Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramotno izvještavanje

Srpski mediji oživljavaju huškačku retoriku iz 90-ih

informer
25.09.2015.
u 14:50

Od onoga što rade mediji u Srbiji mi kao društvo nećemo imati štete, više štete ćemo imati ako naši mediji neprofesionalno izvještavaju, kaže čelnik HND-a Saša Leković

Hrvatski premijer je idiot! Banda ustaška uvodi nam blokadu. Noću švercaju žene i bebe u Srbiju. Izbjeglice nasilno vraćaju u Srbiju! Luđak vodi Hrvate u rat! – riječi su to s jučerašnjih naslovnica srpskih medija kao što su Kurir, Informer, Blic, Večernje novosti i Alo.

Prizemni govor mržnje

Već jučer na to je, govoreći o aktualnom sporu sa Srbijom, uzvratio premijer Zoran Milanović kazavši: "Mogu njihovi mediji objavljivati svašta na naslovnicama, ali naši mediji nisu takvi. Normalniji su". A što o tim naslovnicama kažu čelnici novinarskih društava.

– Naslovi poput "Banda ustaška" u Informeru i "Hrvatski premijer je idiot" u Kuriru predstavljaju eklatantne primjere tabloidnog senzacionalizma i manjka etičnosti u novinarstvu. Informer i Kurir spadaju među serijske kršitelje Kodeksa novinara Srbije, te njihov uvredljiv i zapaljiv ton ne iznenađuje. Ako Savjet za štampu dobije pritužbe na račun ova dva lista, pretpostavljam da će Komisija za žalbe utvrditi da su prekršili novinarske norme, a da će njihov argument biti da je predsjednik hrvatske Vlade taj koji je do vulgarnosti srozao ton javnog dijaloga, vrijeđajući i izbjeglice i susjedne države – rekla nam je predsjednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović. Čelnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović, rekao je pak da posljednjih dana poneki srpski mediji, pogotovo tabloidi, opet oživljavaju ratno-huškačku retoriku iz 90-ih.

– Ova izbjeglička kriza iskorištena je za najprizemniji govor mržnje te posve neprimjerene izraze prema državniku susjedne zemlje. To ne priliči profesionalnom i odgovornom novinarstvu. Nas plaši ta histerija u pojedinim medijima jer odnosi Srbije i Hrvatske sad nisu na visokoj razini pa ovakvo pisanje i uređivačka politika ne mogu ostati bez posljedica. Zato ćemo tražiti da se prema ovakvom pisanju odrede i državni vrh i nadležno ministarstvo, da vidimo kakav je njihov stav prema ovakvoj vrsti novinarstva – rekao je Obradović.

A čelnik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković podsjeća da je HND upozorio naše novinare da profesionalno izvještavaju o izbjegličkoj krizi te da ne nasjedaju na nastupe političara koji će i to iskoristiti za izbornu utrku.

– U Srbiji je situacija ponešto drugačija, ne samo zato što tamo ne dolaze izbori, već zato što je Vučićeva stranka toliko jaka da tamo i nema ozbiljne opozicije te su svi važniji mediji, a među njima je najveći broj tabloida, pod potpunom kontrolom Vučića – kaže Leković.

'Rat' protiv hrvatske Vlade

– Za razliku od Hrvatske gdje se vidi da su poneki vodeći mediji naklonjeni ili SDP-u ili HDZ-u i u slučaju izbjegličke krize, u Srbiji postoji ta unisonost gdje svi najpopularniji mediji rade isto što i Vučić, samo su za oktavu oštriji i bezobrazniji. I zapravo govore ono što političari ipak ne smiju reći. To što sad, "ratujući" protiv Hrvatske i njezine Vlade, rade neki poput Informera i Kurira, pridonosi još većoj popularnosti Vučića među radikalnijim građanima Srbije. To je za unutrašnju upotrebu, da se Vučić ojača. No, od onoga što rade srpski mediji mi kao društvo nećemo imati štete, više štete ćemo imati ako naši mediji neprofesionalno izvještavaju – misli Leković.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Srpski tabloidi žestoko reagirali: 'Banda ustaška', 'Luđak vodi Hrvate u rat'

Komentara 40

BU
Bulaba
14:56 25.09.2015.

Srpski mediji? A što tek radite vi austrijski mediji s konstantnim veličanjem sulude politike orla Zoke Milovanovića? I koliko je tih "srpskih" medija u vlasništvu iste firme koja drži i Večernji? Vi ste glavni huškači, želite ovdje kaos tako da bi sebe poštedjeli džihadističke invazije.

RA
Rak
15:31 25.09.2015.

mislim da nije potrebno reagirati na srpske provokacije. povijest pokazuje da su jadni i ne znaju drugačije. vole ratovat ali svaki put im država sve manja.

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
16:25 25.09.2015.

Ova izbjeglička kriza i reakcije Mađarske, Hrvatske i Srbije dokazuju da je južna granica Europe ipak na granicama Slovenije i Mađarske a sve ostalo je zapadni balkan koji neprijatelje u susjedstvu sanja i radi lakšeg čerupanja vlastite raje domoljubne bajke ganja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije