Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doskočili problemu

Gosti su joj uništili TV, krali ručnike... Odlučila je tome stati na kraj: 'Dobila sam skoro 1000 eura'

Kategorizacija apartmana i soba
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
20.09.2023.
u 23:20

Iznajmljivačica sa Žnjana, koja se iznajmljivanjem bavi desetak godina, kaže kako u početku nije znala da ima pravo na naknadu štete

Vlasnici apartmana ima različita iskustva sa svojim gostima, a neka od njih su vrlo neugodna. Turisti su tako znali ostavljati demolirane stanove, uništen namještaj te potpuni nered. Dvije najpoznatije platforme za iznajmljivanje, AirBnB i Booking, zbog toga nude određena rješenja.  

AirBnB, primjerice, ima besplatnu zaštitu za domaćine koja se zove AirCover. U AirCover uključeno je, primjerice, osiguranje imovine u iznosu od 3 milijuna dolara, verifikacija identiteta gostiju te osiguranje od odgovornosti za domaćine u iznosu od milijun dolara. Na temelju osiguranja imovine domaćina, kako piše Slobodna Dalmacija, dobit će se naknada štete ako gost tijekom boravka u smještaju koji je ugovorio na Airbnbu prouzroči neku štetu u prostoru koji iznajmljujete ili na imovini. Osiguranje imovine domaćina nije polica osiguranja.

VEZANI ČLANCI:

- Ako je gost uzrokovao štetu u prostoru koji iznajmljujete ili na vašoj imovini, posjetite naš Centar za posredovanje i pošaljite zahtjev za naknadu štete. Vaš će zahtjev najprije biti poslan gostu, a ako gost ne odgovori ili ne plati u roku od 24 sata, moći ćete uključiti Airbnb kako biste zatražili odštetu - navodi AirBnB.

Kod Bookinga postoji polog za slučaj štete i program za slučaj štete, a opcije se razlikuju u načinu obrade plaćanja. Ako iznajmljivač odabere opciju polog za slučaj štete, onda može gostima unaprijed naplatiti određeni iznos. U drugoj opciji, Booking obrađuje naplatu štete. Također, gosti tada plaćaju samo ako uzrokuju štetu tijekom svog boravka. 

Jedna je Splićanka za Slobodnu Dalmaciju ispričala kako su joj gosti uništili indukcijsku ploču, što je prijavila čim su otišli. "Oni su negirali da su odgovorni za to i odbili su platiti, ali je sav trošak podmirio Airbnb. Samo sam im poslala fotografije uništenog štednjaka i link na isti takav proizvod koji sam našla u jednoj domaćoj internet trgovini. Imala sam i situaciju kad su mi gošće potpuno uništile sve lancune i ručnike, u početku su odbile platiti štetu, ali kad se uključio Airbnb sjeo mi je novac u rekordnom roku", ispričala je te napomenula kako je važno odmah pregledati apartman. 

VEZANI ČLANCI:

Iznajmljivačica sa Žnjana, koja se iznajmljivanjem bavi desetak godina, kaže kako u početku nije znala da ima pravo na naknadu štete.

"Stalno sam kupovala nove ručnike, jer bi mi ih redovito uništili jer su ih nosili na plažu, često bi ih i ukrali, jednom su mi neki Britanci razbili i televizor, bilo je tu jako puno štete i sve sam to plaćala iz svoga džepa. Ponekad bi šteta bila veća od vrijednosti rezervacije... A onda sam saznala da imam pravo na naknadu štete i u zadnjih par godina su mi, što sami gosti, što Airbnb refundirali skoro tisuću eura. To je super opcija", navela je.

VIDEO Koju bi hrvatsku hranu preporučili turistima? "Hvarska gragada, koštradina, štrukli..."

Komentara 9

DO
doktorica
11:22 21.09.2023.

tako je to kad se iznajmljuje preko agencija ili stranih portala.

DU
Deleted user
07:35 21.09.2023.

Treba sagraditi privatne zatvore Pa iznajmljivati!

Avatar Lima-Zagreb
Lima-Zagreb
19:27 21.09.2023.

i ovdje admin brise ko i na 24 časa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije