Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.06.2015. u 08:45

Alojzije Stepinac nije što i Josip Perković niti je Srbija što i EU da Milanović izvlači svoj drčni prkos i brani dostojanstvo nacije nakon jalove diplomatske note

Nije to bio Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jadovnu, već politički skup na kojem su žrtve iskorištene da bi glavna zvijezda bio Aleksandar Vulin, ministar za ratnohuškačko dijeljenje povijesnih lekcija Hrvatskoj, koji je usto u Srbiji navodno na čelu resora za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tko je trenutačno podobniji od Vulina da bude glasnik poruka mira iz Srbije? Možda bi i Šešelj zvučao dobronamjernije. Svojedobno je u Sisku, na poziv Srpskog narodnog vijeća, namjerno iskrivljujući da se ćirilične table razbijaju “samo zato što jedan narod baš tim jezikom govori i piše”, Vulin ustvrdio da bi takvi, a riječ je o braniteljima i žrtvama zločina u Vukovaru, razbijali i dječje glave. Dakle, već se pokazao kao gost koji zna raspiriti vatru.

Hrvatska je pokazala da se zna nositi s izgredima u kršenju prava manjina, vrijeđanju osjećaja žrtava fašizma i sličnim pojavama. Srbija se tek treba dokazati da prakticira europske standarde. I to djelima, a ne pričama za malu djecu, kojoj Vulin, kako reče u Jadovnu, ne zna što bi rekao. Pa to je i najbolje što može učiniti za budućnost Srbije, neka djeci ne govori ništa. Vulin se i prije nego što je povrijedio osjećaje vjernika i onih koji štuju Blaženog Alojzija Stepinca dovoljno izblamirao. Poslali su nam huškača da još malo raspiri predizborni ideološki rat u Hrvatskoj te pomogne “etnobiznismenima” u osvajanju novog saborskog mandata.

Vulinove riječi nisu bezazlene

Simbol najvećega zla, kukasti križ na Poljudu, i u Vulinovoj je interpretaciji naravno dobio razmjere kao da je nastao odlukom Sabora na prijedlog Vlade ili referendumskom odlukom hrvatskog naroda. A što ako se pokaže da ga je iscrtao unuk nekog antifašista, sin skojevca ili mladi esdepeovac, odnosno s obzirom na reakciju ministra unutarnjih poslova kome je uopće stalo da počinitelj herbicida u Splitu bude otkriven, a osobito ako iza svega ne stoji neka organizacija kojoj je cilj veličati nacizam, nego huligan.

Ipak, Vulinove riječi nisu bezazlene i samo problem Srbije jer provociraju s obje strane hrvatsko-srbijanske granice. Osobito u kontekstu nedavnog izvješća SOA-e o aktivnosti pristaša četničkog pokreta i kontaktima s istomišljenicima u Hrvatskoj. Takvi poput Vulina bili su naoko sitni, ali bitni vojnici Slobodana Miloševića koji su početkom devedesetih pripremali i huškali srbijanski narod na rat, nakon čega su bili potrebni samo još isprovocirani, izrežirani, izmišljeni ili preuveličani incidenti uz podsjećanje na ustaška zlodjela da se potom dogode sva ona zla o kojima su svoj sud rekli UN, NATO, Europska unija, Haag...

Uostalom, zastupnik oporbene Demokratske stranke u srbijanskom parlamentu Borislav Stevanović je osuđujući Vulinove istupe pitao predsjednika vlade kad će ga nagovoriti da se bavi svojim poslom, “a ne da otvara nove ratove u regiji”.

Dakle, već je diplomatska provokacija sama činjenica da je srbijanska vlada poslala Vulina kao izaslanika. Ministra koji je zbog ustašizacije Hrvatske, iskrivljavanja činjenica o Oluji i vrijeđanja generala Ante Gotovine i prozivanja Zorana Milanovića, uz Šešeljev performans, bio razlog povlačenja našeg veleposlanika iz Srbije. Diplomacije dviju zemalja potom su poradile na smirivanju strasti da bi Srbija sada opalila pljusku ne samo našoj Vladi, ismijavajući njezinu jalovu diplomatsku notu, već i svim hrvatskim građanima. Ali, Alojzije Stepinac nije što i Josip Perković niti je Srbija što i EU da Milanović izvlači svoj drčni prkos i brani dostojanstvo nacije.

>>'To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku'

>> Vulin na komemoraciji: Alojzije Stepinac bio je ustaški vikar! HDZ: Sramotna izjava

Komentara 122

DU
Deleted user
08:55 23.06.2015.

Pa ne znam baš da je Milanović "pljusnut" jer na y.t. imate Hard Talk pa utipkajte Milanović i tko zna engleski, može vidjeti iskrenost Milanovića koji BBC-u kazuje tko su njegovi birači. A ti i takvi nikad nisu imali lijepo mišljenje ni o Stepincu niti o Hrvatskoj pa slijedom te tvrdnje samog Milanovića - rekao bih da se radi o očekivanom potezu Vlade RH koja zvuči kao sastav CZ iz BG, u smjeru da se što više ponizi i unazadi Hrvatska. To im je glavni mandat... Tako da Milanović dobio pljusku uopće nije primjeren naslov jer on je kao Šerbedžija, odnosno misli da kad provali iskrenost iz njega za BG medije - da to nitko ne prati u RH!

Avatar possibilis
possibilis
09:10 23.06.2015.

Jedna od podvala je izjava Pusicke da je rijec o "kucnom odgoju". Nije nego je rijec o politickom skupu! Ali nikako prihvatiti da je proslo vrijeme dijeljenja pameti selektivno i s visoka. Cut ce se jos o ovome.

LA
LaurenceofArabia
09:05 23.06.2015.

Pljuska Milanovicu bila bi zasluzena i zvuci vrlo optimisticno; nazalost, ne mislim da je to ovdje bio slucaj. Mislim da se Milanovicu zivo fucka sto o Stepincu i slicnim temama misle njegovi biraci; kada bi mogao napraviti novu osovinu na relaciji Zagreb-Beograd, mislim da bi bio najsretniji. Samo kada ne bi bilo te glupe Europske Unije u igri....ali, ako mu damo vremena on bi nekako rijesio i tu prepreku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije