Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Pravoslavci u Hrvatskoj: Slažu li se SPC i Katolička crkva?

mitropolit,Jovan Pavlović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
08.01.2014.
u 09:51

SPC, koji ima 23.512 pripadnika, lani je iz proračuna dobio 8,4 milijuna kuna

Mirno i bez većih incidenata 190.143 pravoslavca jučer su u Hrvatskoj proslavila Božić. Tradicionalno je episkop Srpske pravoslavne Crkve (SPC) i mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović vjernicima prenio božićnu poslanicu srpskog patrijarha Irineja, no, zanimljivo, bez dijela u kojem je patrijarh čestitao Božić “svoj braći i sestrama u Dalmaciji, Lici, Slavoniji, Kordunu, Banovini i Hrvatskoj” te ustvrdio da se “pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj”.

Razmeđa istoka i zapada

– Poslanica patrijarha Irineja je zabrinjavajuća, a za neke ekumenske entuzijaste zaprepašćujuća. Vraća se u neku terminologiju za koju su katolici smatrali da je davno nestala u Srpskoj pravoslavnoj crkvi – kaže mons. prof. dr. Juraj Kolarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Govoriti, dodaje, o Hrvatskoj kao da nije jedna, nego da se dijeli na različite dijelove, podsjeća nas na davno raščlanjenu ideju da je Srbin tamo gdje je Srbija. Željeli bismo, kaže mons. Kolarić, da je ova poslanica odjek prošlog vremena, a da pred nama stoji lijepa budućnost.

– Treba imati na umu da smo mi na razmeđi istoka i zapada i da je pravoslavlje ovdje najdublje zakoračilo na europski prostor, a islam stvorio najzapadniju enklavu. Toliko raznolikosti na tom malom prostoru. A ona oduševljava. I tom izazovu moramo odgovoriti– zaključio je mons. Kolarić.

SPC prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima 23.512 pripadnika, a zanimljivo, taj je broj 2001. bio 40.433 vjernika. Od države je, temeljem ugovora koji su 20. prosinca 2002. potpisali mitropolit Jovan Pavlović i tadašnji premijer Ivica Račan, prošle godine dobila 8,381.152 kune.

Ugovorom su uređena pitanja od zajedničkog interesa poput odgoja, obrazovanja, kulture, djelovanja u kaznionicama, bolnicama, socijalne skrbi... Srpska pravoslavna crkva, kao i Katolička crkva te ostale vjerske zajednice potražuje povrat imovine od države i taj proces još nije završen, no jučer nismo uspjeli doznati o kolikoj je vrijednosti imovine riječ.

Glavna figura

Ključna osoba SPC-a u Hrvatskoj je mitropolit Jovan koji sa svojim suradnicima – episkopima – upravlja crkvom u Hrvatskoj. U Hrvatskoj imaju svoje manastire, škole, škole za izobrazbu svećenstva. Moralna i doktrinarna pitanja usklađena su im s Katoličkom crkvom.

– Oko pitanja kao što su vjeronauk, spolni odgoj, homoseksualnost... uglavnom se slažemo. No društveno-politička pitanja još su neusklađena, a katkad i divergentna zbog određenih društveno-političkih pitanja koja su zalog prošlosti, a koja se na neki način očituju i danas većim ili manjim intenzitetom – objašnjava mons. Kolarić. Stjepo Bartulica, povjerenik za vjerske zajednice predsjednika države, uvjeren je da će sada kada je Hrvatska ušla u EU Srpska pravoslavna Crkva i Katolička lakše prepoznati neke zajedničke teme i naći razloga za suradnju.

– To se prije svega odnosi na razna moralna pitanja, pitanja obitelji, širokog broja bioetičkih tema poput pitanja pobačaja – objašnjava Bartulica.

Komentara 16

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
10:26 08.01.2014.

Jednoglasno su političari i "objektivni" novinari upozoravali katoličke biskupe da oltar nije mjesto za političke "tirade", da je Božić "blagdan ljubavi i razumijevanja" i da to nije dan kad treba išta drugo govoriti osim ljubav ljubav ljubav... . Sada pravoslavnini patrijarh na sam Božić govori: "nastavlja se!!! progon Srba koji je započet!!! prije 20 godina" I nitko!!! baš nitko, na to ne reagira?! . MIsle li naši "predstavnici naroda" da je to istina? . Ne treba se ništa čuditi: na katolički Božić, ministrica Pusić ovako čestita: "čestitam svima što god slavili, Bajram, Hanuku, Božić, što god..." (drugim riječima, zaboli me neka stvar za vaše slavlje) . Ali onda dođe i julijanski Božić e tu je čestitka sasvim drugačija, tu se lomi pogača i jede slatko, u šutnji se sluša Irenejeva poslanica o progonu Srba najavljuje se moguće povlačenje tužebe za Genocid, i poučava nas se da "nisu samo jedni stvarali ovu državu" (hoće valjda reći da je i ona stvarala. i njen brat isto.)

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:29 08.01.2014.

Pravoslavni Božić ove godine će najviše ostati zapamćen po incidentu Ireneja koji je se obratio svojima u “Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Baniji koji ponovno doživljavaju kao i prije dvadesetak godina progone i stradanja zbog svog imena pisma ii jezika", dijeleći ne Hrvatsku - nego OD Hrvatske njezin teritorij. Ništa se nisu promijenili.

PU
purrger
13:19 08.01.2014.

Lik se bar mogao obrijati za Božić. Kad već ima Božić. Meni su ga maznuli. Ja sam imao samo "blagdan". Al' bar sam se obrijao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije