Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO JE TEKAO SLUČAJ ZAVADLAV

Splićani neće zaboraviti taj 11. siječnja: Žrtve je upucao hladnokrvno, a od suda pravio cirkus

Foto: PIXSELL
1/21
25.10.2023.
u 12:54

​​Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Samo nekoliko sati nakon krvoprolić​a predao se policiji

Splićani i dalje dobro pamte 11. siječnja 2020. godine kada je Filip Zavadlav počinio trostruko ubojstvo u gradu pod Marjanom. U krvavom pohodu ubio je Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25). Iako je Zavadlav u veljači 2021. godine osuđen na 40 godina zatvora, ta je presuda ukinuta, a jučer je nakon ponovljenog suđenja ponovno osuđen na istu zatvorsku kaznu. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić obrazložilo je visinu odrezane kazne time što tužiteljstvo, kao ni na prvom suđenju, nije uspjelo dokazati kako je riječ o teškim ubojstvima motiviranim iz bezobzirne osvete, već su djela prekvalificirana u obična ubojstva za koja je Zavadlav dobio najveću moguću kaznu, po 15 godina zatvora za svako. 

Ponovno mu se sudilo jer je ​Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata te njega osobno.​ Taj sud smatrao je ​da​ utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo te je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka. 

VIDEO Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

Na jučerašnje čitanje presude Filip Zavadlav je došao obrijane glave i u mornarskoj majci, dok je na raspravna ročišta dolazio najčešće u odijelima. Čuvši visinu odrezane mu kazne, prvo je potiho zapljeskao sutkinji, a potom je pravio grimase i kimao glavom u nevjerici. Obrazlažući presudu, Višnja Strinić istaknula je kako iskazi svjedoka, snimke nadzornih kamera i balistička vještačenja nedvojbeno ukazuju kako je Filip Zavadlav počinitelj sva tri ubojstva, međutim iz činjeničkog opisa isključeno je kako ih je počinio iz bezobzirne osvete pa su djela prekvalificirana iz teških ubojstava u obična.

VEZANI ČLANCI: 

​​Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Samo nekoliko sati nakon krvoprolić​a predao se policiji na očigled šokiranih građana. 

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, pregledane videosnimke, a psihološko-psihijatrijskim vještačenjem Filip Zavadlav je proglašen bitno smanjeno ubrojivim.   

– U potpunosti negiram počinjenje kaznenog djela koje mi se stavlja na teret... Ja to nisam napravio, zašto bih ja napravio tako nešto? Ja nisam kriv! Tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir – branio se Filip Zavadlav tijekom prvog suđenja. 

GALERIJA Kako se mijenjao kroz godine: Dugotrajno suđenja je Filipa Zavadlava promijenilo na mnoge načine

1/39

Na drugom, ponovljenom suđenju, iako je cijelo vrijeme isticao kako je ubrojiv, služio se stručnim, pravnim terminima i nastojao parirati sutkinji Strinić, svojim ponašanjem i izgledom kao da je htio poručiti suprotno. Na jednom ročištu sudu se obraćao isključivo na talijanskom jeziku, a na sljedećem, kada je pročitano psihijatrijsko vještačenje kojim je još jednom utvrđeno da je raspravno sposoban, tvrdio je kako je iznenađen svime jer on talijanski uopće ne govori. Svjedoke je ispitivao, dobacivao je, upadao u riječ, uvijek na rubu da bude izbačen iz sudnice, što mu se jednom i dogodilo kada je ometao gledanje snimki ubojstava uporno tvrdeći kako on nije osoba na snimkama. Nastojao je šokirati i svojim izgledom. Dolazio je i u bijelom odijelu i s kravatom, ali i u hipi izdanju, neobrijan i neočešljan s maramom oko glave. Tijekom tri godine, bio je i nabildan i uvježban, ali i mršav i ispijen, kakav je u zadnje vrijeme. Upitno je je li češće mijenjao imidž u sudnici ili odvjetnike koji su ga branili. Promijenio ih je šest. Najduže ga je branio Branko Šerić, kojega je nakon otkazivanja punomoći zamijenilo niz odvjetnika po službenoj dužnosti, koji se nisu dugo zadržali, nakon kojih je angažirao Doris Koštu. Međutim i njoj je otkazao punomoć i to usred ročišta.

Prema optužnici, Zavadlav se tereti da je na protupravan način nabavio automatsku pušku marke Kalašnjikov s većom količinom streljiva te je toga dana oko 15.35 sati tako naoružan došao na predio Šperuna u Velom Varošu. Kad su se Boban i Torlak, obojica iz narkomanskog kruga, osobe koje su prodavale drogu njegovu bratu i od njih iznuđivale novac dovezle motociklom marke Yamaha XT660CM, Zavadlav je u namjeri da ih usmrti prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Boban je zbog više zadobivenih strijelnih rana preminuo na mjestu događaja, a Torlak je preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Zavadlav se neposredno nakon toga udaljio u smjeru Kamenite ulice i došao ispred kuće obitelji koja je poznata kao mjesto odakle  se prodaju narkotici. Nikog nije zatekao te je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici. Na motociklu marke Suzuki Burgman naišao je Ožić Pajić za kojeg se navodi kako je osoba iz istog kruga. Zavadlav je, tereti ga se, u namjeri da ga usmrti ispalio prema njemu više hitaca i zadao mu strijelne rane zbog kojih je preminuo na mjestu događaja.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon što je uhićen, za Zavadlava su otvorene brojne grupe podrške na Facebooku, a u zatvor su mu počela stizati pisma podrške, posebice ženske populacije. Dobivao je na desetke pisama tjedno u kojima su mu djevojke iskazivale ljubav, nudile čak i brak, govorile da će ga čekati, nazivale ga herojem. U jednom trenutku u ćeliji je imao toliko darova i pisama da više nije imao kamo s njima.  Jedna je Splićanka čak snimila i dva filma inspirirana slučajem Filipa Zavadlava, a zbog snimanja 10-ak puta posjetila ga je u zatvoru. 

– Nisam imala nikakva konkretna očekivanja. S obzirom na osjetljivost teme s kojom se bavim u filmu, smatrala sam da je važno da čujem Filipovu stranu priče. Što ga je sve obilježilo kao osobu kroz djetinjstvo i formativne godine, što su bili njegovi ciljevi i težnje. Bilo mi je važno da u tim razgovorima izgradimo obostrano povjerenje – ispričala je u veljači ove godine. 

VIDEO Završne riječi Filipa Zavadlava: 'Ima dokaza da nisam kriv. Molim sud da to ima na umu'

Komentara 28

Avatar votum
votum
14:12 25.10.2023.

Ne smiš više ni smeće uklonit s ulice? Osobito onog koji je motorom ubio djevojčicu i pobjegao, Torlaka. Neobično je naše sudstvo.. pokolješ, siluješ, zapališ i sve iz mržnje, pa dobiješ 10 godina, jer ti je olakotna okolnost da sii Srbin. Momak kojeg su reketarili i maltretirali ukloni smeće za koje cili Split zna da su dileri, osim suda, pa dobije 40 🤔

DU
Deleted user
14:52 25.10.2023.

A nasi sudovi kao nisu cirkus i sramota uglavnom.

KI
kingtom
15:24 25.10.2023.

A di je država, lako je suditi ali zašto je do toga došlo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije