Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je strategija?

Stanka u Saboru zbog smeća: To je velika ekološka bomba!

Natalija Martinčević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2014.
u 10:55

- Sve će platiti građani, prvo zdravljem, a onda novcem, gušit ćemo se u smradu, neimaštini i gladi – zaključio je Branko Vukšić.

Zbog "alarmantne situacije oko 120 tisuća varaždinskog smeća" saborsko je jutro počelo zahtjevom za stanku bivše HNS-ove Natalija Martinčević, sada članice novoosnovanog Kluba zastupnika DC-a i nezavisnih zastupnika Natalije Martinčević i Jakše Baloevića.

Martinčević je zamjerila što Vlada još uvijek nije počela rješavati rastući problem otpada u Hrvatskoj, a posebice u Varaždinu gdje se na ulazu u grad, na vodozaštitnom području nalazi 120 tisuća tona otpada. - To smeće guši građene grada Varaždina već godinama i zapravo je jedna velika ekološka bomba kako za grad Varaždin tako i za cijelu regiju – primijetila je Martinčević te podsjetila da je u studenom prošle godine ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović rekao da će osobno riješiti taj problem otpada u roku od šest mjeseci, a danas četiri mjeseca kasnije još nije raspisan ni natječaj za koncesiju za rješavanje tog otpada.

- I dalje se u Varaždin vozi smeće iz 550 km udaljene Makarske i to zapravo pokazuje kompletan apsurd ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Danas su za gospodarenje otpadom odgovorne gradovi i općine jedinice lokalne samouprave za koje je potpuno jasno da nemaju niti kapaciteta niti financijskih mogućnosti za rješavanje tog problema i naravno da se vode politikom samo ne u mom dvorištu što je naravno i logično, međutim ta situacija je sada došla do kraja. I sada su tu možda istaknuti i Varaždin i Makarska i Trogir i Rijeka, međutim tu je samo vrh ledene sante – upozorila je Martinčević te dodala da je puna odgovornost za rješavanje ovog problema na Vladi pa traži hitno rješavanje ovog gorućeg problema.

Otpad je veliki biznis

Laburist Branko Vukšić kazao je da je otpad veliki biznis, pa vlada veliki interes stranih kompanija za rješenje varaždinskog otpada. - Nejasno je kako to da nas ne zanima na koji način možemo zaraditi na otpadu. Problem varaždinskog smeća je u političkoj borbi dviju stranaka i dviju strana u kojoj nitko nije razmišljao da će stradati građani Varaždina – objasnio je Vukšić te prozvao ministarstvo zaštite "unatoč ekološkoj bombi nije maknulo prstom".

- Zbog zaštite okoliša i ekonomskih razloga, hitno nam treba strategija zbrinjavanja otpada. Sve će platiti građani, prvo zdravljem, a onda novcem, gušit ćemo se u smradu, neimaštini i gladi – zaključio je Branko Vukšić.

"Prosipamo novac kao vodu između prstiju"

HDSSB-ov Boro Grubišić složio se s Vukšićem i zatražio hitno donošenje strategije zbrinjavanja otpada. - Mi prosipamo novac kao vodu između prstiju, samo zato što je netko lijen, neću reći nesposoban da donese strategiju – kazao je Grubišić koji se ne slaže sa stavom ministarstva da problem otpada moraju rješavati jedinice lokalne samouprave na svom području, pogotovo jer one ubiru svega osam posto poreza, a ostalo ide državi.

- Hrvatska nije država feudalnih posjeda pa da svaki feudalac rješava na svom području – zaključio je Grubišić.

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da je Sabor nedavno donio Zakon o gospodarenju otpadom, na temelju kojega će se do kraja godine donijeti i plan gospodarenja otpadom. - Dakle, kucate na otvorena vrata - rekao je Leko zastupnicima, te ponovno zamjerio što stalno traže stanke o različitim temama, a da se pri tome ne može čuti i stav druge strane, odnosno Vlade.

>>Vukšić zatražio stanku zbog pothranjene djece u školama

>>Poruka okruglog stola u Saboru: Važno je da što više građana izađe na izbore za Europski parlament

Komentara 10

DU
Deleted user
11:02 26.03.2014.

He, he, he, pisete o smecu i ekoloskoj bombi pa stavljate fotku Kajina! Slucajno ili najmerno? Nema veze, ovaj puta ste sa tom fotkom pogodili "u sridu"!!!

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
11:33 26.03.2014.

Ne znam dali glumiti dobričinu i napisati komentar koji će skupljati pluseve ili biti realan pa napisati istinu. Ja ću ipak po istini otpad je sirovina među naprednim nacijama a onima kakva je hrvatska nacija otpad je ne riješivi problem. Kod nas se prvo zna cilj a onda se u cilju postizanja toga cilja donose zakoni, cilj je obogatiti pojedince i skupine. A narodni zastupnici u službi su krim miljea, e sad i ja sam hrvat pa kkaoio nisam lopina? Znači ima nas ali smo tihi ili se ipak nalazimo u tragovima.

Avatar MK
MK
11:49 26.03.2014.

Nije to samo Varazdinsko smece - sada vec i stize i smece iz kraja predsjednika Josipovica, iz Makarske (iz Makarske dovoziti smece se kaktili isplati - a T7 se kaktili ne isplati) - da je 450 radnika u Varazdinskoj Zupaniji danas moglo imati posao - u to i ne moram ulaziti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije