Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSVE AUTOMATIZIRANO

Srbija prvi put predstavila svoje najmoćnije topničko oružje

Aleksandar
Foto: RTS
11.07.2017.
u 15:44

Prema svojim karakteristikama predstavlja jedno od najnaprednijih borbenih sustava srbijanskog topništva

'Aleksandar' je po prvi puta predstavljen na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne tehnike ''Partner 2017'', a prema svojim karakteristikama predstavlja jedno od najnaprednijih borbenih sustava srbijanskog topništva, napisao je Blic.rs

''U pitanju je najmoćnije topničko oružje vatrene podrške kalibra 155 milimetara koje je u potpunosti automatizirano uz visoki stupanj autonomije'', izjavio je Aleksandar Lijaković, zamjenik direktora tvornice Jugoimport SDPR.

Dodao je da je glavna karakteristika ovog oružja automatski punjač, kapacitet i brzina gađanja.
''Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizirani punjač koji sadržava 12 projektila i barutnih

punjenja, a omogućeno je gađanje na svim elevacijama uz brzinu od šest projektila u minuti čime se napredovalo u odnosu na Noru koja može ispaljivati četiri projektila'', objasnio je Lijaković.

Međutim, borbena oprema Aleksandra ne završava na navedenim stvarima. Kao dodatak, na platformu je implementirana i automatizirana dopuna s 12 projektila te tako čini borbeni komplet od 24 projektila za koje nije potreban ljudski rad već je automatiziran.

Što se tiče projektila i modula, postoji nekoliko opcija. Modul naoružanja predstavljaju cijevi kalibra 155 milimetara koje se izrađuju u dvije verzije sa zapremninom od 23 i 25 litara te se tako može znatno povećati doseg.

Što se tiče borbenog djelovanja, Aleksandar može pogoditi mete na udaljenostima od 32.5 do 62 kilometra. Također može ispaljivati i plotun MRSI – četiri projektila u dosegu od 25 kilometara.

Aleksandar
1/21

Za Aleksandra je također važno spomenuti kako može gađati u oba smjera zbog hidrauličkog postolja te tako predstavlja jedinstven sustav u svijetu.

''Njegovo je vrijeme prelaska i izlaska iz borbenog položaja itekako smanjeno te mu je dovoljno 60 sekundi nakon ispaljivanja prve rakete, a isto vrijeme je i potrebno za napuštanje vatrenog položaja'', dodao je Lijaković

Posadu čine tri člana u oklopljenom dijelu vozila s vrlo visokom razinom sigurnosti.

Aleksandar može prevladati vrlo teške terene sa svojim pogonom 8x8, prelazeći preko rovova visine 160 cm te prolazeći kroz vodu dubine 110 cm.

Hrvatska trenutno posjeduje njemačke samohodne haubice  Pzh 2000 kalibra 155 mm koje su trenutno jedan od najmodernijih i najboljih topničkih sustava na svijetu. Za razliku od srbijanskog Aleksandra koji može ispaljivati 6 projektila u minuti, hrvatska Panzerhaubitze 2000 može ispucavati 10-13 projektila u minuti, plotune od 3 granate u 9 sekundi ili 10 granata u 56 sekundi.


 

Komentara 83

ST
Stormbringer
16:47 11.07.2017.

Srbijanski inžnjeri su daleko jači od njemačkih.Njemci neće nikad, ali stvarno nikad napraviti auto kao što je jugo 45.

ZA
zagabria1
16:59 11.07.2017.

Liči na naše samohotke koje smo sami klepali u ratu :)

LU
Lujo123
22:52 11.07.2017.

Jel i taj more pregaziti kolonu srpskih izbjeglica kak su to mogli oni T72 i T 84 kod Petrinje? Ak nemre onda nije najbolji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije