Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena smjera

Španjolski se birači okrenuli desnici koju su svrgnuli 2004. god.

\'Spain\'s centre-right People\'s Party (Partido Popular) leader Mariano Rajoy acknowledges supporters from a balcony of the party headquarters after claiming victory in Spain\'s general elections in
REUTERS
21.11.2011.
u 17:02

Na parlamentarnim izborima održanima prošlog vikenda 186 od 350 mjesta u španjolskom parlamentu osvojila je desno orijentirana Nacionalna stranka, a premijer će u sljedeće četiri godine vjerojatno biti Mariano Rajoy.

Gotovo preko noći Španjolska je skrenula udesno. Još do prije nekoliko dana madridsku vladu vodio je Jose Luis Rodriguez Zapatero, socijalist koji je nakon dolaska na vlast 2004. povukao španjolske vojnike iz Iraka te koji je osnovao Aliijansu civilizacija s namjerom da "sukob civilizacija" riješi mirnim putem. Počeo je mirovne pregovore s ETA-om, u izrazito katoličkoj Španjolskoj ozakonio je istospolne brakove te je amnestirao stotine tisuća ilegalnih doseljenika. Sada je svemu tome došao kraj.

Lomili se oko ekonomije

Na parlamentarnim izborima održanima prošlog vikenda 186 od 350 mjesta u španjolskom parlamentu osvojila je desno orijentirana Nacionalna stranka, a premijer će u sljedeće četiri godine vjerojatno biti Mariano Rajoy, konzervativni političar i vođa španjolskih nacionalista koji je iskustvo stjecao kao zastupnik u parlamentu, ali i ministar obrazovanja te ministar unutarnjih poslova u desnim vladama koje su Španjolsku vodile do Zapaterova dolaska na vlast 2004. godine. Upravo zbog njezinih stavova prema sudjelovanju Španjolske u iračkom ratu i bezrezervne potpore SAD-u, ugled Nacionalne stranke te je 2004. godine bio žestoko poljuljan te su je birači poslali u opoziciju. Predvođeni Rajoyom, nacionalisti se vraćaju na čelo Španjolske, ali ovoga puta biračima u prvom planu nisu bile intervencije na Bliskom istoku ili prava homoseksualaca. Ovoga puta pobjedu je donio ekonomski program i obećanja da će zemlju izvući iz krize.

Krhka točka EU

S gotovo pet milijuna nezaposlenih, što čini više od 21 posto radno sposobnog stanovništva, Španjolska se, uz Italiju, smatra sljedećom krhkom točkom europskog gospodarstva koja bi mogla uzrokovati krizu cijele Unije. Vjerujući Nacionalnoj stranci kako će pokrenuti gospodarstvo, španjolski su joj birači dali većinu ne samo u nacionalnom parlamentu nego i u 45 od 52 lokalne skupštine.

– Sada moramo vratiti povjerenje u španjolsko gospodarstvo – kaže Rajoyova zamjenica Maria Cospedal.

Komentara 14

KU
kukuriku
17:16 21.11.2011.

Bernandino krakas´.., svrgnuti su zbog Teroristickog-napada Al-Kaide na Zéljeznicke postaje po Madridu..., a ovo cá pisés´je tvoje-nepoznavanje da je Spanjolska Propala sa Socijalistima !!

KO
koinsky
17:22 21.11.2011.

sada je pravi trenutak za baske da se iskoprcaju iz te zabokrecine.

OB
-obrisani-
17:14 21.11.2011.

kako su opet popušili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije