Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTEREĆENJA

Spomenička renta manja 60 milijuna

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
31.12.2013.
u 09:41

Cilj u 2014.: Vlada će smanjivati i druga opterećenja, koja su ukupno teška čak šest 
milijardi kuna

Vodni doprinosi, naknade HAKOM-u, paušalni doprinos za Hrvatsku obrtničku komoru, troškovi tehničkog pregleda građevina, naknade za izdavanje svjedodžbe o kakvoći proizvoda koji se uvozi ili izvozi te naknade za izdavanje rješenja za promet vina, neki su od ukupno 27 parafiskalnih nameta koje će Vlada smanjiti već na početku iduće godine, dok će se još 25 nameta ukinuti.

Prvo sredili registar

Osim već poznatih doprinosa od dohotka za Hrvatsku obrtničku komoru, ukidaju se, među ostalim, i naknada za melioracijsku odvodnju (koja je gospodarstvo stajala 40 milijuna kuna u 2012.) te naknada za priključenje na komunalne vodne građevine s efektom ukidanja od 180 milijuna kuna. U akciju smanjenja odnosno ukidanja parafiskalnih nameta, u što se Vlada upustila nakon što je ove godine sredila registar postojećih nameta, zasad se uključilo pet ministarstava koja su ukupan iznos naknada smanjile za gotovo 376 milijuna kuna, od toga 141 milijun od smanjenja, a ostatak od ukidanja. Kako pokazuje ažurirani registar, hrvatsko gospodarstvo i dalje je opterećeno s dodatnih 239 parafiskalnih nameta u ukupnom iznosu od gotovo šest milijardi kuna. Cilj je još smanjiti taj iznos i time će se Vlada baviti iduće godine, objašnjava Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

– U ovoj godini imali smo puno posla na izradi registra kako bismo utvrdili točan broj parafiskalnih davanja. Do kraja ove godine uspjeli smo doći do 52 naknade koje smo smanjili ili ukinuli – kaže Šegon i dodaje da će prvo na redu u siječnju biti Ministarstvo obrazovanja u čijem je resoru naknada za autorska prava (ZAMP), s obzirom na to da se na visinu i način obračuna naknade gospodarstvenici žale već godinama. Iako je sektor poljoprivrede namete već smanjio za 238 milijuna kuna, Šegon tu najavljuje nova smanjenja zbog izmjene načina obračuna vodnih doprinosa, prema potrošnji vode.

– Na red će doći i članarina u HGK te turističke takse, no teško je predvidjeti u kojem će smjeru ići smanjenje tih davanja – objašnjava Šegon.

Od Ministarstva zaštite okoliša očekuje se smanjenje nameta u sklopu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Utvrđeno je da ministarstvo Mihaela Zmajlovića ima 16 nameta vrijednih od oko milijardu kuna, od čega se na naknadu za ambalažu i ambalažni otpad odnosi 478 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede zasad je smanjilo 11 parafiskalnih nameta u godišnjem iznosu od 16,8 milijuna kuna, a ukinulo 20 stavaka zbog čega će ostvariti 221,6 milijuna kuna manji prihod.

Spomenička renta

U planu je smanjivanje naknade za spomeničku rentu s obzirom na to da je u proceduri izmjena Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te smanjenje djelatnosti koje su obveznici plaćanja spomeničke rente (sa 24 djelatnosti na 7 djelatnosti). Spomenička renta tako bi se trebala smanjiti za oko 60 milijuna kuna.

Komentara 5

XM
xmatrix
11:17 31.12.2013.

Političku elitu i ovoga puta uopće ne zanimaju vlastiti građani.

NI
niks100
10:28 31.12.2013.

Nista nisu oni ukinuli , a o smanjivanju zasada samo pricaju -

DU
Deleted user
11:35 31.12.2013.

Čista muljaža pred nadolazeće EU izbore, baš me briga za teoriju, gdje su rezultati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije