Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IMAO JE PUT BEZ MRLJE'

Španjolska Narodna stranka podržava Webera, ne vide Grabar-Kitarović kao predsjednicu EK

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
20.06.2019.
u 22:08

Casado, predsjednik Narodne stranke (Partido Popular) desnog centra, rekao je to u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku lidera Europske pučke stranke uoči sastanka na vrhu europskih državnika na kojem bi trebali postići sporazum oko najviših pozicija u Europskoj uniji.

Španjolska Narodna stranka i dalje podržava kandidaturu Manfreda Webera, rekao je četvrtak njezin predsjednik Pablo Casado odgovarajući na pitanje može li hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti kandidatkinja za predsjednika Europske komisije u ime Europskih pučana

„Mi nastavljamo podržavati našeg kandidata“, odgovorio je Casado španjolskim novinarima koji su ga upitali bi li podržao Grabar-Kitarović kao alternativu nakon što su neke zemlje poput Francuske odbile Webera navodeći njegovo neiskustvo u vođenju države.

Casado, predsjednik Narodne stranke (Partido Popular) desnog centra, rekao je to u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku lidera Europske pučke stranke uoči sastanka na vrhu europskih državnika na kojem bi trebali postići sporazum oko najviših pozicija u Europskoj uniji.

„Weber je imao kampanju i put bez mrlje. Španjolska Narodna stranka želi nastaviti s ovim sadašnjim procesom izbora“, rekao je. „U svakom slučaju Europska pučka stranka mora predsjedati Europskom komisijom jer je pobijedila na izborima za Europski parlament“, dodao je.

Narodna stranka, baš kao i hrvatski HDZ, dio su Europske pučke stranke. Belgijski dnevni list Le Soir u četvrtak je objavio da su kao ozbiljni kandidati za predsjednika Komisije među ostalima i Kolinda Grabar Kitarović te hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici 28 zemalja Europske unije, okupljeni na dvodnevnom summitu, raspravljaju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija tijekom radne večere.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, po Lisabonskom ugovoru predlaže predsjednika Europske komisije, a Europski parlament ga potvrđuje. U Europskom vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu nadpolovična.

Nakon europskih izbora europski pučani i socijaldemokrati i dalje su najjače stranke u Europskom parlamentu, ali više nemaju većinu te moraju u koaliciju s drugim proeuropskim strankama, liberalima i zelenima.

Najprije treba postići dogovor o imenu novog predsjednika Komisije, ali s obzirom da se pri izboru novih čelnika mora voditi računa o političkoj, zemljopisnoj, demografskoj i spolnoj ravnoteži, odluka se mora donijeti u paketu koji osim predsjednika Komisije, uključuje i predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku koji je ujedno i potpredsjednik Komisije te predsjednika Europske središnje banke.

Kandidat europskih pučana za predsjednika Komisije je njemački demokršćanin Manfred Weber, vodeći kandidat socijalista je Nizozemac Frans Timmermans, a liberalna skupina, koja je prije nekoliko dana promijenila ime u "Obnovimo Europu" najčešće spominje Dankinju Margrethe Vestager kao svoju kandidatkinju.

Osim samih imenovanja u pitanju je i sam koncept "spitzenkandidata" po kojem europske političke stranke prije izbora za Europski parlament ističu svoje kandidate za predsjednika Komisije, a onda onaj kandidat koji uspije okupiti većinu u Europskom parlamentu postaje predsjednikom. Tom se konceptu najviše protivi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Kako stvari za sada stoje, nijedan od deklariranih kandidata za predsjednika Komisije nema potrebnu većinu ni u Europskom vijeću ni u Europskom parlamentu.

Stoga se već sada spominje mogućnost sazivanja novog summita početkom srpnja kako bi se prije prve sjednice Europskog parlamenta postigao dogovor o raspodjeli čelnih mjesta.

Komentara 9

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
22:58 20.06.2019.

Pomislimo da bi Milanovic mogao biti kandidat za visoku poziciju u europskom parlamentu. Pa kada im on samelje svoje pametne od Spickovine do King Kinga i Bundeslige. Ma nema toga skim se nebi posvadjao a onako usput bi zaduzio sve clanice za 30% vise i unistio im ekonomiju. Ali nasi ljevicari bi ga ipak voljeli jer ih njegov karakter podsjeca na propalu jugu.

Avatar Snijeg
Snijeg
22:44 20.06.2019.

phewww, pa naravno da ne...

Avatar anlaser
anlaser
09:39 21.06.2019.

Zašto bi ništa ne radila za 25000 kn kada može ništa ne raditi za 40000€ ?Valjda joj je do....lo biti kraljica Balkana za sitnu lovu .Zato se i nije kandidirala (još) za predsjednicu jer čeka da vidi kako će tamo proći. Na sreću u EK znaju s kim imaju posla pa ni ona ni Plenki nemaju šansi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije