačelnik neće zaustaviti radove jer ne bi mogli platiti odštetu.

Gradska je skupština u utorak donijela nekoliko zaključaka od kojih je najzanimljiviji onaj u kojem traže "hitan prekid radova u Varšavskoj". Kolika bi bila cijena provedbe tog zaključka? Iako Hoto grupa nije izašla sa službenom brojkom, doznajemo da su je već izračunali – 200 milijuna eura!

"Pitajte pametnog Kregara"

– Samo državna tijela i inspekcije eventualno mogu utjecati na dinamiku radova i sam projekt, a ne razne udruge, stranke i ulica – kaže naš izvor. Ako se promijeni politička klima i politika zaustavi radove, to će, tvrdi, imati svoju cijenu. Drugim riječima, ako se projekt Cvjetni zaustavi, Hoto će tužiti Grad Zagreb.

– Otkad sam na čelu Ureda, još se nije dogodio slučaj da nas neki investitor tuži. Drugi uredi često plaćaju odštete, ali ti iznosi nisu ni približno spomenutoj brojci. No ja vjerujem da tužbe neće biti jer gradonačelnik ne misli zaustaviti radove. Osim toga, sve dozvole koje smo izdali u redu su – rekao je Davor Jelavić, pročelnik Ureda za graditeljstvo. U slučaju da Hoto dobije spor, kaže da Grad ne bi mogao isplatiti odštetni zahtjev. Ništa čudno, jer usporedimo li tih 200 milijuna eura (1,44 milijarde kuna) s gradskim proračunom, ispada da bi se Grad samo zbog odštete morao odreći čak 22 posto ukupnoga godišnjeg prihoda. Gradski proračun ionako je pred puknućem pa ne treba biti previše hrabar ni pametan za zaključak da bi Zagreb jednostavno bankrotirao. Jednog od istaknutijih zastupnika Gradske skupštine pitali smo jesu li pomislili na mogućnost tužbe kada su pisali zaključak kojim traže hitan prekid radova u Varšavskoj te jesu li razradili plan daljnjih postupanja u slučaju da se zaključak doista i provede.

– To pitajte pametnog Kregara. Kada smo mu postavili ta ista pitanja, rekao je: "A kakve to veze ima!" Bio sam zgrožen – tvrdi naš izvor iz SDP-a.

Ucjena Frankopanskom

Kaže da su morali popustiti potpredsjedniku Skupštine Josipu Kregaru zbog mira u kući, jer bez njega i "njegovih" ne bi imali kvorum za izglasavanje ostalih zaključaka. Kregar kaže da nitko ne želi zaustaviti investiciju, ali da "trenutačno rješenje nije dobro i da se mora naći bolje".

– Nije to svađa dvoje susjeda oko međe pa da i jedan i drugi kažu: Sve bum vas tužil! Mi samo želimo da investitor pristane na kompromisno rješenje. Želimo spasiti Varšavsku. Da mi, recimo, Frankopansku proglasimo pješačkom zonom, što bi napravio investitor? – rekao je Kregar. Frankopansku nije spomenuo slučajno. Njome će prolaziti vozila iz podzemne garaže.

– Tužbe neće biti. Bandić ne može natrag jer ima zavezane ruke. A možda Horvatinčić samo blefira jer je ostao bez love pa traži način kako da spasi uložen novac – rekao je Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine.

Komentara 296

BA
baba
17:17 22.07.2010.

nekakav - ako je moguće dobiti potvrdu građevinskog projekta bez pravomoćnosti lokacijske onda je projekt po zakonu i svi prosvjedi su promašaj....druga stvar je promjena gupa u skupštini koja je to dopustila i onda gradilište i skupštinu ne treba miješati...

MI
miso
07:30 22.07.2010.

Odštete nema ako je HO-TO prekršio zakon.

Avatar Gandhi
Gandhi
10:18 22.07.2010.

dinko .. i što je bilo kada si se probudio .. ah da susreo si se sa svojih ako deset godina prebivališta u Zagrebu !!!!! Daj svoje laži i demagogiju ostavi za krim milje !!!!!! - laž, krađa, ... a a slijedi .. ono što je Horvatinčić i Bandić za Zagreb !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije