Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporan porez

Srbi povratnici: Obiteljske kuće nam oporezuju kao vikendice!

'24.07.2012., Zagreb - Veljko Dzakula, predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma, na konferenciji za novinare govorio je o netransparentnosti poslovanja Srpskog narodnog vijeca.  Photo:
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
01.03.2013.
u 11:31

Ovakvim postupanjem koje je u potpunoj suprotnosti sa zakonima, jedinice lokalne samouprave, uz mehanizme Porezne uprave, pune lokalne općinske i gradske budžete te penaliziraju isključivo Srbe povratnike, kaže Veljko Džakula

Srpski demokratski forum priopćenjem je upozorio na "diskriminacijsku pojavu prema Srbima povratnicima na područjima povratka, koja ozbiljno i grubo krši njihova ljudska, građanska i vlasnička prava, a uvjetovana je zloupotrebom zakona jedinica lokalne samouprave s ciljem etničke diskriminacije".

– Na području više Poreznih uprava, nadležne Porezne uprave donose rješenja kojima srpskim povratnicima utvrđuju porez na kuće za odmor i to nad istim onim nekretninama (kućama) na kojima povratnici imaju prebivalište, nad kojima im je izvršena državna obnova i koje im isključivo služe kao obiteljske kuće za stanovanje u njihovim selima iz kojih su izbjegli. Djelatnici jedinica lokale samouprave obilaze kuće koje u vlasništvu imaju Srbi povratnici i diskreciono odlučuju o tome hoće li se ta kuća kvalificirati kao kuća za odmor (vikendica) ili obiteljska kuća za stanovanje – stoji u priopćenju koje potpisuje Veljko Džakula, predsjednik SDF-a.

Iz SDF-a kažu kako su kuće Srba povratnika isključivo kuće za stanovanje, a ne vikendice i kuće za odmor.

– Ovakvim postupanjem koje je u potpunoj suprotnosti sa zakonima, jedinice lokalne samouprave, uz mehanizme Porezne uprave, pune lokalne općinske i gradske budžete te penaliziraju isključivo Srbe povratnike, grubo se miješajući u njihova vlasnička prava, a odluke kojima se rukovode imaju isključivo etničku osnovu i uperene su samo protiv srpske etničke zajednice na područjima povratka. Ova kršenja prava Srba povratnika, uz posljednja dva, a to su tužbe za povrat sredstava za obnovu
kuća ako u istima stalno ne žive te naplate kazni za neobrađeno poljoprivredno zemljište, nastavak su rata prema Srbima samo drugim sredstvima jer ove disciplinske mjere država i njezina tijela isključivo i jedino provode prema Srbima povratnicima, očito ih kažnjavajući kao ratne neprijatelje i 18 godina nakon završetka
rata, dovodeći u pitanje smisao održivog povratka, opstojnosti Srba na tim područjima te njihova ustavna prava na jednakost i građansku ravnopravnost. Zbog toga pozivamo premijera i ministra uprave da zaustave gore spomenute aktivnosti jedinica lokalne samouprave, koje zloupotrebljavaju zakon u svrhu diskriminacije na etničkoj osnovi, a proces povratka srpskih izbjeglica i njihovu kvalitetnu reintegraciju u društvo dovode do apsurda – piše u priopćenju.

Komentara 7

MM
marko marko
12:44 01.03.2013.

i ja bi zivio u dubaiu i ne plaćao porez na tu kucu al ebiga, ne ide

ET
etnaet
12:48 01.03.2013.

Šta plaćaju porez na kuće za odmor i taj se još čudi.Treba prijaviti sve one koji povremeno dolaze a ne plaćaju boravišnu pristojbu na iste te kuće.

PA
pama
12:40 01.03.2013.

sve sukladno važečim zakonima, potrošnja struje se vidi kod elektre, potrošnja vode se vidi kod komunalne firme, ako netko ne živi onda je to vikend kuča, a naši hrvatski srbi bi ovce i novce, pokupite mirovine i plače i ravno za Srbiju, pa ne može više tako , odlučite se gdje budete živjeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije