Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjenje povjesničara
Povratak na članak

Srbi ljuti zbog izjednačavanja 'Za dom' i tri prsta

Povjesničar Petrović je podsjetio kako su nekada, prije Drugog svjetskog rata, Srbi polagali prisegu s podignuta tri prsta, ali spojena dok se 80-ih godina uvodi pozdrav s raširena tri prsta.

Komentari 82

BI
budimo_iskreni
11:26 08.12.2013.

ja ne znam kako se ovaj članak probio u medije... pa oduvijek je poznato da su samo hrvati fašisti, zločinci, tvorci svega zla, mrzitelji itd. ne znam samo kako je uopće moguće da neki srbin čini nešto pa i uvjetno loše... (sarkazam)

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
12:31 08.12.2013.

Znaci, Hrvati bi trebali imati razumijevanja za njihova tri spojena prsta kojima su polagali zakletvu u ona crna vremena kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i prve Jugoslavije. Najvjerojatnije su tako polagali zakletvu i vodji "saveznicke" vojske Drazi Mihajlovicu, cija rehabilitacija je upravo u punom zamahu u Srbiji. Sad su prsti malo rasireni ali poruka je ostala ista, sto se moglo vidjeti i 90-ih proslog stoljeca. Ali "za dom spremni", koji je bio u upotrebi barem 200 godina prije nego su oni poceli dizati tri prsta, to je nacizam i fasizam! Da se ne bi dalje nadmudrivali, ja mislim da je najbolje da se oni pozdravljaju onako kako im se svidja, a mi cemo se pozdravljati onako kako se nama svidja. A svijet neka sam odluci kakve poruke nose pozdravi "Noz, zica, Srebrenica" ili "Sprem'te, sprem'te..." a kakvu poruku nosi pozdrav "za dom spremni".

VL
FI
fing
11:36 08.12.2013.

Dok su Hrvati 1991. pozivali na mir sa univerzalnom gestom sa 2 prsta, srbi su pjevali "klat ćemo Hrvate" u Vukovaru sa uzdignuta 3 prsta. Mislim da tu ništa ne treba dodati.

VL
HR
hr76
12:09 08.12.2013.

Tri prsta su u prošlom ratu postali simbol najgoreg radikalizma, dok je izraz Za dom rehabilitiran kao domoljubni pozdrav u istom ratu. Nema tu nikakve sličnosti.

VL
Avatar morski covik 3
morski covik 3
12:16 08.12.2013.

Eto njima moj srednji prst znak dobrih zelja iz dubine duse!

VL
KA
Kamarat
12:23 08.12.2013.

i ja se isto ljutim! Tri prsta je trput gore.

VL
US
U sridu
12:26 08.12.2013.

Za Dom je stari Hrvatski pozdrav kao sto je prvo bijelo polje na nasem grbu,po komunistima i svijetskim hostaplerima mi bi trebali rusiti crkvu Svetog Marka.

VL
Avatar Aristarh
Aristarh
12:32 08.12.2013.

Na internetu se može pronači dosta fotografija gdje nacisti (esesovci) pozdravljaju (polažu zakletvu) sa tri prsta. Da je to znao Novak Đoković tko zna bi li on dizao tri prsta nakon pobjede. Da su Vuk Drašković ili Jovan Rašković znalili da je Pavelić 1941 položio prisegu pred hrvatskim državotvornim saborom sa dignuta tri pusta uvis, tko zna bili onda naveli Srbe da od 1990 dižu tri prsta uvis. To je samo jedan mali dokaz kako istinu ne smijete sakrivati od ljudi. Svijet bolje poznaje tri prsta u nacista nego tri prsta u Srba, pa čuđenje Srba i ljutnja nema smisla.

VL
BI
BILAlegenda
14:11 08.12.2013.

svrbi tribaju se sjetiti svojih korijene, svoje "istorije", svojih predaka i ponositi se svojim genima. po tome tribaju se ponositi svojim turski genima i ponovo klanjati Allahu i turskom Sultanu kao sto su to cinili najveci dio svoje "istorije" od 1389 do 1878.

VL
LO
lojtra
13:22 08.12.2013.

Mi smo sa srbima riješili što je bilo za riješiti. Baš šteta što urednici večernjeg lista žive u prošlosti i konstantno nas bombardiraju svojim "vijestima". U međuvremenu im ne bi bilo loše primjetiti da smo postali dio jedne druge državneavne zajednice u kojoj srbije neće biti još neko duže vrijeme. Dok ne riješe sporna pitanja sami sa sobom, svojim susjedstvom a onda i cijelim svijetom!!

VL
BA
Black Angels
20:14 08.12.2013.

sta boli ,,,srbe,,,nikako nemogu da shvate da su izgubili rat od nenaoruzanog naroda,,,imali su tehniku,,,,ali hrabrosti nula....pa ih sada boli kad se spomene samo nesto a da je hrvatsko za dom je pozdrav,,,i biti ce uvijek pozdrav bolilo to ili ne nase drugove sa vrha koji su u sastavu srbije a ne hrvatske,,,i nas vrh koji bi trebao da se bori za hrvatske interese oni primaju naredjenja od cetnickog vojvode nikolica jer svi znamo sa kime je bio do sada taj nikolic pa zamjenik seselju a tko je seselj,,,cetnik pocetnik covijek koji laprda bez veze i pravi se ,,,,veliki ,,,,srbin a on to uopce nije pa pogledajte knjige on je hrvat,,,,a ne srbin isto kao i vuk draskovic porijeklom su hrvati,,,a bas ti koji su porijeklom hrvati prave se veliki srbi,,a ustvari su nitko i veliko NISTA

VL
BI
BILAlegenda
14:00 08.12.2013.

koga briga sto pasaluk zeli, misli i hoce? da smo im mi napali pasalukonda bi razumio njihovu bolesnu patolosku mrznju na Hrvate i Hrvatsku. no uzimjauic u obzir da su oni nas napali, onda to samo dokazuje kakvi su to pacijenti.

VL
VL
vladek
15:52 08.12.2013.

sa tri prsta su četnici pozdravljali,kada su išli u pljačku i ubijati,toliko da se zna povijest

VL
Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
15:00 08.12.2013.

Kod nas se sa tri prsta samo šljive skupljaju.

VL
AT
atomised
13:00 08.12.2013.

Što je Šimunić svojim potezom postigao, osim što je neprijateljima ove zemlje dao povoda da iz sve snage udare po njoj, to je valjda njemu jasno. Da je to baš najbolji i najinteligentniji način za iskazati domoljublje, nije. A što se tiče Srba, njima očito nitko ne može pomoći. Katastrofa je jedino što hrvatska diplomacija, politička vrhuška i mediji ne rade svoj posao nego se "problematičnosti" među Srbima općeprisutnog pozdrava s tri prsta uz koji se išlo u klanje, ubijanje, pljačku i uništavanje morao sjetiti neki europski sportski dužnosnik.

VL
TI
tihomir91
16:29 08.12.2013.

Događa mi se previše često isključivanje iz foruma kada odgovorim provokativnim napadima nacional socijalista i fašista kojima se ne brišu postovi. To nikako nije slučajno.

VL
KA
Kabulkowski
14:04 08.12.2013.

Ak Srbi počnu dizati dva prsta onda će uskoro početi "Za dom spremni!" vikati i spominjati kako je to stari srpski pozdrav iz vremena dok je dečec Napoleon učio francuski na Srpskom sveučilištu.

VL
TI
tihomir91
16:25 08.12.2013.

Sjećam se također kad su nacionalnu valutu isto tako htjeli poistovjetiti s nacional-socijalizmom i fašizmom pa i zastavu su nam htjeli krojiti .Danas ponovo pokušavaju istim metodama stvoriti sumnju u nekakvu genetičku predodređenost Hrvata prema fašizmu i natovariti nam krivnju na koju bi mi trebali bezuvjetno pristati a kontrolu nad nama trebali bi imati neki nadnacionalni forumi izvan Hrvatske. Užas me lovi od medija koji podržavaju tu gebelsovu metodu zatupljivanja jer ti mediji služe neprijateljskim ciljevima.

VL
TI
tihomir91
16:17 08.12.2013.

Tri prsta su u Hrvatskoj znak četničke fašističke pobune protiv Hrvatskog naroda i države .

VL
BA
Barts
14:57 08.12.2013.

Gluposti ,mogao da podigne samo srednji prst.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.