Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaptolski sukob

Srakić: S komentarima urednika Glasa Koncila često se ne slažem

Marin Srakić
27.12.2010.
u 10:19

Srakić i Miklenić ne moraju se slagati jer Glas Koncila nije tjednik Hrvatske biskupske konferencije niti Crkve u Hrvatskoj, nego Zagrebačke nadbiskupije

– Osobno se često ne slažem s onim što piše u Glasu Koncila – riječi su koje je uoči samog Božića, na Osječkoj televiziji, izrekao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup đakovački i osječki mons. Marin Srakić.

Njegova je izjava uzburkala neke duhove, jer se protumačila kao kritika i distanciranje crkvenoga vrha od svoga tjednika, čiji komentari često izazivaju prilične polemike i rasprave u javnosti.

Nije mu nadređen

– Ne bih komentirao riječi nadbiskupa Srakića, a još manje njihovu tendencioznu interpretaciju na T-portalu – rekao nam je glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić kada smo ga pitali što misli o kritici na svoj račun, koju su prenijeli neki portali.

Zanimljivo je da se formalno Srakić i Miklenić ne moraju slagati i da se Srakiću ne moraju sviđati Miklenićevi komentari, jer on, zapravo, i nije njegov nadređeni.

– Osnivač i izdavač Glasa Koncila je Duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije. Glas Koncila nije službeno glasilo Hrvatske biskupske konferencije (HBK), niti Crkve u Hrvatskoj, čak i nadbiskup Bozanić ima svoga glasnogovornika kada treba reći nešto u svoje ime. Ne bismo trebali uopćavati ono što jedan urednik napiše u svome uvodniku u Glasu Koncila – objasnio je mons. Srakić na Osječkoj televiziji svoj stav u emisiji "Karte na stol" Gorana Flaudera.

A da je tome doista tako potvrđuje i impresum Glasa Koncila u kojemu stoji da je izdavač zagrebački Duhovni stol.

Kako izbjeći nesporazum

Prije su izdavači bile udružene nadbiskupije i biskupije, a komentari su bili – nepotpisani. Tako se stjecao dojam da su oni neformalni stav crkvenoga vrha, premda ni to često nije bilo tako.

Glavni urednici Glasa Koncila (prije Kustić, a sada Ivan Miklenić) imaju priličnu autonomiju u svome poslu i rijetko dobivaju naputke iz Nadbiskupskih dvora.

Stoga, kako bi se upravo doskočilo tome problemu da se nepotpisani komentari u Glasu Koncila u javnosti i među političarima tretiraju kao poluslužbeni stav Crkve, odlučeno je da komentare potpisuje glavni urednik toga tjednika, a da izdavač formalno bude Zagrebačka nadbiskupija.

Komentara 28

FT
Fra tetka
17:54 27.12.2010.

Sve su to stari lažovi i prdonje. Mafija je to mafija,farizeji i licemjeri!

PI
piccolo
00:45 28.12.2010.

A da ti napuni škrabicu bolil bi te kuac, slagal bi se i Komunističkim Manifestom. Daj ne srakaj Srakonja, ko te nezna skupo bi te platil

PI
piccolo
10:27 27.12.2010.

Ali si se zato za izbore slago s Milanim Bandićem bolje nego njegova mama. Daj Srakiću ne sraćkaj već i ptice na grani znaju da s kim god se slažete vi iz crkve i naše rvatine iz bosne da je to živo njesra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije