Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150. obljetnica rođenja

Spor oko spomen-kuće A. G. Matoša pred rješenjem?

Tovarnik: Obnova rodne ku?e književnika Antuna Gustava Matoša traje ve? deset godina
Foto: Dubravka Petric
1/3
28.10.2022.
u 18:32

Uoči 150. obljetnice rođenja A. G. Matoša poduzeti su znatni napori da bi se riješio spor koji traje 18 godina

Nakon 18 godina prijepora, a uoči obilježavanja 150. obljetnice rođenja književnika Antuna Gustava Matoša, na pragu je rješavanje spora oko Matoševe rodne kuće u njegovu Tovarniku. Iz Matice hrvatske izvijestili su da su se na nedavnoj sjednici Glavne skupštine odrekli svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik i ovoga velikog pisca. Navode da su unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi poduzeti znatni napori za rješavanje dugogodišnjeg neriješenog pravnog problema vezanog za spor Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša.

– Skupština je odlučila da se spor oko Matoševe spomen-kuće nakon 18 godina okonča tako da se dug od 240.000 kuna, koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće, o čemu će se u studenome ove godine zaključiti ugovor s Općinom. Matica hrvatska ovu je odluku donijela isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini – izvijestili su iz Matice hrvatske.

U povodu te odluke oglasilo se i Društvo Antuna Gustava Matoša, odakle navode da je smisao ove odluke Matice hrvatske o odricanju potraživanja prema Društvu leži u potrebi Matice da javno opere svoju nečistu savjest. Ističu i kako se zapravo ovršni postupak i dalje nastavlja samo s tom razlikom što će umjesto Matice hrvatske ulogu ovrhovoditelja preuzeti Općina Tovarnik, koja u izgradnju spomen-kuće nije uložila ni jednu kunu.

Inače, ideju o uređenju spomen-kuće A. G. Matoša, u kojoj bi se uredila spomen-soba i čitaonica, iznio je 1998. godine nekadašnji Ogranak Matice hrvatske u Tovarniku. Za tu potrebu podignut je zajam u korist Ogranka kako bi se kupila Matoševa rodna kuća koja je bila tada u vlasništvu Družbe sestara Kraljice svijeta. Spor je nastao jer Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug te je središnjica Matice hrvatske 2004. pokrenula sudski spor. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije