Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Zver

Sretko Kalinić u Srbiji već srijedu uz nezapamćeno osiguranje

kalinic sretko
Press
21.08.2010.
u 18:50

Zemunski krvolok, osuđen za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića i druge zločine, bit će prebačen iz Zagreba u Beograd zrakoplovom, tvrdi izvor Blica

Zemunski krvolok Sretko Kalinić (36), osuđen za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine toga zloglasnog klana, bit će prebačen iz Zagreba u Beograd državnim zrakoplovom ili helikopterom.

– Iz Hrvatske je stigla obavijest da će se Kaliniću suditi u utorak 24. kolovoza. Njega terete za krivotvorenje dokumenata kojima je dobio hrvatsko državljanstvo i očekuje se da će istog dana biti izrečena prvostupanjska presuda. U tom slučaju on bi već sljedećeg dana, u srijedu, mogao biti izručen Beogradu – kaže izvor beogradskog Blica upoznat s planom ekstradicije tvrdeći da je definitivno izabrana opcija transfera zračnim putem.
Iz neslužbenih izvora ova informacija potvrđena je i u Hrvatskoj.

Ljevoruki atentator

Za prebacivanje Sretka Kalinića pripremljene su specijalne sigurnosne mjere za što će biti zaduženi pripadnici posebnih jedinica MUP-a Srbije – Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Protivterorističke jedinice (PTJ) te piloti srbijanske vlade.

Naravno, angažirane su i jake snage hrvatskog MUP-a koje Kalinića trebaju transportirati do Zračne luke Zagreb gdje će biti primopredaja Sretka Kalinića. Najnovije informacije kažu da je Kalinić hrvatskim istražiteljima pokazao i emocije kada je, nakon ranjavanja na Rakitju, pristao odgovarati na sva njihova pitanja dozvole li mu da se čuje sa svojom kćeri u Beogradu. Nakon kraćeg dogovora sa srbijanskim kolegama policajci su mu dozvolili razgovor poslije kojeg su ga rešetali pitanjima.

Beogradski S media portal u povodu najavljenog izručenja Kalinića Srbiji donosi iscrpan “portret” ovoga profesionalnog ubojice pa i neke detalje manje poznate široj javnosti.

– Sretko Kalinić je ljevoruk, što ga je osim brutalnosti i surovosti, preporučivalo za likvidacije iz automobila u pokretu. Ljevorukom, bilo mu je mnogo lakše pucati iz kalašnjikova na mete u automobilima koje je pretjecao Audi iz kojeg je pucao. Nakon akcija u kojima je najčešće sudjelovao s Miletom Lukovićem-Kumom, Milošem Simovićem i Vladimirom Milisavljevićem Budalom, nadmetao bi se sa sudionicima u preciznosti hitaca. Jedini promašaj dogodio mu se 3. kolovoza 2002. kada u Zemun Polju nije ubio Ljubišu Buhu Čumeta - piše S media te dodaje da je, osim što je bio likvidator, sudjelovao u otmicama i čuvanju otetih.

Na odjelu sa Simovićem

Zbog načina na koje je ubijao stekao je “reputaciju” hladnokrvnog i bezdušnog plaćenika koji zadatak obavlja precizno, učinkovito i nerijetko morbidno pa se strojevi za mljevenje mesa i gulaši uklapaju u profil likvidatora. Mediji u Srbiji slažu se da će nakon kratkog boravka u Centralnom zatvoru u Beogradu brzo i u najstrožoj tajnosti, u ranim jutarnjim satima, biti prevezen u Požarevac, u najstroži srbijanski zatvor Zabela. Ovdje je poznati, novoizgrađeni sedmi paviljon koji nazivaju Alcatraz i gdje su u samicama odnedavno najveći zločinci poput Milorada Lukovića Legije, Nenada Bujoševića Ramba, a od prije nekoliko dana tu je i Miloš Simović.

Laušić: Kada kolona krene iz Remetineca, on bi već trebao biti u Srbiji

Cijela četa specijalaca naoružanih do zuba pratit će Sretka Kalinića zvanog Zver od Remetinca do Zračne luke Zagreb. Zbog ozbiljnosti situacije i mogućnosti da netko pokuša atentat na ubojicu zemunskog klana, nije nemoguće da organizatori pošalju još jedan ili dva mamca, kolone vozila pod pratnjom, kako bi se maksimalno otežao posao eventualnim napadačima.

- Naši će policajci najvjerojatnije biti naoružani i kratkim i dugim oružjem. Kaliniću će ruke i noge biti vezane lisičinama, a dodatno će ga štititi i pancirna košulja što je standardna oprema. S njim bi u kombiju mogli biti vozač i četiri specijalca. Ispred njih je prethodnica, a cijeli put do zračne luke bit će osiguran. U njegovoj neposrednoj pratnji je, dakle, 15 do 20 dobro obučenih i naoružanih specijalaca. Prijevoz do zrakoplova ne bi se trebao razlikovati od prijevoza na sud - objasnio je proceduru Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, ratni šef Vojne policije i šef osiguranja prvoga hrvatskog predsjednika. No Laušić ima svoje favorite u visokorizičnom praćenju čuvanih osoba.

- Ja sam pristalica tihe tehnologije. Sve bih napravio bez velikog show programa. On bi mi već bio u zračnom prostoru Srbije kada bi iz Remetinca krenula kolona prema zrakoplovu. Ovo što se događa je manifestacija žive sile i tehnike. No to je razumljivo jer je velika mogućnost incidenta. Uostalom, ja bih ga prebacio u Srbiju pod okriljem noći - jasan je Laušić.

Komentara 32

KR
krilnik2
20:40 22.08.2010.

Cemu soiguranje? Pustiti da ga likidiraju njegovi mafijasi, ustedite sudske i zatvorske troskove!

KU
kumajela
20:39 21.08.2010.

Čemu tolika pozornost ubojicama?

BA
Barts
12:23 22.08.2010.

Ne mogu da shvatim kako su pojedini citaoci zaneseni ,kakve veze ima jedan psihopata kriminalac sa istorijom i Carom Lazarom ,kakvi Vlasi i Cincari :) .Pa pazite ako uporedite njega sa ustaskim zlocincima u Jasenovcu mozete staviti slobodno znak jednakosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije