Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDNICI IZBORA

'HDZ je zakuhao izbore za koje se troši 150.000 kuna i dobio – ništa'

Stanko Majdak
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
10.03.2015.
u 19:02

Gradonačelnici koji su izabrani već u prvom krugu komentiraju izbore

U Zlataru se borba za gradonačelnika vodila između dvojice nestranačkih kandidata, no obojicu su podržale – stranke. Stanku Majdaku (63), koji ostaje gradonačelnik, u leđa su puhali SDP, HNS i Hrvatski laburisti, a nezavisni Jurica Bizjak imao je podršku HDZ-a, HSS-a, HNS-a, Hrasta, ZS-a i ZDS-a. Novog/starog gradonačelnika pitamo kako tumači to što najjače stranke nisu poslale svoje članove u bitku?

– Ovi na čelu s HDZ-om, koji su i zakuhali prijevremene izbore jer nije prošao proračun, naručili su navodno anketu koja je pokazala da ću nadmoćno pobijediti pa mi se nisu usudili izravno suprotstaviti. Tako sam barem čuo. Na žalost, ovi nepotrebni izbori građane bi mogli stajati oko 150.000 kuna.

Kako ste se vi našli među nezavisnim kandidatima?

– Nakon što sam 2013. pobijedio kao kandidat Autohtone Hrvatske seljačke stranke, zamrznuo sam članstvo jer želim biti gradonačelnik svih građana. Tako sam i izašao na ove izbore. Vratit ću se jednog dana u A-HSS u kojem sam se pasivizirao. Imamo neke probleme u vrhu stranke, ali riješit ćemo ih, bez brige.

U nedjelju ste osvojili gotovo 62 posto glasova. Hoće li vam sada biti lakše raditi?

– Nadam se da hoće. Ponosan sam na rezultat jer je potvrdio da su građani prepoznali ono što sam radio u protekle nešto manje od dvije godine. Posla ima još puno, a najveći je cesta D-29, vrijedna 27 milijuna kuna.

Vratit ću dugove bivše vlasti

Jedan od najuvjerljivijih pobjednika ponovljenih lokalnih izbora u nedjelju Hrvoje je Košćec, bivši i sadašnji gradonačelnik Svetog Ivana Zeline. On je dobio potporu 61,58 posto birača, a kandidacijska lista grupe građana koja je podržala njegovu kandidaturu i koju su činili članovi HNS-a, stranke kojoj pripada gradonačelnik, i dvije trećine istaknutih Zelinčana, osvojila je 51,40 posto glasova za Gradsko vijeće. Tako će gradonačelnik Košćec u preostale dvije i pol godine svoga mandata imati većinu i u Gradskom vijeću te bez ikakvih problema moći završiti projekte koje je započeo u prvom dijelu mandata.

Kaže da mu je cilj do kraja mandata vratiti dug koji je stvorila vlast prije njega, ponovno pokrenuti aktivnosti u poslovnoj zoni te dovršiti započete projekte kao što su zelinski bazeni i gradnja multifunkcionalnih termi, vatrogasnog centra, knjižnice, zelinske zaobilaznice i nogostupa uz glavnu cestu.

Prije no što je postao gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec bio je direktor organizacije i informatike u banci koja je dio druge najveće grupacije u Europi, a poznat je i po tome što je dizajnirao i sagradio prvu pasivnu kuću, bez aktivnih sustava grijanja i hlađenja.

Pokazat ću da svi političari nisu isti

Nezavisni Ivan Kovačić opet je gradonačelnik Omiša. Ovaj put građani su ga izabrali u prvom krugu s više od 59% glasova, a zahvaljujući devetoro vijećnika u Gradskom vijeću ima apsolutnu većinu pa su pred njim dvije manje stresne godine na čelu grada. Kovačić je nakon izbora izjavio da je sve to bilo nepotrebno.

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

– Glup zakon, uzaludan trošak, propali su nam projekti – prva je njegova izjava koju je preksinoć dao za Radio Split. Jučer je na svom profilu na Facebooku zahvalio svima koji su mu ukazali povjerenje: “Ovo je snažna poruka svima da narod zna razaznati one koji rade za njih od onih koji rade isključivo u svom interesu. Sretan sam jer sada imam priliku u iduće dvije godine raditi na projektima koje smo obećali i tako pokazati ljudima da nisu svi političari isti”.

Uvest ću reda u financijsko poslovanje

HDZ-ovac Nikola Grgurić, 42-godišnji ekonomist, kandidat koalicije HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS, novi je gradonačelnik Raba s osvojenih 54,61 posto glasova. Pobjedu je odnio na svim biračkim mjestima, čak i u Palitu i Barbatu, tradicionalnim uporištima SDP-a. Kao sportaš, priznaje novi gradonačelnik, uvijek ide na pobjedu, no tako veliku razliku nije očekivao.

– Rabljani su prepoznali da nudim promjene, dali su mi povjerenje i preda mnom i suradnicima velik je posao – kaže Grgurić dodajući da su izravnu i argumentiranu kampanju “jer je došlo vrijeme da se govori istina” Rabljani prepoznali. Bit će, poručuje, gradonačelnik svih Rabljana jer Rabu je potrebno zajedništvo i rješavanje problema, a ne obećanja.

– Dolazim iz realnog sektora i sigurno je da će prvo što ću učiniti biti detaljno snimanje financijske situacije u gradu i komunalnim društvima jer je, na što je HDZ i dosad upozoravao, nužno uvesti reda u financijsko poslovanje i rad uprave. Kvalitetnijom organizacijom i upravljanjem sigurno se može početi rješavati višemilijunski minus – uvjeren je Grgurić. U ovom je trenutku priprema turističke sezone prioritet i u sklopu toga niz komunalnih projekata, a novi gradonačelnik poručuje da nova vlast nastavlja s velikim projektima, započetim još u vrijeme kada je njegova stranka bila na vlasti, i za koje je uvjeren da će biti završeni u njegovu mandatu.

Komentara 15

Avatar mili99
mili99
20:21 10.03.2015.

Još malo i bliže parlamentarni, kakav će tek tada partija udarac doživjeti. Poraz će biti jako bolan!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
20:27 10.03.2015.

HDZ je pobjednik u 1. krugu ovih izbora, a biti će i u 2. krugu... To je jedina istina...

Avatar mili99
mili99
20:20 10.03.2015.

Boli komuniste opet što HDZ pobjeđuje. HDZ osvaja mjesta gdje čak 20 godina nije bio na vlasti. Drugovi, bliži vam se kraj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije