Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostatak radne snage

Splitski iznajmljivač ogorčen ponašanjem radnica: 'Slučajno sam doznao zašto čišćenje ide tako sporo'

Pogled na Split sa Sustipana
Foto: Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
21.09.2023.
u 11:24

Iznajmljivač iz malog mjesta pokraj Splita kazao je da mu nije problem plaćati 15 eura po satu dok su mu čistačice dostupne i temeljito odrađuju svoj posao. Uz to, radnicama osigurava i prijevoz do vile

Nepopunjenost smještaja i smanjena potrošnja stvarali su probleme iznajmljivačima, a uz to, pogodio ih je i nedostatak radne snage. Zbog toga su dizali plaće, a djelatnike tražili sve do Nepala. Uz nikad više vila i apartmana, ovu je sezonu nedostajalo čistačica pa su tako njihove satnice iznosile između 13 i 15 eura, više u usporedbi s 50 i 70 kuna proteklih godina. Posao jest fizički naporan, no čistačica plaćena 15 eura po satu može zaraditi neto plaću radnika na minimalcu za manje od 38 sati rada.

Većina iznajmljivača očekivala je da će uz višu satnicu pronaći kvalitetnu uslugu, no neki su ostali ogorčeni. Iznajmljivač iz malog mjesta pored Splita kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je čistačice krenuo tražiti još na zimu. Nije mu problem, navodi, plaćati 15 eura po satu dok su mu čistačice dostupne i temeljito odrađuju svoj posao. Uz to, radnicama osigurava i prijevoz do vile. 

VEZANI ČLANCI:

"Problem je kada čistačice u zadnji čast otkažu dolazak na čišćenje pa se morate snalaziti s manje čistačica ili na sve strane tražiti nekog slobodnog. Obično imam samo par sati prije dolaska novih gostiju pa je svaka minuta bitna, a loša recenzija gostiju zbog kašnjenja utječe na broj budućih rezervacija", rekao je pa se požalio do koje mjere čistačice pokušavaju iskoristiti situaciju. Naime, primijetio je da radnicama treba puno više vremena za čišćenje nego lani.

"Jednom sam sasvim slučajno doznao zašto čišćenje ide tako sporo... Gosti su otišli dosta rano, doveo sam čistačice i standardno se uhvatio posla u dvorištu. U jednom trenutku sjetio sam se da sam zaboravio dezinfekcijsko sredstvo i ušao u vilu da ga pronađem. Dok sam ja žurio, čistačice unutar vile skuhale su si kavu i u miru sjedile i pijuckale da se razbude", opisao je. Dodaje kako je u razgovoru s drugim iznajmljivačima čuo slične priče. 

Jeste li ove godine ljetovali na Jadranu?

Studentica koja ljeti čisti apartmane smatra da je satnica opravdana s obzirom na to da je riječ o zahtjevnom poslu. "Za ovaj posao stvarno ponekad treba imati dobar želudac i da nije toliko plaćen, ne znam tko bi ga uopće pristao raditi", komentirala je. 

Pritužbe iznajmljivača na odugovlačenje čistačica, također, smatra opravdanima. Naime, otkrila je da je bilo kolegica koje su je pokušale nagovoriti na to. Kako bi doskočili problemu odugovlačenja, iznajmljivači su pokušali nametnuti fiksnu cijenu čišćenja. Studentica pak navodi kako ta ideja nije dobra jer, ovisno o stanju u apartmanu, vrijeme čišćenja može drastično varirati.

VIDEO 'Izgleda poput lika iz crtića': Kukac snimljen u Splitu može narasti do 13 cm, a hrani se otrovima

Komentara 9

KO
Kobilak1
12:41 21.09.2023.

Preskupe su i one a i tvoji apartmani. Samo tako nastavite pa će te vidjeti tko će vam dolaziti

MV
Misl@v
12:18 21.09.2023.

Da li i taj plaća paušal po krevetu? Jer, ovo mi ne liči na cimer fraj nego ozbiljan posao. Kako se isplaćuju čistaćice, što je s porezom na rad?

KR
krlokova
13:22 21.09.2023.

Vjerojatno bi u Irskoj ili Njemačkoj isto tako radile za satnicu od 15 eura, možeš mislit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije