Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sretna nova godina!

Spektakularni vatrometi za doček Nove u Sydneyju, Tokiju, Dubaiju...

mladost, primorac
Goran Kovačić
Autori: dli/VLM, ba/VLM, tl/VLM
31.12.2011.
u 12:13

Glamurozni vatrometi u Australiji, ali i u Kuala Lumpuru, Hong Kongu, Tokiju i drugim svjetskim metropolama i ove su godine začinili proslavu dočeka nove godine.

Luka u Sydneyju još je jednom bila domaćin spektakularnom dočeku nove godine. Novu 2012. godinu osvijetlio je raskošan vatromet vrijedan čak 6,5 milijuna australskih dolara (gotovo 40 milijuna kuna), kakav i priliči tradicionalnom dočeku Australiji. Spektaklu je nazočilo milijun i pol ljudi, što Australaca, što stranih turista.

Središnji dio vatrometske proslave u Sydyneyju ove su godine bile pirotehničke eksplozije u obliku oblaka, kao i leptiri i vodopadi, uz glazbenu podlogu Time to Dream (Vrijeme je za sanjarenje).

U Tokiju ispuštali balone, spektakl u Kuala Lumpuru i Dubaiju

Građani glavnog japanskog grada Tokija Novu godinu su dočekali uz zvukove tradicionalnih bubnjeva i ispuštanje tisuća prozirnih balona. Hong Kong je u 2012. godinu uplovio uz vatromet a istu senzaciju, samo spektakularniju, doživjeli su posjetitelji Kuala Lumpura gdje je vatromet ispaljen sa zgrade Taipei 101, visoke 509 metara, trajao više od šest minuta.

"Sretna vam 2012.!" čestitala se već od 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, ti u Samoi, Tokelau i Karamitima, istočnim pacifičkim otocima državama.  na najistočnijem dijelu svijeta.

Samoa i Tokelau po prvi puta prvi dočekali Novu godinu

U Samoi i Tokelau su promijenili svoju vremensku zonu kako bi poboljšali veze s Australijom i Novim Zelandom. Tako su na ta dva pacifička otoka ostali bez cijelog petka 30. prosinca, jer je nakon istega četvrtka 29. prosinca odmah nastupila - subota 31. prosinca! I tako su umjesto posljednji ovoga puta prvi dočekali novu godinu.

Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija, najistočnijeg dijela pacifičke otočne države Kiribati, naviknuli su da u nove godine ulaze prvi. Taj je otok u 18. stoljeću kapetan James Cook otkrio na Božić, zbog čega je Kirimati poznat i pod nazivom Božićni otok.

U Novom Zelandu je u 12 sati po srednjeuropskom vremenu otkucala ponoć i novogodišnje slavlje je moglo početi. No, u glavnom gradu Wellingtonu nisu mogli slaviti najavljenim velikim vatrometom. Gradske su vlasti bile primorane otkazati vatromet zbog jake kiše i vjetra.

Stotine tisuća slavljenika na trgovima u New Yorku, Londonu...
Veliki vatromet bi trebao osvijetili i mnoge druge gradove u svijetu. U Londonu će vatromet uz Temzu, koji svake godine privuče oko 250 tisuća ljudi, početi u 22 sata. U New Yorku se tradicionalno najveća proslava događa na Times Squareu, a ni ova godina neće biti iznimka.

Kako će izgledati proslave u Hrvatskoj? Staru su godinu već "otpratili" članovi pulskog veslačkog kluba Istra, koji su već devetu godinu za redom, nakon ispijanja šampanjca, isplovili odjeveni u oprave Djeda Mraza.

Na glavnim zagrebačkim trgovima, Trgu bana Jelačića i Britancu, već su u petak postavljene pozornice. Na Britanskom trgu građani će Novu godinu moći dočekati uz TBF, čiji koncert počinje u 20 sati, dok će na Trgu bana Jelačića nastupiti Crveni koralji, Telefon blues band i New gypsies. Na splitskoj rivi organizirat će se koncert Magazina, Petra Graše i Mladena Grdovića, na Stradunu će nastupiti Jelena Rozga, Kemal Monteno te klape Cambi i Intrade, dok će na riječkom korzu građane zabavljati Dubioza Kolektiv, Gustafi i Diskurz.

Komentara 51

KA
karlovackopivo
01:31 01.01.2012.

Evropljani,prije svega,englezi,spanjolci,portugalci,itd,su najveca gamad pohlepna, gramzljiva,u povijesti kugle zemaljske.

DU
Deleted user
01:30 01.01.2012.

E pa, sretna nova godina svima!

RE
@rea
09:13 01.01.2012.

Wow, prekrasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije