Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sporovi sa Srbijom traju od 1918.: Osnivanje Banovine Hrvatske trebalo je riješiti problem, ali došao je rat

08.11.2022. u 17:24

Hrvatsko-srpski spor u Jugoslaviji pokušao se riješiti 1939. godine kada je osnovana Banovina Hrvatska. No ubrzo je sve to propalo jer je počeo Drugi svjetski rat

Komentara 11

KL
klamerko
17:52 08.11.2022.

Svaki rat je ovdje došao od strane nevidljive ili slabo vidljive ili politički zataškane ENGLESKE ruke.

BL
blackeder2022
18:28 08.11.2022.

Državno prvavni spor Srbije i Hrvatske u političkoj suštini ne postoji.Ono što postoji,to je konstantno kroz povijest ,od crkvenog raskola 1054 godine,atak Srpske Pravoslavne Crkve na teritorij na kojem izvorno pravoslavlje nije bila autohtona religija lokalnog stanovništva,već je to pravoslavno stanovništvo na taj teritorij došlo uslijed seoba pravoslavnog stanovništva nakon poraza srednjovjjekovne srpske države i turske okupacije srbije.Interesi SPC skrivaju se iza plašta Srpske države,a i time konstantna intencija SPC za širenje na Katolički dio Kršćanske crkve.Katolici su svoju braću po vjeri prigrlili u trenutku turske ugroze pravoslavne brače,a pravoslavna brača to vraćaju atakom na teritorij pretežno katoličkih država kao što je Hrvatska.Isti kriteri SPC ima i prema autokefalnim CG i Makedonskoj pravoalavnoj crkvi i tim nacijama.Stoga ,gdije je problem?

Avatar chelios
chelios
17:25 09.11.2022.

Kamo lepe sreće pa da predsednik kraljevske vlade Srbije nije bio Nikola Pašić, nego neko drugi otvorenijeg uma, pa da je stavio potpis na već od strane saveznika serviran Londonski ugovor od 26.04.1915. godine kojim je bilo predviđeno formiranje posleratne kraljevine Srbije, a ne nekakve kraljevine SHS. Pa sami Francuzi su upozoravali i kralja i Pašića da ne formira savez sa "onima koji su nam zabijali nož u leđa". Na žalost kralj je samo slušao Nikolu Pašića, jer ga je ovaj i doveo na vlast. Sam kralj Aleksandar Karađorđeviće je shvatio kakva je greška načinjena, pa je 1928. godine pokušao da vojsku povuče na granice Londonskog ugovora, međutim tada je za to već bilo kasno na žalost. Da je ludi Srbin prihvatio Londonski ugovor, danas bi sa vama bila sasvim druga priča, a pitanje bi bilo da i bi uopšte i postojala bilo kakva priča? Niti Hrvatska, niti Slovenija Londonskim ugovorom nisu bili predviđeni da postoje, a teritorije koje bi ostale van granica Londonskog ugovora bi podelile između sebe Mađarska, Austrija i Italija koja bi najbolje prošla, i time dobila sve što joj je bilo predviđeno pre ulazka u prvi svetski rat!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije