Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE PO GRIJANJU

Stanari iz Koprivničke u Varaždinu: Isplati li se etažno?

grijanje
grijanje
10.04.2013.
u 11:00

Uvođenje etažnog u našu zgradu bi bilo četiri puta skuplje od modernizacije kotlovnice, a moglo bi poremetiti i ventilaciju u zgradi - upozorava Hižak

Iako Grad Varaždin propagira prelazak na etažno grijanje kao najbolju zamjenu za sustav grijanja preko kotlovnica, neki upozoravaju da to nije jedini, a možda ni najbolji način. Da postoji drugi put pokazali su stanari zgrade u Koprivničkoj ulici 7, koji od studenog prošle godine sami upravljaju svojom krovnom kotlovnicom.
Predstavnik stanara, Mladen Hižak tvrdi da su u odnosu na prošlu zimu uspjeli ostvariti uštede od oko 20 posto, unatoč činjenici da je plin poskupio 38 posto.

Obračun po potrošnji

- Termoplinu plaćamo točno koliko plina potrošimo, a obračun unutar zgrade također radimo po potrošnji, s tim da nije egzaktan. Oko 70 posto je po potrošnji, dok je ostatak ipak po kvadraturi – objašnjava Hižak i ističe da svatko sam mora raditi na svojoj uštedi. Kaže i da su stanari relativno zadovoljni sa sustavom koji sada imaju, no od prelaska na etažno, još nisu odustali.  - Treba vidjeti što bi se na kraju više isplatilo - kaže Hižak, inače inženjer strojarstva i voditelj projekata u izvođenju većih sustava plina i grijanja. - Uvođenje etažnog u našu zgradu bi bilo četiri puta skuplje od modernizacije kotlovnice, a moglo bi poremetiti i ventilaciju u zgradi zbog čega bi se u nekim stanovima mogla pojaviti kondenzacija. Osim toga, radovi bi trajali najmanje šest mjeseci i ne vjerujem da bi mogli dobiti suglasnost stanara – istaknuo je mane etažnog grijanja. Njegova glavna prednost pak je, smatra, to što svatko plaća isključivo koliko potroši i ne ovisi o ostalim eventualnim neplatišama, što u sustavu kakav sad imaju – nije slučaj.  

‘Za’ i ‘protiv’ etažnog

- To je ujedno i najveća mana ovog sistema s krovnom kotlovnicom – kaže Hižak koji ističe da je grijanje preko kotlovnica i više ekološko nego etažno zbog manjeg ispuha plinova.
- Sve u svemu ispada da nema nekih bitnih prednosti etažnog grijanja – kaže i pokazuje izračun prosječnih godišnjih troškova  za grijanje i toplu vodu za stan od 52 kvadrata prema podacima iz njihove zgrade s krovnom kotlovnicom. Radi se o 3.500 kuna godišnje ili 300 kuna mjesečno. - Čisto moguće da bi se toliko plaćalo i za etažno grijanje, kojeg bi ipak tek trebalo uvesti, a to košta – zaključuje. Smatra da Grad inzistira na uvođenju etažnog, jer mu je to najjednostavniji način da riješi problem opskrbe toplinskom energijom.

Hoće li ga ugasiti?

Na varaždinskom Trgovačkom sudu za danas je zakazano ročište u stečajnom postupku nad Grijanjem Varaždin. Zbog nesrazmjera duga Grijanja i vrijednosti imovine, stečajni upravitelj Stanko Makar mogao bi predložiti zaključenje stečajnog postupka i gašenje tvrtke. Hoće li u tom slučaju Termoplin preuzeti ulogu distributera toplinske energije u Termoplinu nisu željeli komentirati.
- Stečajni postupak je u tijeku i pustimo nadležna tijela da obave svoj posao - kratko su poručili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije