Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
solidarnost u regiji

Srbija zahvaljuje Hrvatskoj na pomoći: Čin solidarnosti građani Srbije će znati cijeniti

poplave Srbija
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.05.2014.
u 17:47

Ova gesta ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena s poplavama na svojem teritoriju - stoji u pismu zahvale koje je Vlada Srbije preko svoga veleposlanstva u Zagrebu poslala hrvatskoj javnosti. Na žiro račun HR1323600001501494176 u Zagrebačkoj banci građani mogu uplatiti donacije, a novac mogu donijeti i u Veleposlanstvo u Zagrebu i generalne konzulate u Rijeci i Vukovaru

Veleposlanstvo Republike Srbije u Zagrebu prenijelo je priopćenje srbijanske vlade s izrazima zahvalnosti Hrvatskoj što je pomogla njenim građanima koji se bore s neviđenim i nezapamćenim poplavama. Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Uime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana vrlo smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ova gesta ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena s poplavama na svojem teritoriju.

Uvjereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije znati cijeniti.

Nema potrebe posebno isticati da je Srbija nesebično izlazila ususret svim svojim susjedima kada im je pomoć u borbi s elementarnim nepogodama bila potrebna.

Ovih dana s nevjericom promatramo izvještaje s terena i slike koje pokazuju koliko je čovjek mali i nemoćan u borbi protiv vodene stihije. Međutim, usprkos potresnim fotografijama, nemoguće je samo na osnovu medijskog izvještavanja steći realnu predodžbu o neslućeno velikim razmjerima katastrofe čiji smo svjedoci i štete koju je izazvala.

Samo u par dana evakuirano je preko 25.000 ljudi, čitava naselja ovisi o jačini nasipa koji su posljednjih dana izgrađeni u dužini od 18 kilometara, veliki broj ljudi je ostao bez krova nad glavom. Primrera radi u mjestu Krupanj u jednom danu u potpunosti je uništeno 500 kuća, a takvih primjera ima dosta. Nažalost usprkos velikim naporima srpskih i spasilaca iz inozemstva među kojima su i hrvatski timovi, razmjeri nepogode se mjere i ljudskim životima.

Apeliramo na sve ljude dobre volje, na sve koji su u mogućnosti, pojedince i gospodarstvenike da pomognu. Ambasada Srbije u Zagrebu i Generalni konzulati Srbije u Rijeci i Vukovaru su u neprekidnom dežurstvu i spremni prihvatiti svaku vrstu pomoći. U ovom trenutku ugroženima širom Srbije najpotrebniji su voda, konzervirana hrana, dječja odjeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za djecu i odrasle.

Međutim, imajući u vidu da se potreba za određenom vrstom robe mijenja, ali i da je pomoć hitno potrebna, a da carinska procedura podrazumijeva određeni vremenski period otvoren je i sljedeći žiro račun (HR1323600001501494176) u Zagrebačkoj banci gdje građani mogu uplatiti donacije. Također, novac je moguće dostaviti i osobno u Ambasadu i Generalne konzulate Srbije. Napominjemo da su sve informacije dostupne na sajtu Ambasade Republike Srbije.

Još jednom zahvaljujemo Vladi Hrvatske i njenim građanima na pokazanoj solidarnosti.

>>Naređena hitna evakuacija Obrenovca! Srbija se zahvalila Hrvatskoj na pomoći

Komentara 15

FU
furest
22:12 19.05.2014.

pa nisu vratili ni jos sto su nam uzeli ,ade na dunavu prekodunavske tisuce hektara , opljackano blago

BO
bojnik
18:42 19.05.2014.

Kako ce oni to cijeniti? Djelima ili rijecima? Opljackano blago? Nestali i mrtvi? Ratna odsteta?

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
07:06 20.05.2014.

da ti gori kuća i dođe vatrogasac da ti ju pomogne ugasit dal bi ga pitao jesi li ti Srbin ili Hrvat, naravno nebi. Zato u nevolji treba pomoći svakome, šta su male bebe ili nemoćni starci krivi za prošlost. Nisu zato svakome treba pomoć bez obzira na nacionalnost, vjeru ili nešto drugo. Svaki život vrijedi jednako, bar su mene tako odgojili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije