Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antihrvatski istupi

Srpska vlada i mediji u kampanji za reviziju povijesti u svoju korist

mimohod 1995. tuđman i šušak
Foto: Siniša Hančić/Pixsell
1/2
21.07.2015.
u 17:16

Srebrenica - ovo je izravan odgovor Srbije na rezoluciju o Srebrenici, kaže Ivo Banac

Ovogodišnja obljetnica oslobađajuće akcije Oluja poslužila je Srbiji za najveće dizanje napetosti između dviju zemalja do sada, gotovo kao da je ponovno riječ o ratnom stanju. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić čini sve kako bi proveo reviziju povijesti tvrdeći da u Srebrenici nije bilo genocida, a da je Hrvatska u Oluji provela etničko čišćenje.

Novinska optužnica

Pa onda dolazak neke strane vojske na proslavu oslobađanja Hrvatske šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić smatra antisrpskim stavom, kao da smo zaista u ratu. Dok vrh Srbije koristi povijesnu priliku da skupo naplati to što je zbog podivljale Rusije Zapadu tako važna, na neprijateljsku retoriku prema Hrvatskoj nadovezali su se i mediji. Beogradski “Blic” tako jučer piše da Hrvatska slavi najvećeg zločinca, jer će zagrebački aerodrom biti nazvan po prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, “kojega je samo smrt spasila od Haaškog tribunala za ratne zločine”.

– Točno je da se spekuliralo o tome da bi i Tuđman mogao biti optužen, pa je, kažu neki, umjesto njega tužiteljica Carla del Ponte zato tako strastveno gonila Antu Gotovinu. Međutim, ne samo što je Gotovina oslobođen na Haaškom sudu, nego ni dokazi predočeni sudu o navodnim planovima hrvatskog državnog vrha uoči Oluje nisu bili uvjerljivi u prilog tezi da je Tuđman planirao protjerivanje srpskog stanovništva, a umjesto toga puno je dokaza da je plan evakuacije bio dirigiran iz Beograda.

Zapravo, Tuđman i njegova uloga u tome uopće nisu važni – ističe povjesničar Ivo Banac, a još manje nije riječ o brizi za srpsko stanovništvo, nego o državnom interesu Srbije.

– Riječ je o dobro promišljenoj kampanji u kojoj nam Srbija kaže: ili ćete pristati na naše tumačenje onoga što se dogodilo devedesetih ili ćemo vas ocrnjivati pred svijetom i sprečavati vaše saveznike da vam se pridruže na mimohodu – kaže Banac. Zanimljivo je da pisanje Blica nije htjela jučer komentirati ni hrvatska vlast, s obrazloženjem da pisanju medija ne treba pridavati takav značaj, pa ni HDZ, iako bi im možda bilo korisno prisjetiti se pisanja novina u Srbiji uoči rata.

Šef HDSSB-a Dragan Vulin poručuje srbijanskoj vladi da se brine o svojoj zemlji, umjesto o Hrvatskoj. Kako bilo, i srbijanski ministar Rasim Ljajić ističe da je hrvatska vlada napravila grešku koja će odnose dviju zemalja vratiti natrag, pa zapravo mediji u Srbiji i vrh politike djeluju jako usklađeno. Banac ističe da hrvatska vlast mora smisliti kako će odgovoriti na kampanju iz Srbije.

Srbija skupo naplaćuje

– Ova kampanja najizravniji je odgovor Srbije na rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija je govorila o genocidu, a oni sad govore o 250 tisuća žrtava etničkog čišćenja u Hrvatskoj. Srbija zloupotrebljava povijest – kaže. Povjesničar Tvrtko Jakovina napominje da je riječ o tome da se ni Hrvatska ni Srbija nisu suočile s prošlošću kako valja. Uvjeren je da ni suđenja za ratne zločine Hrvatima u Hrvatskoj nisu to promijenila, jer osuđene osobe u javnosti su i dalje junaci.

U Srbiji se, pak, prave da je rat počeo 1995. godine i ne pitaju se što je bilo prije toga, jesu li Hrvati bili protjerani, a njihova imovina opljačkana.

– Srbija skupo naplaćuje svoj trenutačni položaj Zapadu važne zemlje, jer pitanje Hrvatske je riješeno, a Srbije nije. Osim toga, regija je nestabilna, kriza je u Grčkoj, u Makedoniji, u BiH – kaže Jakovina, dodajući da sve to Hrvatskoj neće štetiti.

– Kako se ništa ne raščišćava, pa ni ono što je bilo prije 70 godina, vjerojatno će se takvi prijepori nastaviti unedogled – kaže Jakovina. 

>> Pusić: Nedolazak stranaca na proslavu Oluje neće biti udarac ugledu Hrvatske

Komentara 39

IV
Ivan2000
17:35 21.07.2015.

Vucic, Niklic, Dacic, Vulin. 90ih bili za veliku Srbiju. 2015 i dalje za veliku srbiju. Apsolutno nista se nije promjenilo, osim sto nas napadaju politicki a ne oruzjem.

CE
cenzura
17:56 21.07.2015.

Svmu su krivi ovi "naši" Milanovići, Ostojići, Pusići, Teršelići......... Dok se ne riješimo tih nazovi mirotvoraca (čitaj slinavaca) deklarirani četnici Nikolić i Vučić te Miloševićev potrčko Dačić će pokušati vratiti ono što su u ratu izgubili. Nebu išlo ospodo!!!

Avatar zvonac777
zvonac777
17:47 21.07.2015.

Dobrica Ćosić lijepo napisao u svojim Deobama: "Laž je srpski državni interes". "Mi lažemo da bi obmanuli sebe, da utešimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja, lažemo zbog slobode. Laž je je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno." Tu dobri Dobrica nije stao. "Laž je srpski državni interes". Laž je u samom biću Srbina". "U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina". "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž." To je napisao čovjek kojem se u Srbiji tepa "Otac nacije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije