Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SA SUBOTE NA NEDJELJU

Spavamo jedan sat duže: Počinje zimsko računanje vremena

pixabay
28.10.2023.
u 08:00

Povratkom na zimsko računanje vremena razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro

Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, sa 3 na 2 sata, u nedjelju završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena, a time se mijenja razdoblje tarifa za obračun električne energije te je obvezna vožnja automobilom s upaljenim svjetlima i tijekom dana. Povratkom na zimsko računanje vremena razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Vozači, pak, moraju obavezno danju upaliti dnevna/kratka svjetala pri vožnji automobila. Prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje u svijetu koristi više od 100 zemalja i ovisi o njihovom geografskom položaju, u Europskoj uniji već su duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Europski parlament podržao je, naime, u ožujku 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

No, sve je zapelo na Vijeću EU pa se nastavilo s pomicanjem kazaljki. Ono je u Hrvatskoj regulirano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Na udaru nevremena: Poplavila riječka riva

 

 

Komentara 6

HR
hrUsrcu
08:22 28.10.2023.

najprije nije "zimsko" nego normalmalo vrijeme

KI
kingtom
11:05 28.10.2023.

super, ovo lijetno mi nikako ne odgovara

Avatar Asterix
Asterix
08:59 28.10.2023.

Vrijeme se ne može umjetno pomicati, dan i noć traju koliko traju. Ljudi su oduvijek aktivnosti prilagođavali vremenskim uvjetima... ljeti su ustajali jako rano da bi odradili prije vrućine... pomicanje sata tu ništa ne pomaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije