Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća u Splitu

Zbog eksplozije u silosu podignuta optužnica: Radove izvodili bez nadzora

Eksplozija u Splitu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/10
01.03.2018.
u 13:57

U eksploziji je jedan radnik zadobio opekline lica, trbuha, gornjih i donjih udova 2. i 3. stupnja koje su zahvatile 33 posto tijela zbog čega je bio na dugotrajnom liječenju, a disao je uz pomoć stroja

Zbog eksplozije u silosu splitske Sjeverne luke lani u travnju kada su teško ozlijeđene dvije osobe, a lakše još dvije, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv četiri osobe i tri trgovačka društva koji se terete za općeopasnu radnju.

Optuženi su, kako navodi Slobodna Dalmacija, Slobodan Cvrlje, direktor i neposredni ovlaštenik iz zaštite na radu u tvrtki “Cvrlje metalna gradnja”, Ante Bogdan, voditelj održavanja i ovlašten za zaštitu na radu u tvrtki “Ameropa”, Zdravko Eškinja, voditelj operative i zadužen za zaštitu na radu u “Ameropi”, te Hrvoje Šimundža, direktor tvrtke “Kovinomont-Sinj”. Osim njih, optužene su i navedene tvrtke.

Eksplozija u Splitu
1/10

Optužnica tereti Cvrlju čija je tvrtka podizvođač te Šimundžu čija je firma bila izvođač da su poslove zavarivanja za “Ameropu” u tzv. starom silosu izvodili bez pisanog odobrenja ovlaštene osobe te da su radove izvodili radnici koji nisu bili stručno osposobljeni i upoznati s propisanim mjerama zaštite od požara koje treba poduzeti pri zavarivanju, kao i da nisu bili osposobljeni za rad na siguran način zavarivanja te koji nisu osposobljeni za rad na siguran način kod upućivanja na novo mjesto rada. Poslovi zavarivanja u starom silosu obavljali su se dok nije bio isključen pogon elevatora te dok nisu postojali sigurni uvjeti za zavarivanje. Optuženike se tereti i da su radnici obavljali radove bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom, a ni privremeno gradilište nije bilo prijavljeno. Zbog svega toga, navodi se u optužnici, u 11.57 14. travnja lani, dok su dvojica radnika na devetoj etaži silosa zavarivali rupe na transportnoj traci, došlo je do eksplozije.

U eksploziji je jedan radnik zadobio opekline lica, trbuha, gornjih i donjih udova 2. i 3. stupnja koje su zahvatile 33 posto tijela zbog čega je bio na dugotrajnom liječenju, a disao je uz pomoć stroja. Drugi je radnik zadobio potkožne opekline glave, vrata, leđa, gornjih i donjih udova koje su zahvatile 35 posto tijela. I njemu je trebalo dugotrajno liječenje, a tijekom liječenja zbog komplikacija je dobio i sepsu. U eksploziji su lakše bile ozlijeđene još dvije osobe, a ukupna šteta iznosi najmanje devet milijuna kuna.

Komentara 1

SU
subara
20:00 01.03.2018.

to je ono nepisano pravilo:neces ti hoce drugi.cekaju pred vratima firme. Ljude bacaju u smrt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije