Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER NA ODLASKU IZ PRAGA:

'Spremni smo pomoći Srbiji, ali poštujemo režim mjera ograničenja koji postoji prema Rusiji'

Leaders of EU and neighbouring countries meet in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/2
07.10.2022.
u 14:57

Komentirajući napade Srbije na Hrvatsku zbog hrvatskog stava pri usvajanju osmog paketa sankcija protiv Rusije, dogovorenog ranije ovoga tjedna u Vijeću EU u Bruxellesu, Plenković je naglasio da Srbija politizira i neprimjereno napada Hrvatsku, što on snažno odbacuje

Na neformalnom summitu 27 članova Europskog vijeća danas se u Pragu raspravljalo, iako još ne i donosilo odluke, o zajedničkom europskom načinu ograničavanja cijene plina, a premijer Andrej Plenković u svoje je dvije intervencije, kako je prepričao novinarima, govorio o hrvatskom ulasku u Schengensku zonu, završenim općim izborima u BiH i odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i odgovorio na napade Srbije na Hrvatsku zbog neizglasane derogacije od europskih sankcija za rusku naftu dopremanu preko Krka i Janafa do Pančeva u Srbiji. 

Spominjanje Schengena bitno je jer Plenković računa da će do kraja godine Vijeće EU donijeti odluku o ulasku Hrvatske u to bezgranično područje s datumom 1. siječnja 2023., pa je na neformalnom summitu u Pragu ponovio da je Hrvatska dokazala da je ispunila sve kriterije i ponudio da njegova Vlada može pojasniti bilo što ako nekoj od država članica, čija je jednoglasna potpora Hrvatskoj potrebna, još ima neke dvojbe. 

- Na tragu pune transparentnosti, unaprijed sam kazao kolegama: što god bude trebalo, mi smo tu da pojasnimo. Mislim da nije upitan - rekao je Plenković na izravno pitanje je li upitan ulazak s 1. siječnjem kao ciljanim datumom. Po njemu, Hrvatska ima svoj, zaseban put prema Schengenu, iako Bugarska i Rumunjska već godinama čekaju da se i njih primi, a sada su ubrzale svoje napore kad su vidjele da je Hrvatska pred vratima odluke. Hrvatski put je specifičan jer je prošla tehničke evaluacije koje su bile recentnije i strože, a Hrvatska je i jedina koja ima neovisan mehanizam nadzora poštivanja temeljnih prava u čuvanju vanjske granice EU. Ali, dodao je Plenković, ako i Bugarska i Rumunjska budu spremne i ako u Schengen ulaze sve tri zemlje zajedno, on će “donijeti tri šampanjca”, rekao je. 

- Zadovoljni smo da je visoki predstavnik Schmidt donio određene odluke i na taj način osigurao političku stabilnost u postizbornom razdoblju u BiH - prenio je Plenković u izjavi novinarima poruku koju je na temu BiH izrekao na neformalnom summitu EU.

- Želimo da ta njegova intervencija bude prvi korak u daljnjim razgovorima o izbornoj reformi, koja će osigurati stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH. Jer, vidimo da su četvrti put u 16 godina Bošnjaci izabrali Hrvatima njihova predstavnika (u Predsjedništvu BiH, op.a.), što smatramo da je apsolutno suprotno slovu i duhu onoga što je dogovoreno u Daytonu. To govorimo kao zemlja koja zagovara europski put BiH i želi dobre odnose i intenzivniju razmjenu s BiH - dodao je premijer Plenković. 

Komentirajući napade Srbije na Hrvatsku zbog hrvatskog stava pri usvajanju osmog paketa sankcija protiv Rusije, dogovorenog ranije ovoga tjedna u Vijeću EU u Bruxellesu, Plenković je naglasio da Srbija politizira i neprimjereno napada Hrvatsku, što on snažno odbacuje.

- Sankcije je uvela cijela EU, sve države članice. Podsjetio sam kolege i na činjenicu da je Hrvatska spremna pomoći Srbiji kad je riječ o transportu nafte, ali isto tako poštujemo režim mjera ograničenja koji postoji prema Rusiji. A nikakvih dokaza nije bilo da bi bila ugrožena energetska sigurnost i opskrba naftom rafinerije u Pančevu. Desetljećima je tamo dopremana različita nafta iz različitih izvora - rekao je Plenković. 

Neformalni summit u Pragu nije bio mjesto odlučivanja o europskim mjerama ograničavanja cijena plina, samo se o tome vodila rasprava među liderima, s ciljem da se pronađu dodirne točke i da se odluka pokuša pripremiti i donijeti do sljedećeg, formalnog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu 21. listopada. 

- Hrvatska je u skupini zemalja koje očekuju europsko rješenje za ograničenje cijene plina. S te strane zadovoljni smo da je predsjednica Komisije poslala pismo u kojem je iznijela 4 točke: jedna je zajednička platforma, druga točka različiti modeli ograničenja cijene, treća je zajednička nabava plina i četvta zelena transformacija. Očekujemo daljnje elaboriranje jednog rješenja koje će biti održivo, pomoći osigurati energetsku sigurnost svih država članica. Mislim da smo ovakvom raspravom danas na dobrom tragu - zaključio je premijer Plenković na odlasku iz Praga. 

Komentara 29

HI
hiohio
15:20 07.10.2022.

Pupavac mu dao zapovijed da pomogne srbiji ako neće nema vlade novi izbori.

MI
Mislav28
15:18 07.10.2022.

Ovi pljuju iz srbije po našoj zemlji ovaj bi pomagao im još. Pa gdje ti je pamet takvi oni slabiće trebaju poslije će te još više pljuvat.

BO
Bojnik
15:27 07.10.2022.

Jad i bijeda nasljednika partizana koje danas vode Hrvatsku. Korak spram ispravnoj politici prema Srbiji pa tri unazad. Ispadaju slabi, bijedni i tragičnokomični što i jesu. Od straha i ljubavi nemogu se suprostaviti bivšim gospodarima. Nezamisljivo gdje bi danas bila Hrvatska da ju vode patrioti. Gade mi se do povraćanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije