Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEČ

Srbija od Švicarske i formalno preuzela predsjedanje OESS-om

Ivica Dačić
Foto: DPA/PIXSELL
15.01.2015.
u 14:17

Predstavivši prioritete predsjedanja, Dačić je istakao kako Srbija preuzima predsjedanje ovom Organizacijom u „vrlo teško vrijeme“

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u četvrtak je i formalno od svog švicarskog kolege preuzeo vođenje Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čime je započeo službeni početak predsjedanja Srbije OESS-om.

Predstavivši prioritete predsjedanja, Dačić je istaknuo kako Srbija preuzima predsjedanje ovom organizacijom u „vrlo teško vrijeme“. Za OESS je rekao da igra značajnu ulogu u razvoju uzajamnog povjerenja i vođenja dijaloga u postkonfliktnim regijama, spomenuvši i Zapadni Balkan kojem je, kako je istaknuo, ova Organizacija od 57 zemalja članica dala snažnu potporu u čitavom nizu reformskih procesa.

– Uvjeren sam da naše predsjedanje može dati dodatan poticaj ovoj pozitivnoj agendi jačanjem regionalne suradnje i unapređenja procesa pomirenja – ocijenio je Dačić. Pozvao je vlade članica OESS-a u zajedničku borbu protiv terorizma, kako bi se građani mogli osjećati sigurnima, napomenuvši kako je jednako značajno zajednički raditi na jačanju tolerancije i sprječavanju diskriminacije svih oblika.

– Moramo biti jasni u osudi svih oblika terorizma te istovremeno osigurati da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja da se stvore podjele na vjerskoj osnovi – rekao je šef srbijanske diplomacije osvrnuvši se na prošlotjedne terorističke napade u Francuskoj. Dodao je kako taj užasan čin nasilja potvrda sve većih sigurnosnih prijetnji kojima su izložene države, napomenuvši kako je neophodno zaštititi slobodu izražavanja te novinare u obavljanju njihova posla.

Vezano uz krizna žarišta na području zemalja OESS-a Dačić je rekao da će jedan od glavnih prioriteta predsjedanja Srbije OESS-om biti nastavak traženja rješenja ukrajinske krize, davanjem potpore mirovnom procesu, s obzirom na to da situacija u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti regije te europskoj i globalnoj sigurnosti. Istakao je da će Srbija zajedno s trojkom koju uz nju čine i Švicarska i Njemačka raditi na pronalaženju miroljubivog rješenja ukrajinske krize. Pregovaračko umijeće Beograda bit će posebno nužno u slučaju ukrajinske krize, jer se Srbija nalazi između Bruxellesa i Moskve.

>> Ivica Dačić za Večernji list: Šešelja vidim kao bolesnika i ništa više

Komentara 5

KS
karlos_srb
16:01 15.01.2015.

Orlando@ primicemo i tebe u Veliku lozu Srbije

Avatar -orlando
-orlando
15:57 15.01.2015.

Ohoho, vidi Srbije, a mora se priznati da je ovaj Dacic sposoban političar, a i sigurno je mason, godinama je politici i jako uspješan, a privatno stalno u krugovima nekih svjetskih milijardera.

SL
slavojka1000
16:12 15.01.2015.

Mason ili ne, ali bi mi bilo mnogo draže da je hrvatska sada dobila ovu ulogu. U ovom trenutku, kada se ovakve stvari dešavaju u evropi i svetu i kada judeobankari guraju svijet u nuklearni sukob, biti na čelu bilo čega mogao bih poželeti samo neprijatelju. Ao je mason, onda sigurno ne radi za dobro Srbije, uostalon, masonerija je sve, samo ne organizacija oja je bliska pravoslavnom covjeku. Katolicizam sa onim papom na čelu odavno jeste oružje u rukama fašista koji drže Evropu u stegama. Šta tu Srbija traži? Naša strana jeste i biće Rusija, a ovaj treba dobro porazmisliti šta će sa sobom ukoliko napravi bilo šta glupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije