Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici tvrde:

Spas za ljubitelje čokolade: nestanak kakaovca nadomjestit će divlji mango

Foto: Pixabay
1/3
07.09.2016.
u 00:30

Zbog klimatskih promjena ugrožena je proizvodnja kakaa, dok s druge strane potražnja iz godine u godinu sve više raste

Na sam spomen riječi čokolada mnogima odmah krene slina na usta, pa onda ne treba čuditi zabrinutost koja se pojavila diljem svijeta kad je nedavno objavljen podatak da je kakaovac od kojeg se proizvodi čokolada ozbiljno ugrožen zbog klimatskih promjena.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se oko čokolade okreće industrija vrijedna oko 110 milijardi dolara godišnje. Svima onima koji su zabrinuti zbog budućnosti čokolade i uživanju u slatkim proizvodima znanstvenici su poslali umirujuću poruku. Vašu voljenu poslasticu, koja je u krizi, spasio je drugi slatki plod – mango, objavio je CNN.

Znanstvenici smatraju da su pronašli rješenje za potencijalni manjak zrna kakaa na tržištu, što bi moglo značajno utjecati na buduću proizvodnju čokolade. U studiji objavljenoj u stručnom časopisu “Scientific Reports”, objasnili su da je rješenje – divlji mango, vrsta čiji pravi potencijal nikad nije iskorišten do kraja.

Globalna proizvodnja kakaa posljednjih godina drastično pada jer je došlo do propadanja usjeva zbog klimatskih promjena, dok istodobno potražnja za zrnom kakaa stalno raste.

Prema objavljenom istraživanju, znanstvenici rješenje problema vide u maslacu od divljeg manga koji po kemijskom sastavu u velikom postotku odgovara maslacu kakaa, pa bi dodatnim usavršavanjem mogao postati njegova zamjena u proizvodnji čokolade i drugih poslastica u kojima se kao osnovna sirovina koristi kakaovac odnosno kakao. 

>> Neka superhrana postane dio vašeg jelovnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije