Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na popravku u Ljevaonici Ujević

Kip Matoša spašen od krađe, pa je na kraju završio na restauraciji

07.09.2015., Zagreb -  Popravak i obnova kipa Antuna Gustava Matosa
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
08.09.2015.
u 09:15

Stanovnici Gornjeg grada zvali su policiju i rekli da netko želi ukrasti kip

Strossmayerovo je šetalište već dva dana pusto, a Gornji je grad ostao bez svog najpoznatijeg stanovnika.

Maknut će i grafite

Skulptura "Matoš na klupi" u subotu je odnesena na restauraciju, i to nakon što su, kako kažu iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama, građani dojavili na broj 112 da "netko želi ukrasti Matoša".

Oštećeni su nosači koji su skulpturu držali u temelju. Demoliranje spomenika zabilježila je i PU zagrebačka. Poziv im je upućen u subotu nešto prije 13 sati. Dojavljeno je da je skulptura odvojena od postolja. Na noge je to diglo stanovnike Gornjeg grada, koji su se jučer cijeli dan raspitivali i pokušavali doznati detalje događaja, ali nisu doznali ništa drugo nego ono što su već znali. Kip težine 130 kilograma završio je u sigurnim rukama pa je, uz koordinaciju Ureda za upravljanje hitnim situacijama, prevezen u Ljevaonicu Ujević.

– Nosače koji su oštećeni zavarit ćemo, maknut ćemo postojeće grafite i premazati ga novim slojem patine - rekao je vlasnik ljevaonice Damir Ujević, te dodao da bi Matoš mogao biti gotov već ovaj tjedan.

Skulptura je prvi put na restauraciji nakon što je 1978. postavljena na Gornji grad. Atmosfera, dodaje Ujević, ne utječe pretjerano na skulpture, a i brodski aluminij, od kojeg je napravljen kip Ivana Kožarića, otporan je na sve lužine.

– Osim toga, skulpture bi trebalo njegovati specijalnim voskom, kako to rade u zemljama u inozemstvu, pa tada ne vi bilo potrebe za restauracijom – kaže Ujević te dodaje da su skulpture u Zagrebu u dobrom stanju. Ne može se ni usporediti sa stanjem otprije nekoliko desetaka godina, kada se u Zagrebu ložilo na ugljen, pa se čađa taložila na kipove.

Ujevićeva ljevaonica jedna od dvije (druga je u sklopu Akademije likovnih umjetnosti) kojima je Ministarstvo kulture dodijelilo licencu za restauriranje skulptura i građevina. Obnavljali su mnoge gradske spomenike, među ostalim i onaj svetom Jurju kod HNK.

– Kad smo ga obnavljali, kip je tada bio star sto godina - priča Ujević.

Sjedi i u Sisku

Otkako su osnovani 1982. godine, Ljevaonica Ujević izradila je i više od 20 tisuća malih i velikih skulptura. Uz "Prizemljeno sunce", skulptura "Matoš na klupi", prvotno nazvana "Pjesnik Zagrebu", jedno je od najpoznatijih djela Ivana Kožarića kojima je obilježio zagrebački javni gradski prostor.

Osim na Gornjem gradu, isti Matoš sjedi i u Sisku, dok je prošle godine povodom 100. obljetnice pjesnikove smrti postavljen u parku Roseraie u Issy les Moulineaux pored Pariza.

Komentara 5

DR
dragica949
09:43 08.09.2015.

Drastično treba kažnjavati,ne samo"sakupljaće sekundarnih sirovina"(što je ljepši izraz za lopine),ali i otkupljivače istih.Oni moraju razlikovari kip,bakreni oluk ili željezničku šinu od starog štednjaka.

CH
chemica
10:31 08.09.2015.

Divljaci nam ukradoše Hrvatsku, pa što bi im onda nekakav tamo kip predstavljao prepreku.

FR
franjom18
11:19 08.09.2015.

Kume sttta ja znnam, stta decca rade, kad see iggrajju, ko bi to da pazi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije